sâmbătă, 15 decembrie 2012

Taxe inedite pentru televiziune

Deseori suntem nemultumiti despre ce se intampla in Romania, dar am citit recent despre cateva situatii din țări cu democratie cu tradiție, unde se impun taxe si impozite care mai de care mai năstrușnice.

De exemplu in Franta, recent a fost propusa taxa pe monitor de pc. Astfel, fiecare detinator de monitor de calculator care nu plateste o taxa tv, pornind de la premisa ca nu detine un televizor, va trebui sa plateasca o taxa similara pentru display-ul pcului sau laptopului.

S-a motivat ca sistemele pc pot receptiona programe de televiziune online sau chiar normale ( terestre, de cablu sau satelit ), prin instalarea unei placi de calculator tip tunner. Taxa a fost propusa pentru a creste veniturile pentru organismele media publice, dar democratia a functionat si taxa a fost respinsa.

Se pare ca nu aceeasi a fost situatia in privinta taxei pentru mediile de stocare ( stickuri, hardiskuri etc ), pentru care se va plati "taxa de copie privată". Aceasta taxa se va percepe avand la baza motivatia ca se pot face inregistrari ale programelor de televiziune pe aceste medii de stocare.

Aceasta se aplica la "memorii și hard disk-uri integrate într-un înregistrator de televizor sau de orice altă carcasă (decodor sau receivere de exemplu n.r.) care include o interfață între sosirea semnalelor de televiziune și TV, avand funcția de înregistrare a continutului video digital sau la orice alt dispozitiv dedicat care are fnctia înregistrare video. "

Mai jos sunt exemplificate taxele pentru copia privată, in functie de capacitatile de înregistrare :

• Până la 8 GB: 6,30 €
• De la 8 GB până la 40 GB: 12 €
• De la 40 GB până la 80 GB: 18 €
• De la 80 GB până la 160 GB: 25 €
• De la 160 GB la 250 GB : 30 €
• De la 250 GB la 320 GB: € 37.50
• De la 320 GB la 500 GB la € 45

Acest lucru înseamnă că dacă un francez va cumpara un receptor ce permite inregistrarea emisiunilor tv, prețul pe care il va plati pentru receptorul respectiv va creste cu 45 €, reprezentand taxa de "copie privată".

S-a motivat ca respectiva taxă este o contravaloare de remunerare a titularilor drepturilor de autor, taxă care permite cumpartorilor de receivere PVR să salveze, exclusiv pentru utilizare privată, continut mass-media digital, pe hard disk-uri, CD, DVD, etc.

Asadar, taxe ciudate se aplică in domeniul televiziunii si in democratii cu traditie, deci nu trebuie sa ne surprinda diversele taxe din Romania ( cum ar fi taxa verde pe produsele electronice, taxa pentru folosirea spatiului aerian al Romaniei pentru receptionarea transmisiilor, adica taxa-radio tv - pe care multi o confunda si despre care cred ca e taxa pentru receptionarea programelor TVR etc). Sper ca nu le-am dat vreo idee conaționalilor nostri din Parlament, prezentand aici ideile colegilor dumnealor din Franța.


Niciun comentariu despre subiectul „Taxe inedite pentru televiziune”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile