luni, 9 octombrie 2023

Europa sustine menținerea televiziunii digitale terestre in UHF, dar și o alocare secundară pentru serviciile mobile

Statele Membre ale UE plănuiesc să păstreze alocarea primară de bandă pentru transmisii tv digitale terestre și propun adăugarea la conferința WRC-23 a unei alocări secundare pentru serviciile mobile în banda UHF sub 700 MHz.


TV digital terestru VS. telefonie mobilă - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Este poziția adoptată săptămâna trecută de Consiliul UE, printr-o decizie obligatorie luată înaintea Conferinței Mondiale de Radiocomunicații ITU, care va avea loc în noiembrie-decembrie la Dubai. În aceeași săptămână, organismul coordonator pentru reglementarea spectrului european, CEPT, a adoptat o propunere similară care susține alocarea secundară pentru serviciile mobile în aceeași bandă, cu posibilitatea de upgrade la alocare primară de abia la conferința WRC-31, bazată pe evaluarea situației în perioada intermediară.

Utilizarea viitoare a benzii UHF între 470 și 694 MHz în Regiunea 1 ITU (Europa, Africa și Orientul Mijlociu) este unul dintre subiectele cele mai controversate care vor fi discutate la WRC-23. Este singura bandă armonizată pentru televiziunea digitală terestră (DVB-T2) și este utilizată și de microfoanele fără fir (audio PMSE - producție de programe și evenimente speciale), esențiale pentru industriile de producție de conținut și creative.

Industria mobilă a făcut lobby intens pentru a adăuga mai mult spectru UHF la cel deja alocat pentru 4G/5G în cadrul conferințelor WRC precedente, respectiv benzile de 900, 800 și 700 MHz. Studiile EBU au arătat că serviciile mobile și de transmisie tv nu pot împărți spectrul fără a se interfera reciproc.

Propunerile UE și CEPT sunt de a menține alocarea primară a benzii sub-700 MHz pentru transmisii tv până cel puțin în 2031, recunoscând valoarea importanță publică a televiziunii digitale terestre și a utilizărilor PMSE. 

Deși situația variază semnificativ de la o țară la alta, televiziunea digitală terestră ajunge la peste 250 de milioane de cetățeni europeni, oferind conținut tv gratuit pentru aceștia. Accesul primar la această bandă de transmisie este, de asemenea, crucial pentru a permite inovația continuă. De exemplu, comunitatea de radiodifuzori, în colaborare cu producătorii de dispozitive mobile, a standardizat sistemul de transmisie 5G destinat distribuției de conținut media tv linear gratuit către dispozitive mobile (smartphone-uri, tablete, echipamente media din autoturisme). Transmisia 5G este concepută pentru a utiliza banda 470–694 MHz alături de televiziunea digitală terestră și PMSE, fără necesitatea modificărilor legislative.

Radiodifuzorii europeni, reprezentați de EBU, susțin o poziție "fără schimbări" în alocările curente din banda 470–694 MHz, estimând că televiziunea digitală terestră și PMSE vor trebui să aibă acces la bandă UHF mult după anul 2030 în majoritatea țărilor europene. Aceeași poziție este susținută și de două organizații regionale importante, ATU (Uniunea de Telecomunicații Africane), care include 51 de țări, și RCC (Commonwealth Regional în domeniul Comunicațiilor), cu 12 țări. Singura organizație regională care susține oficial o alocare mobilă co-primară în banda în discuție este ASMG (Grupul de Gestionare a Spectrului Arab), care cuprinde 22 de țări.

Această diversitate de poziții între organizațiile regionale indică faptul că negocierile pentru consens privind acest punct de pe agendă la WRC-23 vor fi complexe. EBU și membrii săi vor participa la conferință și se vor asigura că interesele publicului sunt protejate în aceste negocieri.


8 comentarii despre subiectul „Europa sustine menținerea televiziunii digitale terestre in UHF, dar și o alocare secundară pentru serviciile mobile”:
Anonim

Este o mișcare logică din partea UE să mențină televiziunea digitală terestră în banda UHF, având în vedere numărul semnificativ de cetățeni care se bazează pe aceasta pentru conținutul lor TV gratuit. In plus, alocarea secundară pentru serviciile mobile poate crea probleme de interferențe. Este importantă o abordare prudentă și tehnică în alocarea benzilor.

Mihai

Mă întreb dacă această alocare secundară pentru serviciile mobile este cu adevărat necesară. În prezent, avem nevoie de mai mult spectru pentru serviciile mobile?

Anonim

Cu avansul tehnologic și nevoia în creștere de date mobile, consider că este justificată nevoia de mai mult spectru. Nu putem ignora importanța comunicațiilor mobile.

Mihai

Este un punct valid. Nu se poate nega că este o presiune uriașă pentru mai multe servicii mobile în întreaga Europă. Problema majoră este că alocările de spectru sunt limitate și trebuie să satisfacem necesitățile ambelor industrii. Este un puzzle complex și dificil de rezolvat. :))

Anonim

Mă surprinde că unele organizații regionale nu sunt de acord cu alocările propuse. O soluție ar fi investirea în tehnologii care să minimizeze interferențele și să permită coexistența armonioasă a serviciilor mobile și TV.

Anonim

Este o idee frumoasă, dar puțin populară printre români.

Anonim

În ultimă instanță, televiziunea digitală terestră poate fi de interes strategic pentru un stat, căderea semnalului de pe sateliți (din n motive) nelăsând națiunea pe întuneric cum se spune.

Anonim

Pentru Romania aceste modificari sau nu...nu conteaza. Pe DVB-T2 doar Romania si inca o tara dictatoriala (din 2020) au doar canale de la televiziunea publica. Restul lumii au canale tv private pe aceasta platforma.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile