luni, 29 august 2022

LIVE: Lansarea programului spațial Artemis. După 50 de ani, oamenii vor ajunge din nou pe Lună. UPDATE: Lansarea a fost amânată.

Agenția spațială americană a început numărătoarea inversă până la decolarea rachetei sale uriașe către Lună, "Space Launch System" ("Sistemul de lansare spațială"). SLS este cel mai puternic vehicul dezvoltat vreodată de NASA și va fi baza proiectului său Artemis, care își propune să readucă oamenii pe suprafața lunară, după o absență de 50 de ani.

Racheta este programată să decoleze astăzi de la Centrul Spațial Kennedy, cel mai târziu de la ora locală 08:33 (ora României 15:33). Transmisia live a început deja.

Scopul rachetei este de a propulsa o capsulă de testare, denumită Orion, departe de Pământ. Aceasta va vizita în zbor Luna, pe un arc mare, înainte de a se întoarce acasă, aterizând în Oceanul Pacific peste șase săptămâni, de unde va fi recuperată.

Orion nu are echipaj uman pentru această demonstrație. Dar, presupunând că întregul hardware funcționează așa cum ar trebui, astronauții se vor urca la bord pentru o serie viitoare de misiuni din ce în ce mai complexe, începând din anul 2024. Tot ceea ce face NASA cu acest zbor Artemis I va reduce riscul pentru misiunea cu echipaj uman Artemis II.

Capsula are dimensiuni mai mari

Având trei metri înălțime, capsula Orion este mai încăpătoare decât capsula lui Apollo și oferă locuri pentru patru astronauți, în loc de trei. Dar în zborul de testare de astăzi va avea o sarcină utilă incluzând un manechin numit Helga, bucăți din motorul lui Apollo 11 și o jucărie ciudată de pluș. Orion va transporta câteva bucăți de roci lunare colectate de Neil Armstrong și Buzz Aldrin în misiunea Apollo 11 în 1969, precum și un șurub de la unul dintre motoarele de la o rachetă a misiunilor Apolo. 

Un manechin de dimensiuni mari într-un costum de zbor portocaliu va ocupa scaunul comandantului, echipat cu senzori de vibrație și accelerație. "Comandantul" a fost numit Moonikin Campos, printr-un concurs public, în onoarea lui Arturo Campos, un inginer al NASA care a ajutat la salvarea Apollo 13 de la dezastru, descoperind soluția pentru a aduce înapoi acasă pe astronauți. Alte două manechine realizate din material care simulează țesutul uman (cap și trunchi feminin, dar fără membre) vor măsura radiația cosmică, unul dintre cele mai mari riscuri ale zborului spațial. Se numesc Helga și Zohar.

O jucărie Snoopy, care a mai zburat cu naveta spațială Columbia, va fi însoțită de Shaun the Sheep, pentru a recunoaște implicarea Agenției Spațiale Europene. Scopul declarat oficial al acestor jucării de a pluti în gravitație zero. 

Orion va transporta și Biological Experiment-01, care conține experimente pe semințe, ciuperci, drojdie și alge. 

La bord va fi prezentă și o demonstrație de recunoaștere a vocii numită Callisto, dezvoltată în comun de Amazon, Cisco Systems și Lockheed, care va testa modul în care funcționează Alexa de la Amazon într-o capsulă spațială și modul în care un astfel de sistem ar putea fi utilizat de viitorii astronauți. 

„Setul de zbor” oficial al falșilor astronauților include mii de alte articole. Însă multe dintre acestea au doar scopul de a deveni obiecte care au zburat în spațiu și au revenit înapoi pe Pământ. Acestea includ semințe care vor fi plantate pentru a deveni „copaci lunari”, o pietricică de la Marea Moartă, autocolante, unități de stocare USB și steaguri naționale. Chiar și unele jucării Lego au ajuns la bord.

Vremea este dinamică, cu dese furtuni electrice in zona de lansare

Vremea din Florida este foarte dinamică în această perioadă a anului, cu furtuni electrice frecvente in zona de lansare. Fulgerele au lovit de mai multe ori în ultimele zile instalația de lansare. 

Dimineața devreme, condițiile sunt de obicei cele mai calme. Practic, începutul ferestrei de lansare, sau imediat după ora locală 08:30 dimineața, oferă șanse de 80% de vreme favorabilă, conform meteorologilor. Cu toate acestea, dacă problemele tehnice amâna lansarea după cele două ore optime, probabilitatea de vreme bună scade la 60%. Racheta nu are voie să decoleze în timp ce plouă.

Artemis, un program Apollo pentru noua generație?

În 1969, când Neil Armstrong și Buzz Aldrin au făcut primii pași pe Lună, au inaugurat o epocă de aur a explorării spațiului. Programul Apollo a transformat modul în care ne vedem planeta și pe noi înșine. Acum, după 50 de ani, Luna este din nou în vizorul umanității. Pentru cei care nu au ajuns niciodată să asiste la misiunile Apollo, programul spațial Artemis vor inspira o nouă generație.

Noile misiuni vor fi diferite. NASA plănuiește să trimită prima femeie și prima persoană de culoare pe Lună, demonstrând că explorarea spațiului este deschisă tuturor. Iar suprafața lunară este doar începutul. Ambițiile NASA sunt de fapt mai departe, pe Marte. Acela va fi cu adevărat un nou salt uriaș pentru aventura umanității în spațiul cosmic.

Lansarea va fi spectaculoasă

Peste 200.000 de oameni vor sosi pe plajele și drumurile din jurul Kennedy. Aglomerările de rulote au început de ieri să evidențieze cele mai bune poziții pentru a urmări lansarea. 

SLS va obține 39,1 meganewtoni la desprinderea de instalația de lansare. Este cu aproape 15% mai mult decât au obținut rachetele Saturn V la rampa de lansare, când i-au trimis pe astronauții misiunilor Apollo în aventurile lor către Lună, în anii 1960-1970. Motoarele SLS oferă o putere echivalentă cu aproape 60 de avioane supersonice Concorde la decolare.

Această rachetă va fi mai mare, mari rezistentă și mai impresionantă decât orice ați văzut până acum. Nu doar că veți sunetul, ci veți simți că vă scufundați în sunet”, au explicat reprezentanți ai misiunii.

Obiectivul principal va fi de fapt la sfârșitul misiunii

Inginerii sunt interesați cel mai mult să verifice dacă scutul termic al lui Orion va rezista temperaturilor extreme de la reintrarea în atmosfera Pământului. Orion va reveni pe Terra foarte repede, cu 38.000 km/h, adică de 32 de ori viteza sunetului.

Chiar și carbonul ultra întărit este rezistent doar pentru aproximativ 1.600 grade Celsius. La revenire vor fi peste 2.200 grade Celsius. Ne-am întors la materialul ablativ al misiunilor Apollo, denumit Avcoat. Testarea acestuia este o prioritate ridicată”, a explicat un director al programului Orion.

Acest zbor este un moment important nu doar pentru NASA, ci și pentru Agenția Spațială Europeană, care a furnizat modulul de service pentru Orion. Acesta este secțiunea din spate care împinge capsula prin spațiu. Este o contribuție prin care Europa speră că va determina includerea cetățenilor săi în viitoarele zboruri către suprafața Lunii.

În prezent sunt planificate misiuni până la Artemis IX, când ar trebui să existe habitate și vehicule pe Lună pe care astronauții să le poată utiliza.

Artemis este de fapt un teren de probă pentru a duce oamenii pe Marte. Calendarul a fost stabilit inițial de fostul președinte Obama, până in 2033. Fiecare administrație succesivă a susținut programul, dar intervalul de timp realist despre care sunt informați în prezent oficialii NASA este sfârșitul anilor 2030, poate 2040.

Vizionare live

Camerele din interiorul și din exteriorul lui Orion vor împărtăși imagini și videoclipuri de-a lungul misiunii, inclusiv vizualizări live din experimentul Callisto. Dacă aveți un dispozitiv compatibil Amazon Alexa, îl puteți întreba despre locația misiunii în fiecare zi.

Lansarea va putea fi vizionată prin transmisie prin internet (streaming live online) dând click AICI  (transmisia live a început deja).

UPDATE 29 august 2022: Lansarea a fost amânată.

NASA a amânat lansarea rachetei după ce au fost detectate probleme în timpul numărătorii inverse.

NASA nu a reușit să rezolve o problemă de temperatură identificată la unul dintre cele patru motoare cu combustibil lichid.

NASA a explicat că inginerii săi încearcă să obțină cât mai multe date posibil. Racheta și modulul misiunii Artemis I sunt într-o stare stabilă, sigură.

NASA a descoperit astăzi o scurgere de hidrogen în motoare și o fisură în materialul sistemului de protecție termică, dar acele probleme au fost rezolvate înainte de fereastra de lansare planificată.

NASA are date de lansare de rezervă programate pentru 2 și 5 septembrie 2022, deși încă nu se știe dacă problemele vor fi rezolvate complet până atunci.


2 comentarii despre subiectul „LIVE: Lansarea programului spațial Artemis. După 50 de ani, oamenii vor ajunge din nou pe Lună. UPDATE: Lansarea a fost amânată.”:
Anonim

Ma pui sa ma uit la o transmisiune livr care o sa înceapă peste 95 de ore, conform ultimului link

HD Satelit România

Anonim, linkul este corect, însă lansarea a fost amânată. Am adaugat actualizare în articol.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile