vineri, 6 septembrie 2013

A început bătălia televizoarelor 4K Ultra HD

Târgul international de tehnologie IFA de la Berlin, care prezintă cele mai noi produse electronice de consum, este plin la maxim cu noi televizoare 4K. Sony, Panasonic, LG si Samsung si alti producatori oferă tot mai multe noi modele, în încercarea de a arăta că televizoarele lor 4K Ulra HD de 55 inch sau 65 inch sunt mai bune decât cele ale concurentilor în ceea ce privește performanțele și prețurile.

Sony promovează un "pachet 4K". In pachetul 4K, Sony oferă serviciul "Video Unlimited 4K", cu filme online Ultra HD, despre care am discutat in articolul de aici. Cele mai noi televizoare Sony de 65 inch vor fi comercializate "la preturi incepand 6000 dolari (sau 4600 dolari pentru modelele de 55 inch).

Panasonic, să nu fie mai prejos, spune ca utilizează la televizoarele Ultra HD cea mai recentă tehnologie HDMI 2.0, care oferă framerate de 50 si 60 FPS, foarte util pentru transmisiile sportive 4K. De asemenea, Panasonic prezintă ca atu logo-ul "Certificat THX" la modelele sale high-end. Modelul Panasonic WT600 de 65 inch se va vinde in SUA la un pret incepand de la 6000 dolari, televizoarele incepând sa fie transportate maritim spre marile depozite si apoi magazine incepand cu luna octombrie2013.

Samsung a tachinat-o rabdarea participantilor la conferință de presă, prezentandu-le un televizor 4K cu LED-uri organice, înainte de a-l dezvăluit pentru public la show-ul IFA, o zi mai târziu. Televizorul de 55 inch curbat combină rezoluția Ultra HD cu culori bogate, de bună calitate, negru intens, alb strălucitor, consum redus și luminozitatea tehnologiei OLED. Astfel, si compania Samsung câștiga o victorie pentru OLED 4K, care a sosit pe scenă după o atât de lungă asteptare necesară pentru a dezvolta o tehnologie despre care mulți credeau că este un vis imposibil. Gigantul producator coreean a prezentat de asemenea ecrane plate 4K LCD, atât de 110 inch, cat și de 98 inch sau 84 inch, cu care speră să acapareze piața mondială. Samsung a oferit spre studiere mai atentă si televizorul său emblematic 4K, modelul UEF9000, cu versiuni de 55 inch, 65 inch și 85 inch versiuni, acum în vânzare în Marea Britanie la un pret de aproximativ 3000 de lire sterline.

LG a surprins pe toată lumea in ziua mult trâmbițatei deschideri, când se credea ca suprematia o va detine Samsung, prezentand un televizor cu ecran curbat OLED si rezolutie Ultra HD 4K, precum si cu versiuni de ecrane 3D de 84 inch, 77 inch si 64 inch. Aproape sa fie puse in vanzare, televizoarele LG vor costa aproximativ 3000 de lire sterline. Sunt primele modele de televizoare din lume care dispun de decodor video built-in H.265 HEVC. Acest decodor hardware va fi foarte util in viitor, când se crede ca toate transmisiile online 4K, dar si cele Ultra HD prin satelit, cablu sau tv prin protocol IP vor folosi acest nou codec foarte eficient de compresie video.

Philips 9000 este seria de televizoare Ultra HD cu diagonale de 65 inch și 84 inch, cu care TP Vision ataca piața chiar de saptamana viitoare. Cu un preț de 4.999 euro pentru modelul de 65 inch, televizoarele 4K de la Philips vor avea si caracteristica unică denumita "Ambilight pe trei laturi", cu LED-ul multicolore care luminează în spatele televizorului si care completeaza si se sincronizeaza cu imaginea de pe ecran, dar care pot intra in tandem si cu Philips Hue Smart, ce poate oferi în jurul camerei de zi lumini ambientale cu LED-uri in concordanță cu imaginea.

Toshiba prezintă un televizor 4K de 50 inch, care ne arată drumul către un format mai accesibil pentru Ultra HD, nu numai la dimensiuni, ci si la preț, deși este aproape de limita la care detaliile 4K suplimentare față de cele se poate vedea la FULL HD, devin invizibile pentru ochiul liber. Televizorul va fi lansat spre sfârsitul acestui an. Seria 9 de televizoare 4K oferă de asemenea si redare pasiva Full HD 3D de calitate sporită, deoarece ecranele 4K pot oferi 1080p pentru fiecare ochi si pentru fiecare cadru, îmbunătățind luminozitatea și mișcarea. Prețurile încep de la 3000 de lire pentru modelul de 58 inch si ajung până la 14 mii de lire sterline pentru cel de 84 inch, aceste modele de dimesiuni foarte mari de la Toshiba având totusi un pret mare tinand cont ca nu au totusi suport HDMI 2.0 pentru formate 50/60Hz.

În concluzie, nu putem decat sa ne bucurăm cu toții că atât de multi producatori au lansat și lanseaza noi modele de televizoare 4K Ultra HD. Cu siguranta concurența acerbă va determina in câtiva ani scăderea preturilor televizoarelor 4K la unele valori de achiziționare similare cu cele ale televizoarelor Full HD de dimensiuni similare de astăzi.


Un comentariu despre subiectul „A început bătălia televizoarelor 4K Ultra HD”:
eduard

Scumpe rău deocamdata televizoarele astea 4K ! Dar si tare faine !

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile