joi, 4 iulie 2013

3-5 ani de închisoare pentru infracţiuni informatice, decide UE

Înăsprirea sancțiunilor pentru o gamă largă de infractiuni informatice a fost convenită de către politicienii europeni.

Un proiect de directivă care prezintă termene minime de închisoare pentru anumite infracțiuni a fost adoptat de Parlamentul European la data de 4 iulie.

Directiva spune că vinovații care au instalat si rulat software malware pe computerele la care au obtinut controlul in mod ilegal si fara acordul proprietarului vor trebui sa ispaseasca cel puțin 3 ani de închisoare.

Se urmărește, de asemenea, să se îmbunătățească cooperarea între statele membre pentru investigarea infractiunilor informatice și urmărire penală a hackerilor.

"Autorii atacurilor din ce în ce mai sofisticate și producătorii de software rău intenționat pot fi acum judecati și se vor confrunta cu sancțiuni penale grele", a declarat Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne.


Directiva se bazează pe reguli la nivel european care au fost în vigoare inca din anul 2005, dar introduce noi pedepse pentru infracțiuni care acoperă utilizarea unui botnet, furtul de detalii confidentiale ( cum ar fi parole ) și utilizarea de instrumente care permit savarsirea de infracțiuni informatice.

Botnet-urile au devenit raspandute în cercurile de criminalitate informatică și sunt utilizate de mulți hackeri pentru a trimite spam-uri, sau pentru a folosi pc-urile infectate ca sursa de atac pentru diverse site-uri sau ca o resursă din care pot fi obtinute date vandabile.

Unele botnet-uri au pus deja stapanire pe milioane de PC-uri.

O mai mare perioada de pedeapsa ( inchisoare de 5 ani ) va fi pentru cei care fac daune grave la sisteme de computere ( de exemplu servere cu site-uri ) sau care ataca infrastructurilor critice de natiunilor.

În plus,  Directiva prevede că se va putea hotara inchiderea unor companii despre dacă se dovedeste ca au angajat hackeri pentru a ataca rivalii sau le fura secretele corporative.

Conform termenilor descrisi în Directivă, națiunile membre vor trebui sa ofere în maxim 8 ore tot ajutorul necesar pentru un alt stat in care a avut loc atac cibernetic semnificativ.

Directiva va fi adoptată oficial în curând, după care statele membre vor avea timp doi ani pentru a o traduce si adopta în legislația națională.

Deci, mai pe scurt, maxim din anul 2015:

- cei care folosesc botnet, fura parole, conturi, date, infecteaza alte pc-uri pentru a le folosi la atacuri informatice sau pentru a trimite spamuri - 3 ani de inchisoare
- cei care ataca site-uri, fura informatii de la firme, ataca structuri informatice de stat -  5 ani de inchisoare
- companiile care angajeaza hackeri sa citeasca date secrete de la concurenta vor putea fi desfiintate de catre instanta

Eu cel puţin aceasta am inteles din Directiva prezentata de UE.... Oricum, multe măsuri impotriva pirateriei si atacurilor informatice au fost in ultimele luni in statele europene, chiar si multe arestari. Cred ca a inceput un mic razboi cibernetic autoritati - hackeri, fiecare luptă cu armele proprii...


Un comentariu despre subiectul „3-5 ani de închisoare pentru infracţiuni informatice, decide UE”:
claudyu

Asa le trebuie la heckeri, trebuie închisoare pe viata.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile