Internet Protocol versiunea 6 ( IPv6 ) este următoarea generație de protocol care se află în diverse stadii de implementare pe Internet . Acest protocol a fost conceput ca un înlocuitor pentru versiunea actuală IPv4 , care este în uz din 1982 și se află în etapele finale de epuizarea a numărului de adrese nealocate.
La început, adresele IPv4 se împărțeau în 5 clase de adrese, notate de la A la E, dar această metodă risipea multe adrese IP, iar odată cu răspândirea Internetului a apărut pericolul epuizării spațiului de adrese. Numărul de stații conectate la o astfel de rețea IPv4 este limitat la 4,3 miliarde. Pentru a soluționa această problemă, in anii '90 au fost concepute mai multe soluții care aveau rolul de a prelungi viața protocolului IPv4. În plus, a fost conceput și un nou protocol, IPv6.
În decembrie 2008, IPv6 încă reprezenta o fracțiune mică din adresele utilizate și traficul pe Internet accesibil publicului, care era încă dominat de IPv4.
Un studiu realizat de Google a raportat în noiembrie 2008 că penetrarea IPv6 era încă la mai putin de 1% din traficul pe Internet din oricare țară. Liderii au fost Rusia ( 0,76 % ) , Franța ( 0,65 % ) , Ucraina ( 0,64 % ) , Norvegia ( 0,49 % ) și Statele Unite ale Americii ( 0,45 % ).
Deși Asia a condus, în termeni de cifre absolute de implementare, gradul de penetrare raportat la țară a fost mai mic ( de exemplu, în China era de doar 0,24 % ).
În octombrie 2011, 263 ( 85 % ) din cele 294 de domenii de nivel superior ( TLD ) din Internet au susținut IPv6 pentru a accesa serverele lor de nume de domeniu, iar aproximativ 3,4 milioane de domenii ( 3 % ) aveau inregistrata adresa in format IPv6.
Până în 2011, toate sistemele de operare majore folosite pe calculatoarele personale si servere aveau deja implementata compatibilitatea cu protocolul IPv6.
Microsoft Windows a sprijinit IPv6 începând cu Windows 2000 și Windows XP, iar mai tarziu Windows Vista a îmbunătățit suportul IPv6 .
Mac OS X Panther ( 10.3 ) , Linux 2.6 , FreeBSD , Solaris au de asemenea implementari mature.
Unele utilizari ale protocolului de transfer de fișiere peer-to-peer ( de exemplu BitTorrent ) face uz de IPv6 pentru a evita problemele de NAT, comune pentru IPv4 în rețelele private.
Sistemele de telefonie celulară care au facut trecerea de 3G la "noua generatie" de tehnologii 4G , dar si Voice over Internet Protocol ( VoIP ) mandatează folosirea IPv6 pentru astfel de rețele. În 2009, operatorul de telefonie mobila Verizon a lansat specificațiile tehnice pentru dispozitivele care operează prin rețelele sale "de ultimă generație". Relativ recent, T-Mobile a implementat IPv6 pe telefoane care suportă protocolul, in rețeaua de telefonie mobilă pe care o detine in SUA. Telefoanele compatibile anuntate sunt Samsung Galaxy S4, Samsung Galaxy Note 2, Google Nexus 4, Samsung Galaxy S3 (doar ultima versiune de firmware), Samsung Galaxy S II (cu minim Android 4.0).
La începutul anilor 2000, IPv6 a început sa fie inclus în echipamente noi folosite de autoritati. Guvernul SUA de exemplu a specificat în 2005 că rețelele informatice ale tuturor agențiile federale trebuie să fie modernizate la IPv6 până la 30 iunie 2008. Aceasta tranzitie a fost finalizată înainte de termenul limită. Guvernul din Republica Populară Chineză a stabilit un plan pe cinci ani pentru implementarea IPv6, denumit China Next Generation Internet. hdsatelit.blogspot.com
Furnizori majori de servicii de Internet , dar și furnizori de conținut au început de asemenea să pună în aplicare accesul la produsele lor prin IPv6.
In România, din iunie 2012, RCS & RDS oferă simultan IPv4 si IPv6 pentru serviciile PPPoE ale abonatilor ce folosesc versiuni moderne ale Microsoft Windows, Mac OS X, Linux și alte dispozitive compatibile IPv6. Mai mult de 1 milion de abonati la RCS & RDS pot utiliza acum IPv6 nativ pe o conexiune PPPoE și deja 10 - 20% dintre acestia o folosesc.
IPv6 utilizează adrese pe 128 bits, permitand un numar total de 10 la puterea a 15 adrese ( practic inepuizabile, cvadrilioane fiind puțin spus ca exprimare), față de adresele de 32 bits folosite de IPv4.
Pe langa numarul enorm de adrese utilizabile, IPv6 are si alte avantaje față de IPv4:
- Managementul, alocarea si autoconfigurarea mai usoară (alocarea IP-urilor nu se mai face manual sau prin DHCP ca in cazul IPv4, procesul de stabilire a IP-ului fiind total automatizat)
- Utilizatorii de IPv6 vor dispune de adrese unice pe care le vor putea accesa direct oriunde în lume
- Securizarea Internet Protocol Security inclusă
- Rutare optimizată
- Depistarea adreselor duble
- Procesarea mai eficienta a pachetelor
- Routerele IPv6 nu mai fragmenteaza pachetele de date
- IPv6 permite ca orice echipament care se poate conecta la internet (imprimanta, smart phone, tableta, smart TV, home theater PC, frigider, camera de supraveghere, NAS - Network Attached Storage etc ) sa aiba o adresa publică si nu privată.
O adresa de IPv6 este de forma:
2035:0000:130C:0000:0000:06F0:876B:130C
iar o adresa Ipv4 este de forma:
192.88.99.15
Probabil IPv6 si IPv4 vor coexista o perioada mare de timp, chiar dacă între ele protocoale nu pot comunica in mod direct, fiind necesar un gateway dedicat sau unul dintre mecanismele de tranziție deja existente.
Așadar deocamdată avantajele IPv6 nu sunt foarte mari pe partea de client final, dar până la urmă cu toții vom trebui să trecem de la IPv4 la IPv6. Eu personal nu am făcut tranziția la IPv6, desi am aceasta posibilitate. Oricum, vor fi ani mulți de acum inainte până ce opțiunea să devină necesitate.
PS: Atentie, din ce am inteles la nivel teoretic, pentru a folosi protocolul IPv6 intr-o retea de acasă printr-un router, acesta trebuie sa fie compatibil cu IPv6, existand posibilitatea mare ca routere vechi sa nu fie compatibile decât dacă sunt upgradate printr-un nou firmware compatibil, eventual Open Source ( Open Wrt, DD-WRT sau Sveasoft ) sau posibil prin procedee complicate de tunneling, pe care nu le-am testat.
Invităm cititorii care au testat IPv6 sa ne expună experienta lor cu acest protocol, fiind mai in masură sa prezinte realitatea decât am facut-o la nivel teoretic, noi neavând experiența practică necesară.
- Acasă
- Tehnologie
- Avantajele IPv6
sâmbătă, 14 septembrie 2013
Avantajele IPv6
Citește și alte articole din categoriile:
Internet,
Stiri,
Tehnologie
Top 10 articole în ultimele 7 zile
-
Realitatea Plus (cunoscută anterior ca Realitatea Tv) este un post de televiziune din România, axat pe știri și analize de actualitate. Lans...
-
România TV este un post de televiziune românesc, înființat în 2011, care difuzează programe de știri și analize de actualitate. În prezent, ...
-
Antena 3 CNN este un canal de televiziune din România, parte a grupului Intact Media Group, cunoscut pentru focusul său pe știri și conținut...
-
Digi 24 este un post de televiziune românesc axat pe știri, cu acoperire națională și internațională. Lansat în 2012 de compania RCS & R...
-
Luna decembrie marchează startul sezonului sărbătorilor, iar platforma de streaming Max îți pregătește o selecție variată de filme, seriale ...
-
Pe 12 decembrie 2024, FCSB va înfrunta TSG 1899 Hoffenheim în etapa a 6-a a fazei grupelor UEFA Europa League. Meciul se va disputa pe PreZe...
-
Luna decembrie aduce două campanii speciale pe AntenaPLAY: Gift Card-ul AntenaPLAY și Calendarul Advent , concepute pentru a transforma per...
-
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a inițiat o consultare publică cu privire la utilizarea ben...
-
Marele Premiu al Abu Dhabi promite spectacol total: duminică, de la ora 15:00, iubitorii motorsportului vor putea urmări pe Antena 1 și Ant...
-
Luna decembrie aduce în prim-plan unele dintre cele mai importante competiții din sezonul sporturilor de iarnă, snooker, ciclism, golf și Fo...
Chiar nu intelegeam nimic de IpV6 asta, acum m-am mai lamurit putin. Foarte bun articol, ca de obicei. Astept si eu cu nerabdare sa ne spuna cineva care are IP6 de la RCS sau altii dacaprezinta avantaje pentru clienti, daca merge netul mai bine sau mai prost si daca viteza e mai buna sau daca apar probleme de conectivitate sau cu ruteru.
RDS are IPv6 doar pentru persoane fizice...
Trimiteți un comentariu
☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.