marți, 29 octombrie 2013

Testele CAPTCHA, în curând total ineficiente

Vicarious, o companie din SUA, a anuntat că metoda Captcha folosită pentru a face diferența dintre boți si oameni este depăsită.

Vicarious a declarat ca a dezvoltat o tehnologie bazată pe principii de functionare ale creierului uman, un software care rezolva testele Captcha.

Un test Captcha este de obicei o imagine sau un sunet din care utilizatorul trebuie să extragă un text și să îl tasteze intr-un formular de pe o pagină web, pentru a dovedi că este ființă umană ( când se inregistrează de exemplu pe un forum, când comentează pe un blog etc). Este o metodă folosită mai ales impotriva boților de spam.

Compania a declarat ca software-ul său are un fel de inteligență artificială în ceea ce privește înțelegerea imaginilor, dar a precizat că a dezvoltat software-ul care rezolva teste Captcha ca un pas înainte spre inteligența artificală și nu în scopuri abjecte.

Compania speră ca noua tehnologie șă fie utilizată în robotică sau pentru a analiza imagini medicale, precum și în căutarea on-line .

"Algoritmii nostri ating un nivel de eficacitate mult mai apropiată de cea a creierului uman real, mai aproape decât a reusit oricine altcineva până acum", a declarat unul dintre co-fondatorii Vicarious.

Software-ul poate "gândi si învata asemănător unui om", mimând procese efetuate până acum doar de creierul omenesc, Vicarious declarând că este "printre cele mai avansate companii, una care va construi primele mașinării cu adevărat inteligente".

"Software-ul nostru a rezolvat peste 90% dintre testele complicate Captcha folosite de Yahoo, PayPal și Captcha.com", a anunțat compania Vicarious.

Cu toate acestea, Captcha ca un mecanism de securitate era încă viabil, potrivit experților in securitate.

Tehnologia a fost dezvoltată inițial ca o măsură anti-spam de către o echipa de la Universitatea Carnegie Mellon.

La un moment dat a fost necesar ca testele Captcha să devină mai complicate, prin creșterea denaturării textelor din imagini.

Paul Wood, un manager de la compania de securitate Symantec, a declarat ca anuntul Vicarious ar trebui "să nu reprezinte un motiv de îngrijorare pentru organizațiile ce dezvoltă tehnologia Captcha".

Totusi, textele din imaginile Captcha nu prea mai pot fi denaturate și mai mult, mai ales că un număr mare de utilizatori consideră testele deja dificil de rezolvat. Probabil se va trece la utilizarea de Captcha animate ( de exemplu, "Scrieți denumirea obiectului care se rotește în sensul acelor de ceasornic)", video ( de exemplu "La inceputula videoclipului, ce animal prinde mingea?") sau logice ( de genul "Scrieți denumirea singurului fruct din cele 10 imagini aleatorii de mai sus").


Niciun comentariu despre subiectul „Testele CAPTCHA, în curând total ineficiente”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile