duminică, 7 aprilie 2013

Ce înseamnă televiziune de nișă ?

O televiziune de nișă ( in termen original "Specialty channel" ) reprezintă un canal comercial sau necomercial, care difuzează programe axate pe un singur gen de emisiuni sau subiect de discuții și prin extensie, doar pentru un public pasionat de un anumit domeniu.

Numărul de canale de nișă a crescut mult între anii 1990 și 2000, dar răspândirea exploziva a conceptului a avut loc după anul 2000, în timp ce sistemul comun anterior în care televiziunile din diverse țări avea posturi generaliste care se adresau tuturor grupurilor de interese a devenit din ce în ce demodat. Aproximativ 65% dintre canalele prin satelit de astăzi sunt televiziuni de nișă.


Televiziunile de nișă pot include, dar în nici un caz se limitează la posturile de interes pentru copii ( de exemplu Cartoon Network, JimJam etc ), canale de documentare ( Discovery Channel, National Geographic Channel etc), televiziuni de interes pentru bărbați (Men & Motors, Men's Outdoor & Recreation Channel etc ), canale de filme ( HBO, Sky Movies etc ), canale de muzica ( MTV, UTV etc ), canale de știri ( CNN, Realitatea Tv, Romania TV, etc), afaceri ( Money Channel, C-SPAN ), învățământ ( PBS ), concursuri ( Quiz TV, ITV Play etc ), canale de cumpărături sau teleshopping ( The Jewelry Channel, TV Travel Shop etc ), canale de sport ( Eurosport, ESPN, Tennis Channel etc ), canale pentru diverse credințe religioase ( Trinitas tv, God's Learning Channel, Islam Channel etc ), posturi de interes pentru femei ( Acasa Tv ). Bineinteles, exista multe alte domenii carora li se adreseaza diverse televiziuni de nișă.

Aceste categorii sunt oferite pentru intelegerea conceptului și nu reprezintă în mod necesar un standard de denumire acceptat în industrie sau din punct de vedere juridic, pentru respectivele tipuri de servicii.

Diversi operatori au canale de nișă ( "Specialty channel" ) proprii, pe care le difuzează exclusiv în rețeaua proprietară ( Digi Sport, Dolce Sport etc ).

Unele dintre canalele de nișă pot fi FTA ( necodate, la liber ), dar de obicei aceste Specialty channels sunt transmise sau retransmise criptat de catre diversi operatori de cablu, DTH, tv prin protocol IP etc.

Uneori aceste televiziuni de nișă plătesc operatorii de televiziune pentru a le distribui, alteori primesc plăți de la acestia pentru dreptul de redifuzare sau o parte din sumele încasate din abonamentele pachetelor in care sunt incluse.


Niciun comentariu despre subiectul „Ce înseamnă televiziune de nișă ?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile