vineri, 8 noiembrie 2013

AXN Black nu mai este transmis la televiziunea digitală prin cablu a RCS-RDS

După cum probabil deja ați observat de ieri seară ( cei care sunteți abonați la televiziunea digitală prin cablu a RCS-RDS), în locul recent rebrănduitului canal AXN Black al companiei Sony ( fostul AXN Sci-Fi ) a fost introdus canalul pentru copii Nickelodeon. AXN si AXN White sunt încă transmise la RCS-RDS.

RCS-RDS anunțase CNA din 20 septembrie 2013 că s-ar putea să elimine din grila de cablu şi satelit televiziunile AXN, AXN Crime şi AXN Sci-Fi, întrucât contractul de retransmisie dintre AXN si RCS-RDS a încetat în data de 31 august 2013.

Atât SPT ( Sony Pictures Television ) Networks, cât și RCS-RDS se află in negocieri, dar încă nu s-a ajuns la un acord privind continuarea distribuției pe teritoriul României a celor 3 canale. CNA a precizat totusi ca eliminarea de către RCS-RDS a canalului AXN Black s-a facut cu acordul companiei Sony. Reprezentantii ambelor companii au fost invitați de către CNA să participe la viitoarea ședință de marți.

Chiar daca CNA nu poate interveni în acordul partilor, totusi trebuie să aprobe modificarea avizelor de retransmisie cablu tv si DTH ale RCS-RDS, fiindcă distribuitorii de servicii nu pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise fără acordul CNA, care poate aplica în caz de încălcari a acestei prevederi amenzi de pâna la 2 miliarde lei vechi.

Așadar, marți se va clarifica dacă vor rămâne sau nu canalele AXN la RCS-RDS, când se va discuta în ședință adresa nr.9896/20.09.2013/07.11.2013 de la S.C. RCS&RDS SA București, referitoare la situația retransmisiei serviciilor de programe AXN, AXN Black, AXN White.


10 comentarii despre subiectul „AXN Black nu mai este transmis la televiziunea digitală prin cablu a RCS-RDS ”:
Anonim

Cred ca s-au gandit sa faca Digi Black

Anonim

Normal ca vor scoate toate axn- urile. Si ce credeati ca le vor lasa. Le vor scoate pt ca vor lansa niste statii locale digi 24. Astia de la digi nu realizeaza ca pe zi ce trece le tot pleaca abonati si ei in loc sa faca ceva sa i tina, ei mai scot si din ce a mai ramas. Slaba miscare sa scoti axn si sa bagi in loc un post de desene.

Anonim

Astaz au reintrodus AXN BLACK in grila rds si au scos AXN in Tg-Mures

Alin Ionescu

Bine ca am renuntat la ei acum 2 ani. Imi umplusara grila cu canale din Ungaria si desene animate cu caruta. Sa nu mai zic de scoaterea din grila a discovery pack , pro7 si rtl2......Macar acolo mai vizionai ceva de calitate

Anonim

AXN Black asta ce transmitea?

Anonim

Unde au introdus AXN Black?Ca i-am sunat azi si au zis ca e scos si la "cererea" abonatilor au introdus Nickelodeon.Sunt curios care abonati!

Anonim

Mediafax a spus ca potrivit membrilor CNA, în cazul modificării grilei de programe, RCS&RDS ar fi trebuit să respecte articolul 74, alineatul 3 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Distribuitorii de servicii pot modifica structura ofertei de servicii de programe retransmise numai cu acordul Consiliului".

De asemenea, RCS&RDS ar fi trebuit să respecte şi articolul 5 din Decizia CNA numărul 72/ 2012, potrivit căruia "(2) În cazul modificării structurii ofertei de servicii, distribuitorul de programe va depune următoarele documente: a) cererea conform modelului prevăzut în anexa nr. 1; b) structura ofertei de servicii conform modelului prevăzut în anexa nr. 2; c) acceptul de retransmisie sau, după caz, contractul de retransmisie, numai pentru serviciile de programe care fac obiectul modificării".

Membrii CNA au constat că aceste documente nu au fost depuse de RCS&RDS la CNA, fapt pentru care au decis, marţi, să solicite RCS să respecte legislaţia audiovizualului.

Discuţiile cu privire la scoaterea televiziunii AXN Black din grila RCS&RDS s-au întins pe parcursul a aproximativ o oră în şedinţa de marţi a CNA.

Potrivit lui Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS la şedinţa CNA, contractul pentru distribuţia televiziunilor AXN, AXN White şi AXN Black a încetat la 31 august şi a acoperit o perioadă de trei ani. El a precizat că RCS&RDS continuă negocierile cu AXN pentru retransmisia celor trei televiziuni.

"Noi am notificat AXN cu privire la startul unor negocieri cu şase luni de zile înainte de a înceta contractul. Au început negocierile şi, deoarece nu ştiam care va fi finalitatea acestora, am decis să anunţăm şi Consiliul cu privire la acest lucru, pentru a avea cunoştinţă. Au fost două lucruri intens dezbătute, respectiv retransmisia acestor trei programe la pachet (deci toate condiţionate) şi retransmisia AXN în pachetul bază. La ultima întâlnire avută, noi am înţeles că s-a renunţat cumva la această condiţionare de pachet şi, urmare a înţelegerii noastre, am decis scoaterea programului AXN Black, conform discuţiilor. În prezent, suntem la stadiul la care AXN trebuie să trimită un nou draft de contract, în conformitate cu cele agreate", a spus Lucian Mihai în şedinţa CNA de marţi.

Potrivit lui Lucian Mihai, deşi contractul de retransmisie a televiziunilor AXN, AXN White şi AXN Black a expirat pe 31 august, acordul de retransmisie a acestor trei televiziuni de către RCS va expira pe 31 decembrie.

"De ce aveţi acord până la 31 decembrie 2013 şi contract până la 31 august 2013? (...) Vi se pare normal că patru luni aveţi acord de retransmise, dar nu şi contract în spate şi asta vă dă libertatea să scoateţi sau să introduceţi (televiziuni, n.r.) indiferent ce se întâmplă?", l-a întrebat Laura Georgescu, preşedintele CNA, pe reprezentantul RCS&RDS.

Lucian Mihai a precizat că acordul nu ţine loc de contract. "Contractul s-a dat pe o perioadă de trei ani. AXN tot timpul a acordat acordul de la începutul anului până la sfârşitul anului (...) În continuare suntem în negocieri cu ei. Cred că nici dânşii nu au vrut să retragă acest acord, în ideea că se va prelungi contractul (...) Chiar dacă avem un acord valabil, nu înseamnă că nu putem să scoatem un program din grilă", a mai spus Lucian Mihai.

Însă Monica Gubernat, membru al CNA, l-a întrebat pe Lucian Mihai: "Ce negocieri mai continuaţi, dacă aţi introdus alt post în locul AXN Black (Nickelodeon, n.r.)?".

Anonim

Lucian Mihai a spus că "s-a agreat să nu se mai dea pachetul AXN, adică toate trei programele". "În funcţie de cum o să se finalizeze negocierile, o să punem în grilă programele AXN (...) Noi am încercat şi încercăm în continuare să le păstrăm în grilă", a mai spus Lucian Mihai.

Însă preşedintele CNA, Laura Georgescu, a spus că problema este că telespectatorii se duc şi plătesc la RCS&RDS şi achiziţionează o televiziune până la finalul anului. "Ce îi spun consumatorului care îmi scrie că, deşi a avut în abonament un program, se trezeşte într-o zi de noiembrie că nu mai are acel program? (...) Aici CNA are o responsabilitate. Am plătit pentru un program, am achiziţionat pachetul până la finalul anului şi, cu toate astea, deşi am plătit, sunt cel puţin ilegal lipsit de acel program", a spus Laura Georgescu.

Lucian Mihai a spus că AXN Black era retransmis în pachetul de programe extra. "AXN Black era un program retransmis extra, abonatul plătea pentru el în mod special, prin urmare nu mai plăteşte (...) În cazul AXN, el era în grila de programe extra, unde sunt mai multe programe şi era plătit pentru un anumit număr de programe (…) Pachetul extra are acelaşi număr de programe, în loc de AXN Black a intrat Nickelodeon, pe aceeaşi poziţie", a spus Lucian Mihai.

"A intrat un post de desene animate în loc de un post de filme", i-a atras atenţia Monica Gubernat.

"A fost o măsură extremă ca să zic aşa", i-a răspuns Lucian Mihai.

Întrebat de ce RCS nu a respectat prevederile articolul 5 din Decizia CNA nr.72, Lucian Mihai a spus: "Noi trebuie să venim cu grilele şi să le actualizăm (...) Nu am vrea să facem acest lucru prematur, pentru ca, în momentul în care se încheie (un nou contract cu AXN, n.r,), să le modificăm din nou".

Ulterior, Valentin Jucan, un alt membru al CNA, a spus că în acest caz este vorba despre o relaţie comercială între două companii. "Înţeleg că avem ca îndatorire protecţia publicului, dar nu putem intra în relaţiile comerciale între două firme. Înţeleg că contractul a expirat. Acordul de retransmisie nu presupune o obligaţie pentru RCS, este o permisiune de a continua să retransmită dacă doreşte AXN Black (....) Dacă într-adevăr constatăm că publicul e afectat, ar trebui să sesizăm Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), care poate să intervină într-un contract comercial între două firme", a spus Jucan.

La rândul său, Lorand Turos, membru al CNA, a spus că membrii Consiliului sunt în situaţia în care sunt "un instrument în procesul de negociere" între radiodifuzorul AXN şi distribuitorul RCS&RDS.

"Cred că cea mai mare problemă în această speţă este din punctul de vedere al utilizatorului final. Legislaţia nu permite rezilierea contractului fără penalităţi din motiv de schimbare a ofertei de programe (...) Nu ştiu dacă noi avem posibilitatea de a reglementa acest aspect sau poate ANPC sau poate necesită modificare legislativă, dar interesul nostru ar fi de protejare a utilizatorului final (...) Dacă furnizorul schimbă 75% oferta (de televiziuni, n.r.), telespectatorul nu are niciun instrument să rezilieze acest contract", a mai spus Lorand Turos.

La rândul său, Cristina Trepcea, membru al CNA, a spus că în unele cazuri telespectatorii se află şi "în imposibilitatea fizică" de a rezilia contractele cu cabliştii, pentru că în anumite zone există reţele ale unui singur operator de cablu.

Laura Georgescu a propus ca soluţie ca CNA să solicite cabliştilor să notifice Consiliul cu privire la datele la care le expiră contractele de retransmisie cu televiziunile. Astfel, CNA ar putea să informeze telespectatorii cu privire la faptul că o televiziune ar putea să fie scoasă din grilă, întrucât a expirat contractul de retransmisie a acesteia.

Anonim



Însă Narcisa Iorga, membru al CNA, a spus că "o astfel de avertizare (a publicului, n.r.) ar interveni în relaţia dintre două societăţi comerciale". "Nu cred că CNA are rolul de a interveni în piaţă în felul acesta", a mai spus Iorga.

Valentin Jucan a spus că CNA ar putea să analizeze posibilitatea de a lua "o hotărâre completă" în astfel de privinţe, după o armonizare a legislaţiei şi discuţii cu Autoritatea privind Protecţia Consumatorilor. "Să creăm un cadru legal care să nu le mai permită cabliştilor să ne pună pe noi, ca instituţie, sub forma unei monede de schimb în negocierile lor comerciale", a spus Jucan.

Monica Gubernat a spus, însă, că "practica din România ne demonstrează că beneficiarul final nu prea contează". "Consumatorul final nu prea are unde să plece", în cazul în care un cablist modifică grila de programe, a spus Gubernat.

Totodată, Cristina Trepcea a spus că RCS&RDS este în acelaşi timp şi "transportator şi transportat". De asemenea, Trepcea a propus ca membrii CNA să discute şi cu reprezentanţii AXN, pentru a vedea şi care este punctul de vedere al acestora din urmă.

În cele din urmă, discuţiile nu au fost concretizate în vreo decizie a CNA.

Membrul CNA Răsvan Popescu a spus că, din punct de vedere strict formal, RCS nu a completat documentele la CNA privind scoaterea din grilă a AXN Black.

Astfel, CNA a decis să ceară RCS&RDS să depună toate documentele solicitate de legislaţia audiovizualului, pentru ca toate procedurile legale de modificare a grilei RCS să fie respectate.

Sursa: http://www.mediafax.ro/cultura-media/cna-cere-rcs-rds-sa-respecte-legislatia-audiovizualului-in-privinta-scoaterii-din-grila-a-axn-black-11668725

Anonim

vreau axn white and black prin cablu..

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile