sâmbătă, 23 martie 2013

Ce înseamnă DTH ?

Pentru a explica ce înseamna DTH trebuie sa intelegem ce înseamnă DBS.

Difuzare semnalului direct prin satelit (DBS sau Direct Broadcast Satellite) este un termen folosit pentru a desemna retransmisia prin satelit destinată în general recepției pe suprafața terestră.

Ca o precizare tehnică, DBS (cunoscut de International Telecommunication Union si sub numele de Broadcasting Satellite Service, sau BSS) se referă numai la serviciile transmise prin satelit în benzile de frecvențe specifice:10.7 - 12.75 GHz în Regiunea 1 ITU (Europa, Rusia, Africa), 12.2-12.7GHz Regiunea ITU 2 (de Nord și America de Sud) si 11.7-12.2 GHz în Regiunea 3 ITU (Asia, Australia). În 1977, ITU a adoptat un standard internațional pentru BSS, prin care fiecare țară are alocate frecvențe specifice în locații specifice orbitale pentru serviciul intern. De-a lungul anilor, acest plan a fost modificat, de exemplu, pentru a oferi frecvente unor noi state, pentru creșterea zonelor de acoperire sau pentru a reflecta evolutia digitală. În prezent, nu mai sunt exact delimitate benzile de frecventa si pozitiile orbitale ca atunci cand au fost statuate.

O denumire mult mai cunoscută decât DBS este Direct-To-Home, sau DTH. Totusi, DTH se distinge de DBS, dar ceea ce le defineste pe amandoua este ca receptia se realizează direct prin satelit.

Prin contrast față de DBS ( BSS ),  termenul DTH se poate aplica la servicii similare transmise de la sateliți într-o gamă mai largă de frecvențe (inclusiv banda Ku si banda Ka), care nu fac parte din nicio schemă de alocare pe plan internațional.

DTH include transmisiile direct destinate pentru a fi receptionate prin satelit in locatia telespectatorilor ( acasa, institutie etc ), pe cand DBS poate reprezenta doar servicii de distribuție de televiziune catre operatorii de servicii tv ( transmisii desfășurate uneori tot prin satelit), care preiau semnalul ( deseori criptat ) si il redistribuie in retelele lor de cablu sau terestre, de obicei ca serviciu comercial. De asemenea, DBS poate reprezenta receptia realizata individual de catre o persoana ( cu antena de receptie satelit si restul echipamentului necesar ) a semnalelor ( de exemplu de televiziune sau radio) primite prin intermediul unui releu de retransmisie de pe o orbita geostationara, acest releu fiind denumit popular satelit ( sau satelit artificial ).

Asadar, o retea de televiziune mobila ( de exemplu DVB-H ) nu poate fi denumita DTH, nefiind realizata o conexiune directa intre un satelit si clientul final, ci prin intermediul unor relee terestre.

O alta caracteristica care defineste termenul este că de obicei un DTH presupune un pachet de programe ( cu sau fără plată ), care sunt impachetate si urcate ( uplink ) de catre un operator de telecomunicatii către un satelit ( pe unul sau mai multe transpondere, fiecare transponder avand alocata o frecventa si /sau polarizare diferita). Pe baza unui abonament sau în mod gratuit, un client terestru ( un abonat de exemplu, folosind echipamentul de receptie satelit adecvat ) receptioneaza un anumit numar din programele impachetate de operator , in functie de pachetele de programe achizionate, de exemplu pachete standard sau premium ).

Cu toate acestea, termenul de DTH este adesea folosit interschimbabil pentru DBS si acoperă atât transmisiile video analogice și digitale, cat și a serviciile audio, dar si video-on-demand și caracteristici interactive prin satelit, receptionate in zona sau piața destinată în general cu antene mici (mai puțin de 1 metru diametru). Termenul DTH se referă de obicei fie la un serviciu comercial, fie la un grup de canale gratuite disponibile pe o poziție orbitală, care deseori vizează direct o singură țară sau grup etnic. În anumite regiuni ale lumii, mai demult în America de Nord si de ceva timp si celelalte zone georgafice ale Terrei ( inclusiv , DBS este folosit pentru a desemna furnizorii de pachete de abonament prin satelit și a devenit aplicat întregului lanț de echipamente și servicii implicate.

In Romania DTH pot fi denumite ( la ora scrieri articolului, 23 martie 2013 ) serviciile prin satelit oferite de Romtelecom ( fost Dolce Tv ), Digi Tv ( serviciul prin satelit de la RCS-RDS), Focus Sat ( serviciul prin satelit oferit de UPC), dar si alte servicii viitoare, care vor fi lansate pentru receptia directă prin satelit a semnalului de către clientul final.


Niciun comentariu despre subiectul „Ce înseamnă DTH ?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile