sâmbătă, 20 aprilie 2024

Transmisiunile sportive gratuite contribuie anual cu 4,9 miliarde euro la economia europeană

Un nou raport independent, comandat de EBU de la Oxford Economics, a calculat că transmisiile gratuite de sport ale serviciilor publice de radiodifuziune au contribuit cu 4,9 miliarde euro la PIB-ul Europei și a susținut peste 60.000 de locuri de muncă în 2022.

Telespectator vizionând la tv un eveniment sportiv - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România

Constatările includ contribuțiile directe din producția și difuzarea de conținut, precum și impactul indirect, indus semnificativ de cheltuielile lanțului de aprovizionare și de cheltuielile pentru angajați. Studiul explorează de asemenea efecte mai ample, cum ar fi modul în care transmisiunile sportive gratuite atrag venituri din sponsorizările pentru sport. 

Impactul economic al transmisiilor sportive ale serviciilor publice mass-media (188.000 de ore de programe sportive difuzate gratuit FTA la radio și televiziune, de la 44 de membri EBU din 31 de țări) este calculat inclusiv pentru evenimente precum finala Cupei Mondiale FIFA și Campionatele Mondiale de Atletism. Include, de asemenea, implicarea online a milioane de fani ai sportului prin site-uri web, aplicații și rețele sociale. Raportul dezvăluie de asemenea numeroasele beneficii ale transmisiunilor sportive gratuite asupra culturii și societății.

Amprenta economică a transmisiilor gratuite de sport ale serviciilor publice de radiodifuziune poate fi împărțită în trei domenii principale:

- Impactul direct: producția și difuzarea de conținut sportiv a contribuit cu aproximativ 0,9 miliarde EUR la PIB și a angajat peste 5.000 de persoane. Fiecare angajat a generat o valoare economică estimată la 166.000 EUR, semnificativ peste media regională.

- Impactul indirect: cheltuielile membrilor EBU pentru bunuri și servicii, inclusiv camere, drepturi media, catering și servicii de editare, au adaugat suplimentar de 2,7 miliarde EUR și au susținut peste 38.000 de locuri de muncă în regiune. Cheltuielile pentru drepturile sportive au jucat un rol cheie în generarea acestui impact.

- Impactul indus: Activitatea economică generată de salariile plătite angajaților membrilor EBU și celor din lanțul lor de aprovizionare a dus la o contribuție suplimentară de 1,4 miliarde EUR la PIB și a susținut încă 16.420 de locuri de muncă.

Pe lângă faptul că oferă avantaje economice mai largi, cum ar fi venituri suplimentare prin sponsorizare, venituri din publicitate și taxe de găzduire a evenimentelor (și adesea stimularea turismului local), expunerea media FTA poate ajuta de asemenea la creșterea și extinderea bazei de fani ai sporturilor în curs de dezvoltare, ceea ce determină creșterea încasărilor pentru aceste sporturi. 

Raportul subliniază de asemenea modul în care transmisiile sportive gratuite sunt un catalizator pentru beneficii mai largi pentru societate, cum ar fi promovarea participării la sporturi de bază și a sănătății și bunăstării. Reducerea corespunzătoare a costurilor cu asistența medicală și a pierderilor de productivitate din cauza bolilor demonstrează că impactul transmisiunilor sportive gratuite se extinde cu mult dincolo de terenul de joc.

Conform EBU, acest raport subliniază cât de importantă este mass-media publică pentru ecosistemul sportiv din Europa. Cu un public potențial combinat de 1 miliard de oameni, nu este vorba doar despre ceea ce se întâmplă pe teren: este vorba despre nenumăratele oportunități pe care le deblochează în afara terenului, conducând la o creștere economică substanțială, în valoare de miliarde de euro în termeni reali, oferind în același timp beneficii profunde pentru sănătatea mentală și fizică individuală. 


2 comentarii despre subiectul „Transmisiunile sportive gratuite contribuie anual cu 4,9 miliarde euro la economia europeană”:
Anonim

Dar alea cu bani?

Cosmin

EBU este asociația televiziunilor publice, nu au date despre alea cu bani. Despre alea cu bani pot sa scrie asociațiilor lor private.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile