miercuri, 6 iulie 2011

Ce este decent si ce este indecent in programele de televiziune

Problema indecentei in continutul programelor de televiziune a devenit subiect de dezbatere in instantele americane. Probabil ca modelul va fi preluat mai devreme sau mai tarziu si de Europa, inclusiv de televiziunile din Romania, ca urmare a respectarii legislatiil adoptate, ce se vor inspira, ca de obicei, din legislatia SUA in domeniul audio-vizual.

Curtea Supremă din Statele Unite a anunţat acum o saptamana că va stabili ce înseamnă "indecenţa" la televiziune, într-un dosar privind expunerea feselor într-un serial şi utilizarea unui limbaj vulgar, de către vedete, în direct. Cea mai înaltă instanţă din Statele Unite va examina această problemă în toamnă şi va lua o decizie în iunie 2012.

Mai multe probleme apărute în timpul diferitelor evenimente au fost reunite într-un singur fişier atunci când o curte de apel a apreciat că definiţia "indecenţei", adoptată de către Comisia Federală pentru Reglementare în Comunicaţii (Federal Communications Commission, FCC), a fost "vagă" din punct de vedere constituţional.

În unul dintre cazurile respective, cântăreaţa Cher şi bogata moştenitoare Nicole Richie au pronunţat cuvinte vulgare la o ceremonie de premiere difuzată în direct de canalul de televiziune Fox.

Într-un alt caz, un episod din serialul "NYPD Blue" difuzat de ABC arăta o femeie dezbrăcată intrând într-un duş. De fiecare dată, FCC a amendat canalele de televiziune, care au contestat în instanţă. Ele au obţinut câştig de cauză în apel.

Agenţia, care a câştigat în faţa instanţei supreme o primă bătălie împotriva cuvintelor obscene pronunţate în direct în 2009, i-a cerut să valideze cruciada pentru decenţă în prime time, care a început în 2004, când sânul lui Janet Jackson a apărut în direct la finala Superbowl.

În prezent, definiţia "indecenţei", dincolo de care se impune o amendă, prevede că "imaginile (...) ar trebui să arate sau să descrie organele sau activităţi sexuale", şi trebuie să fie "manifestări şocante în contextul normelor contemporane ale societăţii". 


Sursa: http://www.realitatea.net/ curtea-suprema-a-sua-va-hotara- ce-inseamna-indecenta_848340.html


Niciun comentariu despre subiectul „Ce este decent si ce este indecent in programele de televiziune”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile