miercuri, 20 noiembrie 2013

Youtube schimbă compresia video, optimizând și videoclipurile 4K Ultra HD

Mai e de așteptat pentru 4K Ultra HD? Ei bine, Google ne pregătește o surpriză plăcută !

"Portalul YouTube va migra toate sale clipurile video la standardul de compresie V9, care deschide cu adevărat drumul către conținutul 4K", a declarat Matt Frost, șef de strategie și parteneriate pentru Google Chrome.

Frost a spus la Summit-ul Mondial OTTtv că "4K este noul 3D", dar factorii de decizie nu vor mai repeta greșeala care a fost făcută la 3D, respectiv lipsă de conținut.

"Noi, cei de la YouTube, încercând să satisfacem cererea consumatorilor pentru conținutul 4K, știm că de fapt răspunsul nu este VP9 sau HEVC, ci este următoarea generație de tehnologie. Youtube va migra la VP9, acest standard fiind în prezent cel mai recomandat pentru fluxuri video și cea mai bună cale de a oferi continut video 4K", a completat Frost.

VP9 se bazează pe standardele de compresie anterioare și este proiectat pentru a oferi aceeasi calitate video ca VP8, dar la doar 50% din rata de biți anterioară. Acesta a fost dezvoltat de On2 Technologies, compania la care Frost a lucrat anterior și care a fost cumpărată de către Google în anul 2010.

Frost a adăugat că YouTube va realiza astfel o miscare evolutivă semnificativă față de cea asigurată de HTML5, fiindca la HTML5 există încă unele neconcordanțe, pentru ca nu a fost pus in aplicare într-un mod standardizat pe întreg internetul. Acum, VP9 va fi noua compresie video standardizată, cel puțin pentru portalul Youtube.

Așadar, în curând se va putea uploada pe Youtube, într-un mod optimizat, continut video 4K, iar rata de transfer redusă cu 50% a compresiei VP9 va asigura un consum înjumătățit de bandă de internet si bineînțeles o încărcare mai rapida a videoclipurilor SD si HD actuale, foarte utilă și pentru dispozitivele mobile.


10 comentarii despre subiectul „Youtube schimbă compresia video, optimizând și videoclipurile 4K Ultra HD”:
Anonim

Deja am vazut cateva videoclipuri 4k pe youtube. Nu stiu ce compresie e folosita dar exista asa ceva. Cautati demo 4k pe youtube si veti gasi o gramada.

DTH Fan

@Anonim, acelea de care spui tu nu sunt 4K, in cel mai fericit caz sunt 2K sau HD ( verifica rezolutia de la rotita respectivului videoclip Youtube, daca nu ma crezi ). A fost o incercare mai demult pentru 4K, prin flash player sau HTML5, dar consumau videoclipurile prea multa banda si le-au redus la 2K si la HD.

DTH Fan

Sunt 1440p ( adica 2560 x 1440 px ), cum ar fi de exemplu acesta:

http://www.youtube.com/watch?v=zFg_mlBFV2c

Anonim

Oricum pana vor fi multe clipuri 4K, e bine ca se reduce la jumatate, cu noul codec VP9, banda de internet pentru cele HD si SD, se vor incarca de 2 ori mai repede si vom consuma si net pe telefon de doua ori mai putin pentru videoclipuri, asta e cel mai important.

nebunel

pt asa un clip pe youtube 4k va trebui si un monitor pe masura si mai ales o placa video performanta ,ceea ce nu-i la indemana orcui ..majoritatea din romania avem pc-uri de generatia a doua... :D)))

detrax

Așa este, dar Google, ca si alti inovatori, privesc spre viitor. Fără astfel de oameni vizionari, am fi si acum tot in Eveul Mediu ( nu ca nu am fi, cu exceptia tehnicii ).

Anonim

Sunt primul Anonim de la 20:15.
La youtube exista la rezolutie si optiunea Original. Unii spun ca acel original este la o rezolutie 4k.
N-am downloadat acel videoclip de pe youtube sa verific daca e 4k ori alte k-uri. Nu am monitor 4k dar se poate downloada si verifica la info rezolutia.

Oricum inca nu se merita monitoare 4k. Nu exista continut si sunt foarte scumpe. Si cand o sa apara continut deja preturile vor scadea foarte mult. O improvizatie ar fi 4 TV-uri HD puse in matrice la un computer. Televizoarele 4k au sens doar pentru diagonale uriase. Ca sa nu mai spun ca multe televiziuni isi spun HD dar nu sunt. HD real e cand conectez computerul la TV pe rezolutia de HD. Detaliile sunt la nivel de pixel. De exemplu doi pixeli apropiati sa fie total diferiti. La transmisiile TV HD foarte rar vei vedea o rezolutie HD reala incat sa poti citi nr. unei masini de exemplu din cativa zeci de pixeli pe cativa zeci de pixeli intr-o filmare chiar statica. Compresia cred ca strica din rezolutia reala a semnalului.

Asa ca... ce folos 4k? Apropo sunt camere video comerciale si pentru tot poporul care sa filmeze in UltraHD 4k? Nu spun ca nu trebuie sa existe pionerat in domeniu, ca trebuiesc sustinute tehnologiile noi, ca progresul trebuie incurajat, dar ca utilizator final inca nu se merita sa dai zeci de mii de euro pe un tv 4k ca sa vezi ce pe el? Poze si demo-uri?

Anonim

Ia incercati-l pe-asta:
http://www.youtube.com/watch?v=e-GYrbecb88
Se alege la rezolutie Original. Eu cu un laptop Dell XPS15 cu procesor Intel i7, cu placa video destul de performanta dedicata, si cu 8GB ram si SSD Samsung de 750GB il vad sacadat pe original.

Laurentiu

Este in rezolutie 4K, dar nu e noul codecul VP9 de care se vorbeste in articol, e .mp4 .avc clasic.
De aceea merge intrerupt. Dai click dreapta pe videoclip si alege statistici pentru pasionati. Ai acolo destule date necesare. Insa toate aceste probleme se vor schimba odata cu trecerea la VC9 si Youtube va deveni 4K pentru toata lumea, nu doar pentru cei cu rachete de PC-uri si internet de mare viteza, ca al meu si probabil ca al tau. Eu am fisiere pe hard 4K native si ruleaza cursiv pe un pc mult mai slab ca al tau. Nu ar trebuie sa faca probleme redarea 4K la un computer ca al tau. Asteptati noul codec VC9, ca actualul HTML5 e folosit cu diverse codecuri ciudate de diversi upoaderi, cum a spus si Google, adica nestandardizat, si de aceea sunt probleme.

DTH Fan

Anonim 21 noiembrie 2013, 02:03, alege si tu frate un pseudonim sa putem vorbi mai usor. :)

Da. ai dreptate, unele videoclipuri pe Original au rezolutia 4K, am verificat acum dupa sfatul lui Laurentiu. Faza e sunt folosite codecuri ciudate si merg greu, sunt mai mult un fel de experimente.

Legat de progres, sa stii ca peste ceva timp va fi ceva banal. Uita-te la HD, care acum vreo 10 ani era ceva mai SF decat 4K. Si acum vedem meciuri si filme si stiri sau emisiuni banale in HD sau filme luate de pe torrente, chiar FULL HD ( cred ca am vazut sute de filme 1080p in format Blu-ray).

Ideea e ca 4K va deveni banal si casnic dintr-un simplu motiv: pretul televizoarele 4K va ajunge in cativa ani la fel de mic cu cel al televizoarelor Full HD de astazi. In acele conditii si tu si eu vom prefera sa cumparam televizoare 4K in defavoarea celor Full HD.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile