miercuri, 29 mai 2013

Calcul diametrul antenei în funcție de EIRP ( dbW )

Nu trebuie sa fi neaparat un pasionat exceptional al receptiei televiziunii prin satelit pentru a te intreba daca poti receptiona in locația ta geografica semnal de la un transponder de pe un anumit satelit.

Dacă decizi sa iti instalezi si un sistem de rotire al antenei (de exemplu un HH), intrebarea devine deja importanta.

In aceasta situatie antena va receptiona semnal de la mai multi sateliti. Unii vor fi mai usor de receptionat, altii mai greu si unii imposibil.

Pentru a stii care transpondere de pe ce sateliti pot fi receptionate, este util sa studiem hărțile de acoperire puse la dispozitie de diversi operatori de sateliti.

Problema este ca unele dintre aceste harti au afisate valorile dimensiunilor antenelor, dar nu explica pentru ce factor de zgomot al LNB-ului sunt calculate.

Alte harti de acoperire sunt si mai problematice pentru incepători si prezinta valorile EIRP ( in dbW ).

Daca aveti un LNB mai performant, atunci e posibil sa receptionati respectivele transpondere cu un diametru mai mic al antenei. De exemplu, daca aveti un LNB cu factor de zgomot de 0,2 db, puteti scadea cateva procente din diametrul necesar al antenei ( in loc de o antena de 70 cm, receptia va fi de exemplu posibila cu una de 65 cm).

Bineinteles, un astfel de calcul ar fi teoretic, in practica fiind importante si alte elemene.

De exemplu, FEC-ul folosit de un transponder este foarte important. Cu cat valoarea raportului FEC este mai mica, cu atat antena necesara pentru o receptie stabila va mai creste in dimensiuni.

Un alt element practic este puterea reală a fasciculelor prin care e transmis  transponderul respectiv, care poate fi mai mare sau mai mică decat cea declarată oficial.


3 comentarii despre subiectul „Calcul diametrul antenei în funcție de EIRP ( dbW ) ”:
Anonim

Mi se pare tare interesant articolul

anonim

foarte interesant

sandokhan

Foarte la obiect, tine-o tot asa... sanatate multa...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile