duminică, 11 septembrie 2022

SRTv a obținut licență de emisie pentru TVR Cultural HD

Săptămâna aceasta, în ședința CNA de marți, 6 septembrie 2022, au fost aprobate în unanimitate solicitările Societății Române de Televiziune privind acordarea licențelor audiovizuale pentru difuzarea prin satelit și în sistem digital terestru a serviciului de programe TVR Cultural, televiziune care a încetat emisia acum aproximativ 10 ani (pe 15 septembrie 2012), după o perioada de funcționare de peste 10 ani (începând din 26 aprilie 2002).


TVR Cultural revine - Imagine ilustrativă realizată de HD Satelit

Televiziunea menționată va reveni cu același format de principiu, cultural, și zonă de difuzare națională. Formatul de difuzare prin satelit va fi HD, fără înscrierea acestui acronim în denumirea televiziunii. Televiziunea va putea fi preluată de cabliști și retransmisă în HD sau SD sau chiar în sistem analogic. De asemenea, TVR Cultural va fi difuzată și prin sistemul de televiziune digitală terestră DVB-T2 din România, în clar (la liber, necodat), dar nu in HD, ci în SD, la fel ca în cazul TVR Info.

Conținutul serviciului de programe difuzat pe satelit va fi identic cu cel difuzat în sistem digital terestru. Orarul de difuzare va fi de 24 ore / zi.  Televiziunea va difuza și conținut din arhiva SRTV, inclusiv concerte și teatru tv. 

Structura serviciului de programe după surse de proveniență va fi: producție proprie 60 %, producții audiovizuale ale altor producători (filme documentare) 40%. 

Procentul rezervat operelor audiovizuale românești va fi de 85%, iar procentul rezervat operelor audiovizuale europene va fi de 95% (procentul include si operele românești). Procentul rezervat operelor audiovizuale europene create de producători independenți va fi de 15%, dintre care opere recente vor fi in procent de 7%.
 
Structura serviciului de programe pe tipuri de emisiuni va fi: programe de informare (9%), programe educative, culturale și religioase (56%, din care educative 6%, culturale 50% ), filme (13%), programe de divertisment și alte tipuri de programe (6%). Publicitatea va reprezenta un procent de 16% (nu se vor difuza programe de teleshopping).

Sursele de finanțare ale SRTV se constituție din alocații de la bugetul de stat, din venituri proprii și din alte surse. Din veniturile realizate din alte surse, Consiliul de Administrație poate hotărî utilizarea unor sume pentru dotări si retehnologizare.

Din aceasta vară, Societatea Română de Televiziune a readus pe micile ecrane și televiziunea TVR Info.

"După cum vă promiteam și în primăvară, când am venit pentru TVR Info, am anunțat că va urma și TVR Cultural. Am fi dorit să îl lansăm un pic mai devreme. Numai că uneori lucrurile se mișcă mai greu, așa că ne bucurăm că am ajuns chiar și acum. Dacă ne veți da votul dvs. pentru acordarea licenței, speranța e foarte mare ca până la finalul acestui an să reușim sa emitem și cu TVR Cultural", a explicat Dan-Cristian Turturică, președintele TVR. 

Conform reprezentantului TVR, vor fi prezentate si informatii culturale internaționale, nu doar naționale. Va fi prezentat tot ceea ce este mai interesant, chiar daca este o informatie culturală din altă țară.

"Nu e nevoie de foarte multe argumente pentru reînființarea TVR Cultural. Printre atâtea lucruri care ne captează atenția în fiecare zi și ne distrag, fenomenul cultural necesită mai multă atenție, pentru că este unul dintre puținele lucruri care ne hrănesc sufletul. Avem un fenomen cultural foarte viu în România, chiar dacă nu s-ar spune aceasta, dacă ne uităm la televiziunile care emit în general aici. Dar, dacă iei la pas România, descoperi că sunt foarte mulți oameni care își investesc timpul și energia în producții artistice, reprezentații, dezbateri sau în a pune în circulație idei interesante. Cred că pentru aceasta este chemată televiziunea TVR Cultural, să strângă toate aceste eforturi într-un singur mănunchi, să existe o platformă. Evident, acum vin în fața dvs. pentru platforma de televiziune clasică. Dar evident că tot ceea ce va produce Televiziunea Româna și vom vedea pe TVR Cultural va avea expresie și în mediul online, atât de folosit astăzi, atât de prezent în viața noastră, atât pe canalul de Youtube, cât și pe pagina de Facebook și celelalte medii", a subliniat președintele TVR. 

"Idealul și ținta noastră este ca oamenii care vor deschide televizorul pe TVR Cultural să exclame la finalul zilei, sau după ce ne vor urmări mai multă vreme: Habar nu aveam cate lucruri de calitate se fac în România, cât de mulți artiști interesanți există, ce opere extraordinare s-au realizat în trecut, ce spectacole extraordinare am avut sau se joacă în prezent, ce pictori extraordinari am avut, ce scriitori interesanți avem!", a spus Dan-Cristian Turturică.

"Când privești scena culturală de astăzi din România, nu ai contact decât cu frânturi. Trebuie sa dedici foarte mult timp, să fii practic într-un maraton pentru a căuta evenimentele. Acestea există, însă efortul de a fi fizic prezent la fiecare dintre ele este departe de ceea ce poate aloca un om în ziua de astăzi, prins între serviciu, familie si alte obligații. Sper ca TVR Cultural să ofere acel loc în care românii să aibă imaginea clară și izbitoare a acestor multe lucruri care se întâmplă astăzi în zona culturală din România. Sunt convins că ați avut fiecare dintre dvs. ocazia sa luați contact cu unul dintre acești artiști sau oameni de idei, să îi descoperiți si că ați spus: Ce bine a fi fost pentru această țară ca oamenii aceștia să fie prezinți mai des în orizontul semenilor lor, oamenii sa îi audă mai des, sa le vadă mai des lucrările, să fie expuși mai mult la lucruri de calitate. Cele negative, care ne amărăsc viața de zi cu zi, știm unde le găsim, sunt peste tot în jurul nostru, ne invadează viețile. Pe cei care produc cultură, care ne bucură ochii si inimile, de obicei trebuie noi să muncim ca să îi descoperim. Ei sunt de obicei discreți, nu ne invadează timpul și spațiul. Tocmai de aceea, din nefericire, aceștia nici nu reușesc să fie foarte prezenți în viața noastră și în spațiul public. TVR Cultural va încerca să corecteze aceasta lipsă", a mai explicat reprezentantul televiziunii publice.

După aprobarea în umanitate "cu aplauze" a licenței, președintele TVR a remarcat:

 "Mulțumim și ne revedem pentru TVR Sport!"

"TVR Sport? Wow!" a exclamat unul dintre membrii CNA.

UPDATE 30 noiembrie 2022: TVR Cultural se va relansa de Ziua Națională a României. Ce emisiuni va difuza? Mai multe detalii găsiți AICI.


9 comentarii despre subiectul „SRTv a obținut licență de emisie pentru TVR Cultural HD”:
Anonim

Foarte bine ca revine TVR Cultural, sunt curios ce emisiuni va avea.

De asemenea ar fi interesant si TVR Sport daca l-ar lansa. Problema ar fi cu receptia terestra pentru ca TVR 1 este singurul canal in format HD, si lansarea TVR Sport pe DVB-T2 in format SD nu este o idee buna, doar daca ar inlocuii TVR 1 HD cu TVR Sport si atunci va fi TVR 1 in format SD. Pe cablu si satelit nu este o problema, va fi din start in HD. Dar cand se va anunta oficial atunci putem discuta despre TVR Sport.

Anonim

Un post tv disparut pe nedrept a carui revenire este mult asteptata.

Anonim

Ar fi foarte bun un TVR Sport sa facă concurenta cu cât mai multe competiții.

Anonim

Ar fi bun un TVR sport, dar pentru asta tebuie bani mulți, la nivelul Digisport, Eurosport, Primasport ... Altfel vor ajunge ca Realitatea sportivă, să transmită competiții de cartier,cu audiență mai mult decât limitată.

Anonim

TVR 4 sport ar fi bun cum este M4 SPORT UNGARIA

Anonim

TVR 5 Cultural ar fi bun numele nou al postului tv

Anonim

Pe satelit probabil va fi lansat pe acelasi transponder cu canalele TVR 1, TVR 2, TVR 3, TVR Info si TVR International, codare CONAX.

Anonim

Ce va putea transmite tvr sport in 2026? Liga a 3a Ilfov, liga 1 Rep Moldova, beisbol american si campinatul national de gimastica la juniori. Timp s aveti!

Anonim

TVR Cultural, daca ar avea o grila dedicata stiintei si artelor vizuale de calitate( teatru, film...), ar fi ceva util. Partea ,, Culturala" ar trebui concentrata pe TVR 3. Dar......, daca stapanii fac o ghiduşie si sunt deturnate cateva trambite politice ca in cazul TVR 1, atunci ... PARERE: TVR Sport ar fi un canal inutil, asa cum sunt si canalele regionale si TVR Info. Pentru sport si informatie ajunge TVR 1. Nu cred ca sunt atatea evenimente sportive de interes national ca sa emiti sport 24/ 24. P.S: Ideea de ,, Free to Air" pentru canalele TVR este o prostie, asa cum este si prostia cu finantarea de la buget. Macar echivalentul unui euro pe luna pentru tot pachetul la preluarea de catre cablisti ar asigura o oarece independenta financiara extrem de necesara.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile