marți, 1 august 2023

Noi propuneri ANCOM privind securitatea cibernetică

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații a publicat un proiect de decizie privind securitatea rețelelor publice de comunicații electronice și a serviciilor de comunicații electronice destinate publicului, spre consultare. Scopul proiectului este să armonizeze prevederile legislației secundare cu cadrul legal primar în domeniu, anunță ANCOM printr-un comunicat remis către HD Satelit România.


Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Principalele modificări propuse vizează măsurile tehnice și organizatorice ce trebuie luate de furnizorii de rețele publice de comunicații electronice și de servicii de comunicații electronice destinate publicului, pentru a gestiona adecvat riscurile la adresa securității rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

În ceea ce privește raportarea incidentelor de securitate, noile modificări prevăd definirea impactului semnificativ nu doar în funcție de praguri cantitative (numărul de utilizatori afectați și durata incidentului), ci și de praguri calitative, cum ar fi incidentele care afectează rutarea comunicatiilor de urgență către serviciul de urgență 112 sau furnizarea serviciilor de comunicare critică.

Un element nou propus de proiectul de decizie este crearea Grupului Consultativ pentru Securitatea Comunicațiilor Electronice, format din reprezentanți ai ANCOM și ai furnizorilor de rețele publice de comunicații electronice sau servicii de comunicații electronice destinate publicului, cu un număr de cel puțin 100.000 de conexiuni. Acest grup va promova armonizarea măsurilor de securitate, cooperarea, evaluarea riscurilor emergente, facilitarea schimbului de informații și a bunelor practici, precum și analiza provocărilor la adresa securității rețelelor și serviciilor.

Proiectul deciziei ANCOM privind securitatea rețelelor publice de comunicații electronice și a serviciilor de comunicații electronice destinate publicului poate fi consultat aici. Persoanele interesate sunt invitate să formuleze și să transmită observații și propuneri până la data de 01.09.2023, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr. 2, sector 3, București), prin intermediul Registraturii online sau prin intermediul direcțiilor regionale ale Autorității. Observațiile pot fi transmise și prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin e-mail la adresa consultare@ancom.ro."


Niciun comentariu despre subiectul „Noi propuneri ANCOM privind securitatea cibernetică”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile