vineri, 23 februarie 2024

Informații suplimentare justificative despre reparațiile auto în regie proprie în bazele digitale ale RAR, AIDA și Poliției?

Autoritățile se pregătesc să schimbe legislația RCA pentru a crește siguranța pe șosele. Noul regulament vizează plățile în avans ale daunelor, cunoscute sub numele de "regie proprie". Până la jumătate din cele 350.000 de cazuri anuale sunt gestionate astfel. Până acum, păgubitul putea alege să primească plata în avans și apoi să se ocupe singur de reparația autovehiculului. Cu toate acestea, noul regulament cere ca persoana afectată să prezinte documente care să ateste calitatea reparației in regie proprie, dacă dorește să primească banii de la asiguratorul șoferului vinovat. Schimbarea ar putea intra în vigoare din luna aprilie a acestui an.

Autovehicule - Imagine decorativă realizată de HD Satelit România

Scopul măsurii este de a crește siguranța rutieră, evitând lansarea în trafic a autovehiculelor aflate într-o stare tehnică necorespunzătoare. Acest lucru este o problemă majoră, deoarece unele service-uri au tendința de a încărca facturile cu sume mai mari decât media pieței.

Regia proprie este o metodă de gestionare a daunelor care a fost încurajată de companiile de asigurare în ultimii ani, deoarece reduce costurile. Cu toate acestea, unele companii oferă sume mai mici decât altele, în special cele mari, multinaționale. De exemplu, la Allianz Țiriac sau Groupama, ponderea dosarelor rezolvate prin plata în avans depășește 40%. Regia proprie este încurajată și de cele două societăți care activează pe piață în baza pașaportului european. Astfel, dintr-un total de 350.000 de cazuri anuale, cel puțin 140.000-150.000 de șoferi rezolvă daunele astfel.

Modificarea legislației cere ca păgubiții al căror autovehicul a suferit daune de tipul celor menționate în articolul 7, la excepții, să aducă documente justificative privind calitatea reparației pentru a încasa efectiv banii. Anterior reparației, asigurătorul doar calculează și face oferta pentru suma cuvenită daunelor, la solicitarea păgubitului.

Astfel, la solicitarea persoanei prejudiciate, despăgubirile pot fi achitate anticipat reparației bunului avariat, cu excepția situației vehiculelor care au suferit avarii ale roților, suspensiilor, sistemelor de airbaguri, componentelor sistemelor de direcție și/sau frânare. Excepția prevăzută la alin. (7) nu este aplicabilă în următoarele situații: vehiculul a fost încadrat în situația de daună totală economică sau vehiculul a fost înstrăinat avariat sau a fost radiat.

Informațiile despre mașinile cu probleme vor fi disponibile atât la RAR cât și în AIDA (baza de date privind asigurările RCA gestionată de BAAR) și în bazele Poliției. Acest lucru va ajuta la identificarea mai ușoară a vehiculelor care au probleme tehnice majore și la reducerea numărului de autovehicule care circulă în condiții tehnice improprii.


Niciun comentariu despre subiectul „Informații suplimentare justificative despre reparațiile auto în regie proprie în bazele digitale ale RAR, AIDA și Poliției?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile