sâmbătă, 1 decembrie 2012

1 decembrie - La mulți ani, România digitală !

Astazi sarbatorim Ziua Romaniei. La multi ani, români de pretutindeni !

Insa ziua de astazi mi-a adus aminte cu nostalgie de vremurile cand tehnologia transmisiilor tv digitale era la începuturi. Imi reamintesc ca pe 1 decembrie 1995 se lansa televiziunea ProTv prin satelit. Pe vremea aceea numarul programele romanesti transmise prin satelit tindea catre zero. Televiziunea prin cablu patrunsese doar in zonele urbane, iar aceasta era analogica.

Cum deja imi cumparasem de cativa ani o antena parabolica si un receiver analogic Samsung, priveam cu mare placere programele turcesti ( Kanal D, Showtime si altele ), dar si programele germane RTL, PRO 7, SAT 1 de pe Astra, care era un punct de referinta pe harta satelitilor. Era altceva decat cele cateva programe terestre si programele foste yugoslave pe care le urnarisem până atunci.

Si da, sa revenim la momentul cand a fost lansat ProTv prin satelit, acum multi ani in urma.

Sursele de informare erau reduse si totusi de la prieteni pasionati am aflat de lansarea unui nou canal romanesc prin satelit. Am asteptat cu totii sa receptionam acel program, mai ales ca aflaseram ca nu va fi codat.

Si a venit ziua lansarii, 1 decembrie 1995. Am cautat pe frecventa respectiva programul si stupoare, nici unul nu receptionam nimic. De ce oare?

Dupa cate zile am aflat ca era transmis intr-o tehnologie relativ noua, la care in acel moment nu aveam acces. Deja receiverele noastre analogice devenisera un pic depasite. Dupa inca un an, noi trusturi de presa implementau o noua tehnologie. Una fara "pureci" sau "pestisori", una la care imaginea se vedea "oglindă" : tehnologia MPEG digitala. Una la care "ori prindeai clar ori nu prindeai deloc".

A trecut mult timp de atunci pana am reusit sa imi cumpar un receiver digital Strong 4355 si sa ma bucur de sutele deja de programe digitale. Au urmat apoi alte "jucarii" gen SkyStar 2, Dreambox si alte minunatii pentru hobby-ul nostru.

Si a venit apoi al moment de cotitura: tehnologia HD. Au inceput sa fie lansate dupa multi alti ani programe HD prin satelit. Iarasi eram nerebadatori, alti bani trebuiau investiti. Un receiver HD cat de cat serios costa cat 3 salarii. Deci nu aveam sanse sa il cumpar curand, trebuia sa fac reducere la alte cheltuili ca sa mi-l pot permite. De abia imi cumparasem cu mari eforturi un televizor Full HD, acum mai trebuia semnalul HD, filmele bluray sau de alta natura nesatisfacand hobby-ul nostru, al receptiei televiziunilor prin satelit.

Pana la urma am cumparat o placa Skystar HD, cu un soft la vremea acea destul de instabil, codecuri incompatibile si multe batai de cap. Dar eram multumiti. Si au urmat apoi si alte achizitii la fel de interesante pentru un hobby costisitor, dar care oferea mari satisfactii.

Intre timp numarul pasionatilor receptiei prin satelit a scazut drastic. Majoritatea s-au multumit cu distribuitorii de televiziune prin cablu, din ce in ce mai digitala si mai HD. Insa au uitat ca acolo sunt doar 100-130 de programe digitale si prin satelit sunt mii de televiziuni transmise digital si sute transmise in format HD si chiar 3D, care ofera o cu totul alta perspectiva asupra televiziunii si a contentului de calitate.

Mai ales ca a devenit facilă receptia prin satelit, deja exista televizoare care au tunner DVB-S2 incorporat si slot CI pentru card. Sunt sute de modele de receivere HD, cu Linux si alte sisteme de operare.

Insa am ajuns in prezent. Si e 1 decembrie 2012.

Si ma gandesc deja ca trebuie sa strang alti bani. Deja la usa bate tehnologia 4K Ultra HD, de 4-16 ori mai clar si mai detaliat decat transmisiile Full HD. Se pregateste lansarea primului program 4K emis prin satelit. Pana la sfarsitul anului 2013 vor fi cu siguranta mai multe astfel de televiziuni 4K transmise prin satelit.
Si a fost lansat deja si primul televizor 4K.

Si povestea continua...

Sper ca nu v-am plicitist, dar m-am gandit sa notez undeva in arhivele internetului o mica sinteza a ceea ce a insemnat pentru mine digitalizarea României. Pana nu uit, odata cu trecerea anilor si cu avalansa de noi tehnologii, din ce in ce mai sofisticate si mai scumpe la lansare.

Si da, inca o data, la Multi Ani Romania Digitala de 1 decemebrie 2012 !


Un comentariu despre subiectul „1 decembrie - La mulți ani, România digitală !”:
Anonim

Foarte frumos, ma regasesc in ce scrieti aici !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile