vineri, 19 iulie 2013

Când vom avea televiziune 4K Ultra HD în România ?

Pentru a răspunde la aceasta intrebare, este necesar mai întâi să observăm stadiul implementării tehnologiei 4K la nivel mondial.


Majoritatea studiilor arată că televiziunea 4K va mai avea o perioadă de dezvoltare si de teste de încă 2-4 ani înainte de a începe să fie lansată pentru public.

Cu toate acestea, standardul Ultra HD a inceput deja sa fie cunoscut și este pe cale să devină în urmatorii ani o tehnologie relativ importantă a transmisiilor in televiziune.

Vânzările de televizoare 4K la nivel mondial vor crește de la doar 62.000 de unități vândute anul trecut la 780.000 la 22 milioane în 2017, conform studiului oferit de Futuresource Consulting.

Vânzările vor fi stimulate începând cu anul 2015 de lansarea de conținutul 4K nativ și creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor în privinta noii tehnologii, de 4 ori mai detaliate decât standardul Full HD.

Deși China este în prezent lider in producerea de tehnologie 4K, conducând topul prin televizoare 4K cu prețuri scăzute faţă de brandurile internationale cunoscute, Futuresource se așteaptă ca producatori renumiti sa lanseze o gamă ieftina de televizoare 4K până la sfârșitul acestui an, iar America de Nord sa fie o piaţa cheie pentru cumpărarea acestora, fenomen datorat apetitului puternic al consumatorilor pentru ecrane de mari dimensiuni.

Potrivit lui Simon Bryant, șeful de la Futuresource pentru studii asupra produselor electronice de larg consum, "producătorii de ecrane tv si televizoare premium caută deja solutii care sa motiveze consumatorii să îşi schimbe televizoarele Full HD sau HD Ready actuale. Tehnologia 3D pentru acasă a fost o încercare de a realiza accelerarea acestei schimbări, dar nu a avut succesul real pe care mulţi producatori l-au sperat.

"4K reprezintă o evolutie mai naturală pentru industrie, dar una care aduce cu ea propriile sale provocări tehnice sau de productie, legate de dificultatea realizării de ecrane 4K la costuri de producţie scăzute sau de livrarea conținutului Ultra HD, care este mare consumator de lățime de bandă. Îmbunătățirile substanțiale ale compresiei oferite de codecul HEVC vor netezi calea pentru distribuţia semnalului 4K. Encodarea in timp real, necesară pentru transmisia în direct, este încă intr-o fază incipientă, dar diverse soluții sunt deja testate și evaluate."

In privinta pieței de televiziune la nivel mondial, Futuresource spune că vânzarile de televizoare 4K vor inregistra creşteri în anul 2013, iar trendul de crestere va continua pâna în 2017 sau chiar şi in anii urmatorii.

In concluzie, lansările de televiziuni comerciale 4K vor avea loc abia începând cu anii 2015-2017.

Probabil in Romania televiziuni comerciale româneşti transmise în 4K se vor lansa mult mai tarziu, cel mai optimist termen fiind anii 2017 - 2020. Singura posibilitate, pentru românii care vor cumpara televizoare 4K, de a viziona continut Ultra HD va fi satelitul ( cu televiziuni în altă limbă ) sau materialele video Ultra HD preluate de pe internet sau oferite de anumite televiziuni experimentale 4K, dacă va decide vreun producator important de televizoare de Ultra Înaltă Definitie sa lanseze un astfel de canal demonstrativ la un operator de tv cablu digital sau tv prin protocol IP din Romania.


3 comentarii despre subiectul „Când vom avea televiziune 4K Ultra HD în România ?”:
Pintea Catalin

Marele grup Intact Media Group nu are nici macar o singura televiziune in format HD, nici macar nu au trecut la transmisii format 16:9 SD, ca si alte programe gen AXN. Grupul Media Pro are 4 programe HD si sunt sigur ca vor urma curand PRO CINEMA HD si MTV HD. Din partea mea un frumos "huo, INTACT si Antene!", rusinica sa va fie. Suntem in 2013 si extrem de multi romani au televizoare daca nu Full HD, macar HD Ready. Cred ca numai televizoare cu tub mai sunt doar pe la sate si prin catune uitate de lume. Desigur si la oras mai sunt oamenii cu televizoare CRT cu tub, dar probabil tin unul mic prin bucatarie sau in camera unuia dintre membrii familiei sau pur si simplu nu vor sa renunte la ele (de cele mai multe ori pensionari sau care pur si simplu nu isi permit sa dea bani pe un televizor LCD sau LED), dar televizorul principal este de cele mai multe ori unul LCD sau LED de inalta rezolutie.

Anonim

Nu vad legatura directa a comentariului tău, unul clar anti Intact ( posibil comandat si clar offtopic), cu subiectul in sine, respectiv posibila data a lansarii televiziunii 4K in Romania. Televiziune 4K nu inseamna televiziune Full HD.

Putem avea televiziune 4K in Romania printr-un operator de cablu si in 2015, nimic nu e imposibil. Tehnologia exista deja si pana atunci va fi mult mai ieftina.

Anonim

Fibra tine si 3 TB/s ,e loc destul,si de internet si de televiziune 4k.Fiecare isi alege pachetul.4K va consuma mai multa banda,va fi un pic mai scump.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile