marți, 27 martie 2012

Sistemele analogice de codificare a semnalelor de televiziune

Sistemele analogice de codificare a semnalelor de televiziune sunt alb-negru, PAL, SECAM şi NTSC. Chiar dacă nu vor mai exista mult timp, fiind înlocuite de sistemele de transmisie digitală, merită să le amintim.

"Alb-negru"

Chiar dacă nu poate fi denumit cu exactitate sistem analogic de codificare a semnalelor de televiziune, totuşi sitemul de transmisie alb-negru poate fi definit ca un adjectiv folosit pentru a descrie artele vizuale monocrome. Cea mai mare parte din tehnologia alb-negru a evoluat îm timp spre tehnologia color.

PAL

PAL (Phase Alternate Line) este un sistem analog de codificare al semnalelor de televiziune color apărut în Europa de Vest și folosit în mai multe țări europene sau ne-europene; folosește 625 linii/50Hz. Sistemul PAL are un număr de 25 de cadre/secundă (50 interlaced-întrețesute). Din cele 625 de linii existente, doar 575 sunt vizibile. Se proiectează jumătate din acestea, adică 287,5 se întoarce spotul de electroni în partea de sus a ecranului (în decursul a 25 de linii), se proiectează restul de 287,5 de linii și se reîntoarce spot-ul în partea superioară a ecranului.

SECAM

SECAM este un acronim pentru « SÉquentiel Couleur À Mémoire » (forma « Séquentiel couleur avec mémoire » este greșită) - este o normă de codare a semnalului video color, inventat de francezul Henri de France (1911-1986) și aplicat în emisuni de televiziune din 1967. Este destinat formatelor video de 625 linii/50Hz. Sistemul SECAM a fost folosit în Franța, țările socialiste din estul Europei, fosta URSS și în Orientul Mijlociu. Există și norme de difuzare specifice, notate cu literele L/L', B/G și D/K sau K', după cum urmează: SECAM L/L : Franța; SECAM B/G : Grecia, Iran, Egipt, Arabia Saudită, Libia, Maroc, Algeria, etc. ; SECAM D/K : Bulgaria, Ungaria, Polonia, Cehoslovacia, Fosta URSS / C.S.I., etc. Spre deosebire de normele NTSC și PAL, la care cele două semnale de culoare (U=R-Y și V=B-Y) se transmit simultan, în modulație de fază, la norma SECAM se transmite doar un semnal de culoare odată și se folosește din linia precendentă informația despre cealaltă culoare. Pentru stocarea aceastei informații se folosește un dispozitiv analogic de memorare (delay line). Durata unei linii este de 64 μs. Datele pentru culoare se transmit în modulație în frecvență, ceea ce dă o mai bună stabilitate a culorilor emisiunilor TV. Dealtfel, PAL și SECAM sunt doar niște standarde pentru subpurtătoarea de culoare, folosite în conjuncție cu mai vechile standarde pentru semnalele de bază monocrome. Numele acestor standarde sunt litere ca M, B/G, D/K și L. Aceste standarde sunt mult mai importante pentru compatibilitate decât subpurtătoarele semnalului color. Ele diferă prin modulație AM sau FM, polarizarea semnalului, banda de frecvență etc. De exemplu, un receptor TV de tip PAL D/K poate primi un semnal SECAM D/K (chiar dacă se va vedea doar alb-negru), în timp ce acesta nu va putea să decodeze sunetul unui semnal PAL B/G. Spre deosebire de PAL sau NTSC, acest semnal nu poate fi editat cu ușurința la forma sa nativă. Deoarece folosește modulația în frecvență, sincronizând două semnale SECAM nu va rezulta un semnal SECAM valid ca și în cazul PAL sau NTSC. Din acest motiv, pentru a imbina două semnale SECAM, ele trebuie demodulate. Semnalele demodulate sunt astfel îmbinate și apoi modulate din nou. De accea, post-producția se face adesea în standardul PAL, iar rezultatul se encodeaza în SECAM în momentul transmiterii semnalului. Din acest motiv, unele țări care inițial foloseau standardul SECAM, trec la PAL. Aparatele video digitale sau DVD player-ele nu acceptă semnal analogic SECAM. Pentru a scăpa de acest inconvenient, începând cu anul 1980, majoritatea echipamentelor video din Europa folosesc conectoare SCART, permițând astfel transmiterea semnalelor RGB între echipamente. Acest lucru elimină problemele cauzate de diferențele între standardele PAL, SECAM, și NTSC.

NTSC

NTSC (National Television System Committee, română Comitetul pentru un Sistem Național de Televiziune) este sistemul analog de televiziune folosit în America de Nord, majoritatea Americii de Sud, Japonia, Coreea de Sud, Taiwan, Burma și unele insule din Pacific. NTSC este și numele corpului de standardizare din SUA ce a adoptat standardul de difuzare NTSC. Primul standard NTSC alb-negru pentru televiziune a fost creat în 1941. În 1953 o a 2-a versiune a standardului NTSC a fost adoptată pentru a permite transmisiunilor color să fie compatibile cu receptoarele alb-negru. NTSC a fost primul sistem color adoptat pe scară largă. După o jumătate de secol de folosință, marea majoritate a transmisiilor NTSC din SUA se pare că au fost înlocuite de ATSC pe 12 iunie 2009 și pe 31 august în Canada.

Sursă: wikipedia.org.


Un comentariu despre subiectul „Sistemele analogice de codificare a semnalelor de televiziune”:
Anonim

Romania desi tara socialista din estul Europei a folosit sistemul PAL...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile