joi, 23 mai 2024

TeleMONDO, o nouă televiziune de filme românești, artă cinematografică și informare artistică, a solicitat licență audiovizuală. UPDATE: Solicitarea a fost respinsă.

În data de 14 mai 2024, Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a analizat solicitarea de acordare a unei licențe audiovizuale pentru canalul tv tematic TeleMONDO. Această solicitare a fost depusă de compania ZOOM VISION SRL, cu sediul în București, și înregistrată sub numărul 4451/11.04.2024.

Logo TeleMONDO - Ne cerem scuze pentru calitatea fotografiei, este realizată dintr-o miniatura din live-ul ședinței publice a CNA

TeleMONDO propune un format tematic axat pe film, artă cinematografică și informare artistică. Tematica solicitată de acest canal nu este abordată de alți radiodifuzori din România, ceea ce ar face ca TeleMONDO să fie un canal unic pe piața audiovizuală. Canalul va difuza programele în format SD și HD, fără înscriere în denumire, și va avea acoperire națională prin rețelele de comunicații electronice.

Structura programelor difuzate de TeleMONDO include 75% producție proprie și 25% producții audiovizuale ale altor producători, fără programe retransmise. Canalul va rezerva 90% din conținut pentru opere audiovizuale românești. De asemenea, 10% din conținut va fi alocat operelor europene recente, create de producători independenți.

Programele TeleMONDO vor fi difuzate 24 de ore pe zi și vor include 60% programe de informare, 15% programe culturale și 25% filme artistice. Investiția inițială pentru acest proiect este de aproximativ 50.000 Euro, provenind din surse proprii ale companiei.

ZOOM VISION SRL este deținută în proporție de 95% de Marin Maria și 5% de Găman Marioara, conform certificatului constatator din data de 6 aprilie 2024. Compania a prezentat un certificat de atestare fiscală din data de 8 aprilie 2024, care confirmă că nu are datorii la bugetul de stat. Compania nu mai deține alte licențe audiovizuale.

Modelul de lansare al TeleMONDO este inspirat de cel al televiziunilor mici și dinamice, dar cu acoperire națională. Obiectivul este de a aduce arta cinematografică și informarea artistică în casele românilor. 

Implementarea din punct de vedere IT este executată de firma parteneră cu capital românesc Bridge Media Solutions, deținătoarea engineului media Push2TV, iar serverele de lucru sunt situate atât în România, cât și în Germania, hostingul fiind asigurat atât de compania Ines Group, cât și de firma germană HetznerOnline GBMH.

Programul TeleMONDO

TeleMONDO va oferi un conținut variat de filme și informații din lumea cinematografiei. Grila de programe, difuzată 24 de ore pe zi, de luni până duminică, va include următoarele categorii:

CineMONDO: Știri din lumea cinematografiei, a filmului, cu informații despre lansări de filme, despre actori, cineaști, regizori, scenariști și evenimente cinematografice naționale și internaționale.

MondoFILM: Filme clasice românești și internaționale precum "Călătoriile lui Gulliver", "Casa Blanca", "The Gold Rush", "Cocoșatul de la Notre-Dame", "It's a Wonderful Life", "The Last Man on Earth", "Meet John Doe", "Charlie Chaplin", "Artistul", "dolarul și ardelenii", "Crai de curte veche", "Nunta de piatră", "Tufă de Veneția", "100 de lei", "Când primăvara e fierbinte", "Țărmul n-are sfârșit", "Croaziera pe Marea Neagră", "Celebrul 702", "Moartea lui Joe indianul", "Străinul", "Castelul Condamnaților", "Darclee", "Aventurile lui Tom Sawyer", "De trei ori București", "Agentul straniu", "Falansterul", "Amintirea unei iubiri", "Aproape de soare", "Ultima noapte a copilăriei", "Anotimpuri", "Mușchetarii în vacanță", "Proprietarii de stele", "Aventuri la Marea Neagră", "Vultur 101", "Alo...ați greșit numărul", "Și Ilie face sport", "Portretul unui necunoscut", "Vacanța la mare", "Doi băieți ca pâinea caldă", "Ultima noapte a singurătății", "Pagini de istorie", "Acțiunea Autobuzul", "Drumuri în cumpănă", "Ultima frontieră a morții", "Rețeaua S", "Războiul domnițelor", "Eroii nu mor niciodată", "Dincolo de pod", "Femeia în roșu", "Adela", "Între oglinzi paralele", "Semnul șarpelui", "Somnul Insulei", "Mania", "Să mori rănit din dragoste de viață", "Umbrele soarelui", "Șapte zile", "Hyperion", "Sfârșitul nopții", "Așteptând un tren", "Duhul aurului", "Meandre", "Alerta", "Le retour" și multe altele, inclusiv numeroase filme aflate la Centrul Național al Cinematografiei și Arhiva Națională de Filme, precum și ale altor producători independenți.

CineSTAR: Portret de vedetă, prezentând vedetele cinematografiei românești și internaționale așa cum nu le-au mai văzut telespectatorii până acum, cu experiențe de viață.

CineLIFE: Cultura cinematografică în lume, cu lideri și personalități din domeniu care își împărtășesc cunoștințele și experiențele cu publicul nostru.

Informații utile despre programul cinematografic și teatral de la noi, prezentat pe burtiere.

Strategia editorială și direcția de dezvoltare

Strategia editorială pe termen mediu și lung presupune crearea unei televiziuni de artă cinematografică, oferind filme clasice și informații din domeniul cinematografiei.  TeleMONDO este abrevierea de la telecinemateca mondială.

Viitorul proiectului constă însă în crearea unei baze solide de telespectatori fideli, care vor fi direcționați și către o aplicație mobilă și către aplicații OTT pe televizoarele smart. Astfel, pe baza unui abonament, vor avea acces la filme din telecinemateca românească și din alte surse relevante. Prin orientarea către aceste platforme, TeleMONDO va putea să-și extindă audiența, ajungând la un public mai larg și adaptându-se la preferințele și comportamentele consumatorilor din era digitală.

TeleMONDO trebuie să ajungă la un cashflow pozitiv în maxim doi ani de la lansare, conform strategiei de business și marketing.

Maria Găman (acționar) și Cosmin Manoli (managerul de proiect) au explicat: "Am pornit de la constatarea faptului că, în ultima perioadă, oamenii doresc tot mai mult să vizioneze filme românești, chiar și în rândul adolescenților. Filmele le vom lua de la CNC, avem deja colaborări. Sperăm ca jumătate din program să difuzăm filme românești. Avem deja 120 de titluri în portofoliu. Nefiind știri sociale sau politice, este ceea ce își doresc o parte dintre telespectatori. 50.000 de euro este bugetul inițial, dar noi vom continua achiziția de filme de la CNC, cât și de la Arhiva Națională, și avem colaborări și cu producători independenți. Numărul filmelor va crește lună de lună. Ne axăm pe filmele de la CNC, dar noi vrem să educăm, să arătăm și partea din spatele filmelor. Sunt convins că proiectul va funcționa. Așa cum și în alte domenii sunt multe societăți care fac același lucru, și în televiziune e la fel. În plus, noi vom încerca să și educăm. Vom face extindere pas cu pas. O să mergem pe partea de știri din cinematografie, interviuri cu actori celebri și regizori. Sunt multe știri din acest domeniu care nu sunt difuzate în altă parte. Creștem și echipa, și producția proprie. Într-adevăr, în spatele producției noastre sunt doar trei oameni, dar avem un sistem pe care l-am folosit și îl folosim și în alte proiecte. Este un engine multimedia bazat pe AI, care generează aceste știri. Suntem legați de anumite site-uri care agregă informații din lumea cinematografiei. Noi le traducem cu ajutorul inteligenței artificiale și le verbalizăm cu ajutorul Text2Speech. Nu vin niște oameni în studio și înregistrează aceste emisiuni, ci sunt generate de un lanț de servere care sunt în România, găzduite la Ines, dar si in Europa. Suntem cumva la zi cu tehnologia, nu e nevoie să vină cineva cu o cameră de filmat în studio și să înregistreze toate aceste informații. Ne bazăm pe ceea ce definește astăzi lumea tehnologiei: inteligența artificială și zona de video și imagine statică, generate cu ajutorul inteligenței artificiale. Tocmai de aceea, investiția a fost doar 50.000 de euro. Am făcut simulări în acest sens. Avem un supervizor, care aprobă conținutul. Există un CNS prin care se generează știrile. Știrile sunt generate, verificate și abia apoi difuzate pe postul TV. În viitorul apropiat, vom scurta perioada știrilor, iar jumătate din timpul de emisie va fi dedicată filmelor. Avem promisiuni ca vom fi retransmiși de la Ines și Orange. La Ines am instalat deja echipamentele, televiziunea va fi disponibilă după ce avem licența."

Reprezentanții CNA au motivat că AI este inovație și că acesta va fi viitorul, dar au solicitat să vadă o zi de emisie TeleMONDO generată de AI înainte de a aproba licența audiovizuală, motivând că tot ce este generat de AI ar trebui verificat de oameni. Reprezentanții postului au explicat că vor oferi un link pentru membrii CNA, unde să poată viziona emisia. Votarea solicitării a fost amânată pentru o ședință CNA viitoare.

UPDATE: Solicitarea a fost respinsă.


4 comentarii despre subiectul „TeleMONDO, o nouă televiziune de filme românești, artă cinematografică și informare artistică, a solicitat licență audiovizuală. UPDATE: Solicitarea a fost respinsă.”:
Anonim

Pe când acest post TV la Digi

Anya Forger

Telemondo este mai bine decât spaniola americană de la Telemundo.

Anonim

Când va fii la Digi?

Cristi

De unde sa știe cineva cand va fi la Digi, daca inca nu a obtinut deocamdată nici licența? Vedem dupa o perioadă dupa ce va obtine licența.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile