Azerspace-1 sau Africasat-1A, cunoscut si sub numele de AzerSat-1, este primul satelit al Azerbaidjanului în spațiu.
Construit de Orbital Sciences Corporation, a fost lansat pe orbită în 7 februarie 2013, de la Kourou ( Guyana Franceză ), pe poziția orbitală 46 ° Est, la bordul unei rachete Ariane 5.
Satelitul va acoperi Europa și si o parte semnificativă a țărilor din Asia și Africa și va găzdui transmisii pentru televiziune, radiodifuziune și internet.
Durata de exploatare anticipată este de 15 ani.
Satelitul a avut un cost estimativ ( calculat la proiectare ) de 120 milioane dolari, stabilit de Orbital Sciences Corporation.
Președintele Arianespace ( Jean-Yves Le Gall ) a subliniat că greutatea satelitului ar fi de 3 tone.
În aprilie 2011, Banca de Export-Import a Statelor Unite a aprobat finanțarea acestui proiect cu 85 % din costul de construcție, finanțare furnizată către partea azeră sub forma unui împrumut, în timp ce restul de 15% urmând să fie plătit din fondurile statului.
Satelitul are generatoare cu 4 panouri solare la fiecare, folosind celule de galiu-arseniu.
Azerspace-1 e stabilizat pe 3 axe, folosind sistemul de impuls zero.
Satelitul are si un sistem de tranfer pe orbită cu combustibil bi-propellant ( foloseste doua substanțe chimice, un combustibil si un oxidant ), dar si sistem de mentinere pe orbita cu combustibil monopropelant (hidrazină).
Energia electrica este acumulata în două baterii Li-Ion cu o capacitate mai mare de 4840 W / oră.
Azersat/Africasat-1A va avea emite non-stop atât banda C ( 24 transpondere ), cât si in banda Ku ( 12 transpondere ).
Transponderele in banda Ku (11,2 GHz și 14,0 GHz) acoperă în primul rând Europa și Asia Centrală, iar cele in banda C (3740 MHz și 5965 MHz) acoperă Europa și Asia Centrală, dar si mare parte din Africa.
Pentru Romania semnalul in banda Ku a unuia dintre spoturi ( Europa ) este bun
De asemenea, si spotul Central Asia are semnal interesant.
Satelitul se bazeaza pe platforma STAR-2 și va genera aproximativ cinci kilowați de putere utilă pentru cele 36 de transpondere active.
La finalizarea testelor pe orbită, controlul operațional al satelitului va fi predat Ministerului Azerbaidjan al Comunicatiilor si IT.
Operațiunile de coordonare a satelitului vor fi efectuate de către o societate de stat, Azerkosmos, care funcționează în cadrul ministerului amintit din Azerbaidjan .
Azersat/Africasat-1A este realizat pe baza unei întelegeri între Azerbaidjan și MEASAT Satellite Systems din Malaezia, care deține drepturile pentru slotul orbital de la 46 grade Est și care va beneficia de aproximativ 40 % din capacitatea totală a satelitului.
Azerbaidjan va folosi 20 %, iar capacitate rămasă de aproximativ 40% va disponibilă pentru închiriere de către alți clienți.
Azersat/Africasat-1A a avut initial lansarea planificată pentru mijlocul anului 2012, alături de consorțiul european Arianespace, lansarea fiind prevăzută în cadrul unui contract separat, în valoare de 93 milioane dolari.
Lansarea satelitului pe orbita a devenit prima acțiune a Azerbaidjanului de acest gen, devenind o țară cu industrie spațială. Azerbaidjanul a lăsat să se înțeleagă ca ar putea lansa un al doilea satelit artificial pentru a studia interiorul Pământului și atmosfera în 2015.
Așadar, "realizări mărețe" pentru Azerbaidjan, vorba lui...
Romania când va avea un satelit propriu de telecomunicaíi, cu care să ne mândrim, care sa ofere semnal maxim pentru România si să strângă toate DTH-urile si programele românesti pe un singur satelit, prin oferirea de costuri mai mici de retransmisie, care s-ar reflecta in preturi mai mici la abonamentele românilor si mai multe canale romanesti ( inclusiv HD ) prin satelit ?
duminică, 3 martie 2013
Azerbaidjanul a lansat un satelit de telecomunicatii, România încă nu...
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Digi România a schimbat identitatea sa vizuală online, adoptând un nou logo care reflectă o imagine modernizată și unificată la nivel intern...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
La ediția NAB 2025, Asociația 8K a luat la pas culoarele târgului, în căutarea celor mai proaspete inovații din universul 8K și chiar dincol...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Luna mai se pregătește să dea drumul la distracție în familie, emoții intense, suspans sportiv și platouri spectaculoase, toate servite dire...
-
Ce pregătește Max pentru luna mai? "Kraven Vânătorul" și "Super Mario Bros: Filmul", printre noutățiPrintre delicatesele pregătite îi regăsim pe Rick și Morty, care revin cu sezonul opt, în timp ce fanii seriei Și uite așa... își pot relua ...
-
Compania Viasat a pus la cale o demonstrație tehnologică interesantă, conectând direct două telefoane mobile prin intermediul unui satelit, ...
-
Începând cu premiera sezonului 3 din NCIS: Hawai’i și continuând cu episoade proaspete din FBI: Biroul Federal de Investigații și FBI: Most ...
Care e părerea ta? Începe discuția despre subiectul „Azerbaidjanul a lansat un satelit de telecomunicatii, România încă nu...”.
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore. Dacă ai întrebări ce nu au legătură cu acest subiect, te invităm să le adresezi în Grupul Oficial HD Satelit.