miercuri, 13 noiembrie 2013

Lansarea satelitului ASTRA 5B la 31,5 grade Est, amânată până în ianuarie 2014

DTH-ul Orange Tv România va aștepta și mai mult timp după noul satelit Astra 5B. S-a revocat lansarea anticipată, ba chiar a fost amânată si mai mult.

Situația actuală:
SES Astra a anunțat că a fost informată de către Arianespace că lansarea satelitului ASTRA 5B ( cel care trebuia să inlocuiască la 31,5 grade est satelitul actual, prin care emite și DTH-ul Orange România ) va fi amânată până în ianuarie 2014. Motivul este lipsa "co-pasagerului" satelitului ASTRA 5B pentru lansarea la bordul rachetei Ariane 5 din portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, programată anterior pentru 6 decembrie 2013. Satelitul ASTRA 5B, care ajunsese deja la Kourou pe 6 noiembrie 2013, pentru a fi pregătit de lansare, va fi depozitat în condiții de siguranță până ce pregătirile de lansare se vor putea relua.

Situația anterioară:
Racheta purtătoare Ariane 5 se pregătea pentru următoarea misiune, compania Arianespace începând asamblarea la portul spațial pentru o lansa la inceputul lunii decembrie 2013, când trebuia să plaseze pe orbită doi "pasageri": sateliții SES și Hispasat. În compartimentul superior al Ariane 5 trebuia amplasat pentru lansare satelitul Astra 5B, care extindea capacitatea de transpondere SES pentru DTH-urile destinate piețelor est-europene și vecine ( trebuia sa preia inclusiv transmisia programelor DTH-ului romanesc Orange Tv, care este acum transmis prin Astra 1G).

Motivul lansării mai devreme, care s-a transformat într-o lansare și mai mult amânată:
Atât SES Astra, cât și Hispasat fuseseră auntate anterior că vor primi mai devreme cadoul de Crăciun de la Arianspace, printr-o lansare in termen mai scurt ( motivul lansării decalate în avans: Agenția Spațială Europeană ( ESA ) intârziase definitivarea satelitului său științific Gaia, iar lansarea acestuia fusese amânată ). Prin urmare, Arianespace și Hispasat trebuiau să beneficieze de această lansare rămasă liberă pentru a plasa pe orbită, folosind împreună același vehicul, sateliții Astra 5B și Amazonas 4A, pe 6 decembrie 2013. Insa se pare că vestea a luat prin surprindere pe Hispasat, care nu a reusit sa definitiveze satelitul până pe 6 decembrie 2013 si probabil a solicitat chiar o amânare a termenului initial, până in ianuarie 2014, pentru a avea timp să efecteuze verifcări tehnice suplimentare.

Avantaje și dezavantaje ale amânării lansării:
Daca ar fi fost respectată data lansarii in 6 decembrie, Astra 5B ajungea la poziția orbitală 31,5 grade est chiar din acest an și astfel abonații DTH-ului Orange România putea beneficia de un satelit nou, cu capacități mai mari de distribuție a semnalului ( este realizat pe platforma EADS Astrium și are 40 de transpondere în banda Ku și 3 în banda Ka ). Un alt avanataj era puterea mai mare a semnalului în România, dar contrastat de dezavantajul lipsei de acoperire în mare parte din vestul Europei.

Alte detalii despre satelit:
Satelitul va oferi de asemenea si servicii de transmisii de feeduri sau pentru redistributia către rețelele de televiziune digitală terestră. Satelitul Astra 5B va avea si capacitati in banda L pentru sistemul geostaționar mixt de navigare GPS al Comisiei Europene ( EGNOS ). Cu o durată de viață de 15 ani, Astra 5B va avea la lansare o masă estimată la 5800 kg.

UPDATE 14 ianuarie 2014: Data lansării a fost amânată până pe 7 martie 2014. Detalii AICI.

UPDATE 15 februarie 2014 : Data lansării a fost amânată din nou, pentru o dată inca neprecizată. Detalii AICI.

UPDATE 24 februarie 2014: Arianespace a programat lansarea satelitului Astra 5B pentru data de 22 martie 2014. Detalii gasiti in articolul de aici.


2 comentarii despre subiectul „Lansarea satelitului ASTRA 5B la 31,5 grade Est, amânată până în ianuarie 2014”:
Anonim

Si acum pe cat ianuarie se lanseaza?

Anonim

Nu se mai lanseaza nici in ianuarie, nici in februarie si probabil nici in martie 2014. Tot amâna lansarea din cauza lui Amazonas ăla,,,

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile