duminică, 17 martie 2013

Sateliții de la 1 grad Vest deținuți de Telenor

Telenor Satellite Broadcasting (TSBc) deține si operează mare parte din satelitii de la pozitia orbitala 1 ° Vest, respectiv THOR 5 și THOR 6 , dar are si doua spoturi denumite THOR 10-02 S1 si THOR 10-02 S2, situate la aceeași poziție, pe satelitul Intelsat 10-02 . In plus, in 2014 vor avea activ si satelitul Thor 7.

Telenor operează si controlează satelitii din centrul de la Oslo, Norvegia.

Pe aceasta pozitie orbitala 0,8 - 1 grade vest sunt retransmise si DTH-uri Digi Tv si Focus Sat.

Si acum sa detaliem puțin situația acestor sateliti si aria lor de acoperire ( informatiile si imaginile sunt oficiale Telenor, nu sunt zvonuri sau presupuneri ).

THOR 5 ( cunoscut si ca Thor 2R ) a fost lansat cu o racheta Proton în anul 2008, fiind echipat cu 24 transpondere in banda Ku, oferind acoperire pentru zonele nordice, pan-europene și central-estice. Satelitul a fost construit pe platforma Star-2 de către Orbital Sciences Corporation.

THOR 6 a fost lansat cu o racheta Ariane 5 în 2009, de la Centrul Spatial din Kourou, Guyana Franceza. Este echipat cu 36 transpondere in banda Ku,  care vizează țările nordice, Europa Centrală și de Est. Este bazat pe platforma Spacebus 4000B2 a companiei Thales Alenia Space. Durata de exploatare preconizata este de 15 ani.


INTELSAT 10-02 ( cunoscut si ca IS 10-02 sau "Thor 4") a fost lansat în 2004, Telenor detinand pe acest satelit in acest moment 7 transpondere active in banda Ku, ce au acoperire în toată Europa și Orientul Mijlociu. Telenor cumparase de la Intelsat inca din anul 2000 ( cu 4 ani inainte de lansare ) un sfert din capacitatea satelitului ( 12 transpondere ).

THOR 7 va fi lansat pe aceasta pozitie, satelitul incepandu-si programul de utilizare comercială in primele luni ale anului 2014. Telenor a selectat SS / Loral în iunie 2011 pentru a realiza satelitul de telecomunicatii Thor 7. Thor 7 va fi bazat pe platforma SS / LS L's-1300 și va avea 11 transpondere active în banda Ku, toate acestea urmând a fi utilizate pentru cerințelor de difuzare în Europa Centrală și de Est. De asemenea, Thor 7 va avea două transpondere și în banda Ka.

Denumirea satelitilor Thor este preluată de la urmașul lui Odin în mitologia nordică, Thor. Acesta este un zeu al naturii, fulgerelor și războiului. El deține niște obiecte magice: o centură care îi oferă putere divină, dar si niște mănuși de fier indispensabile pentru a ține și a folosi un ciocan magic, ciocan care revine în mâinile sale după fiecare aruncare si care nu și-a greșit ținta niciodată. Aceasta mitologie se potrivea perfect ca denumire pentru satelitii Thor, ai caror semnale sunt primite si retransmise mereu, si nu gresesc niciodata ținta.

Update 23 iulie 2014: Lansarea satelitului Thor 7 a fost amânată pentru anul 2015. Detalii AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Sateliții de la 1 grad Vest deținuți de Telenor”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile