joi, 9 mai 2013

Sutka City TV, prima televiziune a romilor de pretutindeni

Lansata în septembrie 2012, la Paris, Sutka City TV este primul canal de televiziune dedicat în totalitate pentru romi. Difuzeaza mai ales spectacole culturale și populare, fiind concepută pentru a "arăta adevărata față a romilor.", anunta france24.com.

Mândru de canal său TV, Andrijano Dzeladin, fondatorul Sutka City TV nu obosește niciodată sa aminteasca că "este prima televiziune din lume dedicată romilor. Am investit tot ce am avut, toate economiile mele", a glumit acest rom din Macedonia, in costum gri impecabil, cu un zâmbet mare.

Sutka s-a lansat oficial în septembrie 2012, când un operator de servicii de televiziune a decis să difuzeze canalul. Ideea aparuse inca din anul 2010, când într-o zi, din întâmplare, Andrijano a discutat la radio cu privire la expulzarea romilor dintr-o mahala.

"Am sunat la radio, am vrut să spun că romii nu sunt așa . Vă voi arăta adevărata noastră față", a spus el atunci.

Doi ani mai târziu, televiziunea Sutka a inceput sa emită la Paris.

Fondatorul televiziuni povesteste:

"Am învățat totul singur. Dar am reușit. Am vrut să arăt că romii nu sunt toti infractori, hoți. Avem o cultură, un imn, un drapel, o integritate, a spus el. Putem fi jurnaliști, medici, artiști. Doar că prea puțini oameni știu aceasta. Aceasta televiziune este un nou mod de a scăpa de prejudecăți. In toate programele noastre, vrem să vorbim limba romilor. Putem vorbi franceza, unii engleză, depinde de limba interlocutorului, dar, în general, vorbim limba si dialectul nostru. Romii vor să împărtășească opiniile lor", adaugă Andrijano Dzeladin.

La televiziunea Sutka City TV, cele mai multe emisiuni ( culinare, culturale și muzicale ) implică intereventia telefonică a telespectatorilor.

"Fie ca provin din Serbia, Macedonia, România, Bulgaria sau în altă parte , oamenii doresc să ne împărtășească opiniile lor.

"Speram sa avem succes", spune Andrijano. "Există momente când sună telefonul continuu. Într-o oră am avut si 32 de apeluri. Alta data au fost între 800 și 1200 apeluri pe robotul telefonic, în două ore ", spune el.

Desi are deja un mic succes, cu toate acestea exista deficiențele la relativ noua televiziune.

La Sutka TV există până în prezent doar doi angajati, Andrijano și inca un ajutor.

Fondatorul televiziunii este prin urmare prezentator, personal tehnic, e propriul sef, face marketing și achiziționarea de echipamente. Televiziunea este situata intr-un apartament, unde o camera este studio, iar celelalte două camere sunt folosite ca birouri și pentru management.

"Da, nu suntem televiziunea TF1," recunoaste glumind patronul, dar nu conteaza. Andrijano este extrem de mândru de "copilul" său mediatic, aproape la fel de mult cum îii iubește cei trei copii a săi. Televiziunea a fost lansata pe 19 septembrie 2012, chiar ziua de naștere a celei de-a treia sale fiice.

Sutka City TV este distribuit prin tv prin protocol IP de catre Gss Media, dar si de catre operatorul francez FREE pe canalul 550. De asemenea, este distribuita si de operatorul francez SFR, dar si cu ajutorul partenerului Rroma Party. In Australia, teritorii americane si Noua Zeelanda este distribuita de Next Tv.

UPDATE 9 martie 2013: Televizunea Sutka City TV se poate acum receptiona în intreaga Europă, prin intermediul satelitului Eutelsat Hot Bird (13° Est), frecvența 11623 GHz, polarizare Verticală, SR 27500, FEC 3/4, DVB-S/QPSK, FTA.


Niciun comentariu despre subiectul „Sutka City TV, prima televiziune a romilor de pretutindeni”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile