miercuri, 10 aprilie 2024

Liberty Media (proprietarul F1) cumpără MotoGP cu 4,2 miliarde euro

Liberty Media Corporation („Liberty Media”) a anunțat la începutul lunii aprilie că a încheiat un acord pentru achiziționarea Dorna Sports, deținătorul exclusiv al drepturilor comerciale la Campionatul Mondial MotoGP. Carmelo Ezpeleta, CEO Dorna din 1994, va continua să conducă afacerea cu sediul în Madrid.

Motociclism - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România

MotoGP oferă curse impresionante de motociclism, cu viteze maxime de peste 360 de kilometri pe oră și unghiuri de înclinare de peste 60 de grade. De la primul său sezon din 1949, care a inclus șase runde în toată Europa, MotoGP s-a dezvoltat semnificativ:  în sezonul 2024 va avea 21 de curse în 17 țări. 

Liberty Media va achiziționa 86% din MotoGP, managementul MotoGP reținând aproximativ 14%. Tranzacția reflectă o valoare pentru MotoGP de 4,2 miliarde euro.

Achiziția este de așteptat să fie finalizată până la sfârșitul anului 2024 și este condiționată de autorizații și aprobări de la autoritățile de concurență și de investiții din diferite jurisdicții.

Dorna Sports a devenit singurul deținător al drepturilor comerciale și de televiziune al Campionatului Mondial FIM MotoGP, în 1991. Cu sediul la Madrid, Barcelona și o filială la Roma, Dorna este lider în managementul sportului, marketing și mass-media și a s-a dezvoltat continuu de-a lungul anilor, extinzându-se de la MotoGP pentru a include alte campionate de curse de motociclism de top din întreaga lume. Dorna deține drepturi exclusive pentru seria MotoGP Moto2 și Moto3, MotoE, Campionatul Mondial de Superbike și Campionatul Mondial FIM de Motociclism Feminin.

MotoGP are 22 dintre cei mai rapizi piloți, concurând pe prototipuri de motociclete special construite pe unele dintre cele mai mari piste de curse din lume. Din 1949, acest sport  include peste 20 de Mari Premii pe cinci continente, transmisiile de televiziune ajungând la sute de milioane de telespectatori din întreaga lume.

În România, Moto GP este transmis de televiziunile Digi Sport și Prima Sport.


Niciun comentariu despre subiectul „Liberty Media (proprietarul F1) cumpără MotoGP cu 4,2 miliarde euro”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile