joi, 23 mai 2024

Prima Tv, Cinemaraton, Prima World, Prima News și Profit TV vor fi lansate și în Republica Moldova

Grupul Clever a început sa lucreze la un proiect pentru Republica Moldova, în vederea lansării mai multor televiziuni în aceasta țară: Prima Tv, Cinemaraton, Prima World, Prima News și Profit Tv.

Telespectator vizionând filme artistice istorice - Imagine decorativă generată digital de HD Satelit România

Prima Tv, Cinemaraton, Prima World, Prima News și Profit TV vor fi lansate și în Republica Moldova

Deja a obținut (prin intermediul SC Diplomatic Digital SRL) de la Consiliul National al Audiovizualului din România licențe pentru Cinemaraton Moldova și Prima TV Moldova. Canalele vor fi prezentate pe piața din Republica Moldova în luna iunie a acestui an.

Cinemaraton Moldova va acoperi nevoie de peste Prut pentru film românesc, precum si interacțiunea dintre lumea artistică din Republica Moldova si cea din Romania. Va avea conținut diferit de Cinemaraton România, iar licența de emisie este pentru rezoluții HD si SD. Va difuza inclusiv filme moldovenești, dar și programe de informare (12%) și culturale (4%). Producția proprie va fi în procent de 10%, iar programele de la alți producători în procent de 90%. Procentul rezervat operelor audiovizuale românești va fi de 30%. Orarul de difuzare va fi de 24 ore pe zi. Investiția va fi de 100.000 euro pentru echipamente, iar veniturile vor fi din distribuție si publicitate. Cheltuitele de producție vor fi de aproximativ 60.000 euro pe an. Zona de difuzare este doar Republica Moldova.

"Cinemaraton Moldova va avea un conținut diferit de Cinemaraton România. Este nevoie de conținut în limba română acolo. Am fost în Chișinău de multe ori în ultima perioadă, unde am avut discuții, am semnat parteneriate și contracte, avem susținere de la autoritățile moldovenești, de la Ministerul Culturii (unde ministru este chiar un regizor, Sergiu Prodan, care a regizat și în România) și Uniunea Cineastilor din Moldova. Am achiziționat conținut. Este un proiect serios, la care am lucrat și sperăm că va fi de succes, pentru că este nevoie de film românesc în limba română, dar și moldovenesc. Producțiile moldovenești s-au dezvoltat foarte mult în ultima perioadă, sunt producții de calitate, foarte bune, le-am și văzut. Sunt interesante și pentru publicul din România, vor fi deci vor fi difuzate și pe Cinemaraton România. Dar va fi o grilă separată de Cinemaraton România, pentru că ne adresăm unui public puțin diferit. Probabil, în prime time, vom difuza mai multe filme moldovenești. Vor fi și documentare, animații, filme de scurt metraj. Nu va fi film rusesc. Procentul va fi de 70% film românesc, 30% moldovenesc. Producțiile moldovenești nu sunt foarte multe, iar producțiile moldovenești de arhivă nu sunt digitalizate, deși a început digitalizarea pe fonduri europene a filmelor vechi. Sunt probleme pentru că filmele, deși au fost filmate în română, au fost dublate în rusă, iar acum se încearcă să se caute coloana sonoră originală în română. Există și filme celebre moldovenești cum este 'Șatra', dar la care drepturile sunt la Mosfilm, și nu am reușit și nici nu am insistat să luăm drepturile de difuzare. Ne dorim sa începem foarte repede", a explicat reprezentantul Cinemaraton.

Prima Tv Moldova va oferi telespectatorilor din țara vecină emisiuni variate și de larg interes, de fapt o selecție din programele televiziunilor Grupului Clever. Programul va fi de asemenea diferit de Prima Tv Romania, iar licența este pentru emisie în HD și SD. In solicitarea SC Clever Business Transilvania SRL se arata ca producția proprie va fi in procent de 15%, iar programele de la alți producători în procent de 85%. Producțiile românești vor fi în procent de 94%. Programele de informare vor ocupa 21% din grilă, iar cele culturale un procent de 3%. Investiția va fi din fondurile proprii ale grupului Clever, iar veniturile din publicitate si din oferirea de drepturi de difuzare către operatori. Programul de difuzare va fi de 24 ore pe zi.

Reprezentantul Prima Tv Moldova a explicat: "Am constatat, în urma deplasărilor în Republica Moldova și a contactelor permanente pe care le avem, o nevoie foarte mare de conținut în limba română. O parte din canalele TV de acolo au fost închise din diverse motive. Aș aminti și de toate campaniile de dezinformare de acolo, iar intrarea noastră pe piața din Moldova va aduce un plus de seriozitate, de informație corectă și de a da celor de acolo puterea pentru decizii bune. Urmează alegeri și acolo, e foarte important ca oamenii să aibă surse de încredere de la care să se informeze. Grila Prima TV Moldova se compune din emisiunile importante ale Clever, care sunt potrivite să fie văzute și în Republica Moldova. Va fi un agregator de emisiuni de pe canalele Clever. Am avut acolo întâlniri cu cabliștii, avem promisiunea de a intra foarte repede pe cablu. Am putea intra în 30 zile, dar nu ne grăbim, preferăm sa avem o promovare cum trebuie, cu pașii profesionali necesari".

Se pregătesc să intre în Republica Moldova si Profit TV si Prima World, dar si Prima News. Grupul Clever pregătește de asemenea colaborări directe si permanente cu jurnaliști de peste Prut.

Portofoliul complet al grupului Clever conține 16 canale de televiziune, 9 website-uri si un complex de platforme interconectate de social-media.


2 comentarii despre subiectul „Prima Tv, Cinemaraton, Prima World, Prima News și Profit TV vor fi lansate și în Republica Moldova”:
Anonim

De ce să faci dublu conținut în două locuri,în loc să ai una și bună.Cu ce deranjau producțiile din Moldova în România și invers,pe un singur canal SD și HD.Probabil e vorba de publicitate...

Anonim

Deoarece nu orice producție din Romania e de interes în Republica Moldova, și invers.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile