vineri, 27 septembrie 2013

Hummingbird, noul algoritm al motorului de căutare Google

Google a schimbat algoritmul care interpretează cererile de căutare ale utilizatorilor. Este o stire foarte importantă pentru cei care detin site-uri, forumuri, bloguri, fiindca noul motor va schimba rezultatele căutarilor si implicit traficul, dar de data aceasta este o stire importanta si pentru utilizatorii obisnuiti.

Noul algoritm , cu nume de cod Hummingbird, este primul schimbare majoră din ultimii trei ani.

Acesta a fost activat silent de aproximativ o lună si afectează deja aproximativ 90% din căutările Google.

La o prezentare de ieri, giganticul motor de căutare Google a spus că Hummingbird este mai eficient pentru interogări mai lungi și mai complexe.

Compania a subliniat că prin noul algoritm utilizatorii vor avea parte de interacțiuni mai naturale și conversaționale cu motorul de căutare Google, inclusiv efectuate cu vocea, atunci când caută informatii folosind telefoane mobil, ceasuri inteligente și alte tehnologii portabile.

Algoritmul Hummingbird este axat mai mult pe o înțelegere mai inteligentă a cererii de căutare, spre deosebire de predecesorul său Caffeine su upgradeurile acestuia, care au fost mai mult orientate, printre altele, pe o clasare a rezultatelor bazată pe o mai bună indexare si "faimă" a site-urilor web ale caror rezultate erau oferite in căutări.

Hummingbird este mult mai capabil să înțeleagă conceptele și relațiile dintre ele si nu doar cuvinte sau expresii simple, ceea ce duce la interacțiuni mai fluide. În acest sens, Hummingbird este o extensie a "Knowledge Graph" pe care Google l-a introdus anul trecut, in scopul de a face interactiunea mai umană.

Într-un exemplu, un reprezentant Google a efectuat o căutare, solicitand imagini cu Turnul Eiffel. După ce imaginile au apărut, el a întrebat cât de înalt este turnul. După ce Google a oferit din nou răspunsul corect, reprezentantul Google a spus "arata-mi poze ale construcției", moment in care a aparut o lista de imagini.

Un alt exemplu ar fi ca in motorul Caffeine trebuia sa cauti după termenii "inaltimea Turmului Eiffel" pentru a afla inaltima acestuia, iar acum poti sa intrebi pe Google "Ce inaltime are Turmul Eiffel", iar Google iti va raspunde cu linkuri care nu contin expresia "Ce inaltime are Turnul Eiffel", ci care contin doar textul "Inaltimea Turnului Eiffel este...".

Asadar elementul "PageRank" nu mai are importanță ?

Nu. PageRank este unul dintre cele peste 200 de importante "ingrediente" care sunt folosite in rețeta Hummingbird, care tine oarecum cont si de PageRank, principiu ce pozitioneaza mai bine in cautari paginile ce primesc linkuri importante. Dar PageRankul va conta mult mai putin procentual, fiindca noul algoritm tine cont de aceasta alături de și mai multi factori, cum ar fi mai nou si de calitatea textului de a fi exprimat natural, bine structurat, logic si de a contine informatie utilă si originală. Probabil vor fi afectate negativ paginile care obtineau rezultate in afisari doar fiindca websiteul gazda avea un istoric bun ca indexare si vor avea o sansă si paginile cu continut de calitate, dar mai slab pozitionate după criteriul PageRank. De asemenea, vor avea de castigat trafic in plus paginile care contin texte cu fraze si termeni sinonimi logic cu termenul de cautare solicitat in motorul de cautare si mai putin paginile care contin doar "keyword" apropiate de termenul cautat, dar nu au continut util si original.

Asta înseamnă că SEO este mort?

Nu, SEO nu este mort. De fapt, Google spune că nu e nimic nou sau diferit in SEO, iar editorii nu trebuie să îsi facă griji. Orientarea rămâne același, trebuie ca webmasterii tină cont de trei elemente principale: să aibă conținut, acesta să fie original și de înaltă calitate. Principii care au fost importante în trecut rămân importante si la Hummingbird. Noul algoritm permite mototului de cautare Google să proceseze căutările în moduri noi și, sperăm, mai eficiente.

Dar e posibil ca multe siteuri să-și piardă traficul de la Google?

Dacă nu ați pierdut în ultima lună, atunci e bine, modificarile aduse de Hummingbird pozitionării siteului dvs. in rezultate rămân neatinse. Dacă ar fi creat probleme pentru trafic, ați fi cunoscut deja aceasta.

Trebuie subliniat ca algoritmul Hummingbird, caracterizat de Google ca precis si rapid, nu este un upgrade ale unor algoritmi mai vechi, ci este unul cu totul nou, care doar s-a folosit de experiența pozitivă a unor elemente din algoritmuri mai vechi.

Cu toate acestea, un expert in motoare de căutare a avertizat că este prea devreme pentru a determina impactul noului algoritm de cautare Hummingbird asupra utilizatorilor sau pozitionarii siteurilor in rezultatele căutărilor.

Vestea a fost anunțată la un eveniment de presa intim dintr-un garaj de pe Silicon Valley, unde fondatorii Serghei Brin și Larry Page a lucrat la crearea motorului de căutare Google, care împlineste astazi 15 ani. In acest sens, Google a lansat si un doodle.


8 comentarii despre subiectul „Hummingbird, noul algoritm al motorului de căutare Google”:
Anonim

Deci pica siteurile care au continut cu articole cu informatie inutila ( vorba lunga inutila ) sau informatie prost exprimata sau structurată, fara limbaj naturală si exact sau siteurile care nu contin in text cuvinte de cautare legate logic intre ele, dar si siteurile care aveau trafic mare si erau bine indexate, cum ar fi agentii de presa mari, ziare online, ce erau pozitionate in cautari mai bine decat forumuri sau siteuri mici, desi poate acestea din urma aveau informatia postata mai rapid si mai complet. Cred ca Google a luat o decizie inteleapta, fair-play si echidistanta cu acest nou algoritm Humming Bird, care pare a fi o veste buna pentru forumuri si bloguri, unde textele sunt mai naturale, si una proasta pentru siteurile care apareau in cautari doar pentru ca erau bine vazute de Google, iar uneori prostiile ce le respectivele siteuri le scriau erau afisate primele in cautari, de dragul bunei indexari. Mai exact, Google Page Rank are o valoare si mai mică.

Anonim

Deci inlocuim în SEO cuvintele "keyword" cu "expresii keyword" :) Este oricum o lovitura sub centura pentru cei care folosesc "Black SEO".

Laurentiu

Eh, nu e chiar asa, daca inlocuiesti keywords cu expresii keywords, ai si rezolvat situatia. Eu am avut de exemplu pe un blog al meu cu tutoriale o crestere semnificativa a traficului in ultima luna, chiar ma miram si nu stiam de ce. Important e cum scrie si in articol: sa ai continut original, mult si de calitate. Nu mai merge cu smecherii, articole copy-paste, "filosofice" ( adica fara ceva cu adevarat util infomational in ele). Apropo, foarte bun articol, like !

Anonim

Uau ! Deja am observat ceva! Algoritmul Hummingbird intoarce mai multe rezultate de pe situri straine decat romanesti ! Nu e bine pentru siteurilor romanesti ! Ia cautati chiar "Hummingbird" pe Google sa vedeti ca nu apare aproape nici un site romanesc !

Apostol

Intradevar, cam asa este. Oricum, Google a observat ca oamenii cauta cu intrebari in loc sa caute termeni exacti si a facut o imbunatatire in acest sens.

Laurentiu

Anonim de la 11:30, scrie asa in Google "Ce este algoritmul Hummingbird" si vei vedea ca apar siteuri romanesti. Probabil nu prea a fost dezbatut subiectul inca in Romania.

Romanian Dreambox Info

Daca aveti hostingul in SUA si nu in ro aveti de castigat, daca sunteti hostati in ro...nasol, eu cel putin tot ce detin sunt hostate pe godaddy si sunt ff multumit , mai ales in ultima luna traficul a crescut simtitor.

papetarie

Eu pot sa zic ca am fost direct afectat.Am picat din top 3 pentru cuvantul papetarie pe pagina 24.Nu stiu daca acum rezultatele sunt relevante.Au urcat siteuri precum facebook,dexonline,wikipedia si siteuri de papetarie de care nici nu am auzit.Continutul pot sa vaz zic ca este original la fel si pozele.Nu stiu ce ia in calcul acum google.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile