marți, 13 august 2013

Televiziunile din Bulgaria nu sunt interesate de transmisia în digital terestru

Telespectatorii din Bulgaria care prefera televiziunea digitală terestră se confruntă cu lipsa unei grile acceptabile, avand doar un număr limitat de canale la care pot sa privească.

Veselin Bozhkov, șeful autoritatii de reglementare CDC, a declarat că deși Bulgaria va avea șapte multiplexuri și că fiecare poate transmite 8-10 canale, până în prezent doar 7 licente au fost acordate în ceea ce reprezinta prima etapă a procesului de digitalizare. Dintre acestea, doar cinci canale difuzate digital terestru ar fi transmise in Bulgaria: bTV, Nova TV, TV7, News7 și Bulgaria on Air .

De fapt, nu există nici o lege care impune televiziunilor sa intre intr-un multiplex digital terestru. O astfel de lege ar fi oricum in neregula pentru o economie de piață.

Există o dispută între Bulgaria și CE in privinta acordării de licențe multiplexurile de televiziune digitala terestra, care probabil se va finaliza în septembrie cu proceduri de sancţionare împotriva Bulgariei.

La inceputul acestei veri, surse din industria media din Bulgaria au spus că oferta inițială de televiziune digitala terestra ar consta din 7-8 canale comerciale, plus televiziuni ale radiodifuzorului public BNT.

Circulă de asemenea opinia că televiziunea digitala terestra va avea un impact minim pe piata din Bulgaria, unde deja televiziunea cu plată are o implementare de aproximativ 85%.

Tranzitia la televiziunea digitala terestra este in plină desfasurare la vecinii nostri bulgari, asteptandu-se a se finaliza în septembrie 2013.

Să sperăm că nu va avea televiziunea digitală terestră şi în România acelaşi trend al lipsei de interes din partea posturilor tv...

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


Niciun comentariu despre subiectul „Televiziunile din Bulgaria nu sunt interesate de transmisia în digital terestru”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile