duminică, 8 decembrie 2013

Ce înseamnă DTS ?

Despre compania DTS Inc.

DTS este denumirea generică pentru o serie de tehnologii audio multicanal deținute de DTS Inc ( cunoscut anterior ca Digital Theater Systems Inc ), o companie americana specializata in formate de sunet surround digitale, utilizate atât pentru aplicații comerciale / de cinema, cât si pentru utilizare casnică. DTS a fost cunoscut până in anul 1995 ca The Digital Experience.

În 2008, divizia de cinema a fost cesionată pentru a forma DTS Digital Cinema. În 2009, acest DTS Digital Cinema a fost achiziționat de către Beaufort International Group Plc și a devenit cunoscut sub numele de Datasat Digital Entertainment. Începând din 2011, brandul DTS pentru cinematografe a fost abandonat, în favoarea denumirii Datasat Digital Sound.

Compania originală DTS Inc continuă să existe și să ofere licențe pentru produsele DTS. În aprilie 2012 , DTS Inc a anuntat ca a achizitionat SRS Labs, inclusiv peste 1000 de patente și mărci audio înregistrate.


Ce înseamnă DTS ?

Pe piața de consum, DTS este prescurtarea utilizată adesea pentru codecul DTS Coherent Acoustics, care poate fi transmis prin S/PDIF și utilizat de exemplu la DVD-uri și alte discuri optice. Acest sistem este versiunea de consum a standardului DTS, ce foloseste un codec similar, fără a fi nevoie de un disc separat cu sunet DTS, ca la solutiile de proiectie din cinematografe.

DVD-urile, atât de muzică cât și filme, permit redarea de piese audio DTS . Standardul DTS dar nu a fost parte a specificatiilor pentru discul DVD original, respectiv cel din 1997. Din aceasta cauza, multe DVD playere lansate mai devreme de 1997 nu recunosc pistele audio DTS. Ascultatorii care nu detin in playere un decodor DTS sunt capabili sa asculte doar pistele audio analogice de pe un disc.

Specificatiile DVD-ul a fost revizuite pentru a permite includerea opțională de piste audio DTS. Playerele DVD moderne pot decoda acum DTS nativ fără nici o problemă sau le pot trimite către un decodor extern. Aceasta coloană sonoră este redată printr-un cablu coaxial digital sau ieșiri audio optice și necesită un decodor extern pentru a procesa șirul de date.

Pentru redarea pe PC, multe playere software susțin decodarea DTS . Proiectul VideoLAN a creat un modul de decodificare pentru DTS numit libdca ( fosta libdts ), care este prima implementare open source a standardului DTS.

Sony PlayStation 3 și Microsoft Xbox 360 sunt capabile de decodare DTS sau ieșire prin intermediul TOSLINK sau HDMI ca LPCM. Cu toate acestea, ieșirea HDMI de pe Xbox 360 se gaseste doar pe modelul "Elite" si pe modelele mai noi, disponibile de la mijlocul anului 2007, odata cu lansarea chipset-ul Falcon. De asemenea, Xbox 360 nu poate decoda DTS de pe DTS Audio CD. PlayStation 3 poate trimite streamul DTS prin HDMI. Modelele mai noi slim sunt în măsură să redea de asemenea bitstream DTS-HD MA.


Variante de DTS

În plus față de standardul de 5.1 canale al codecului DTS Surround, compania are mai multe alte tehnologii din gama de produse concepute pentru a concura cu sisteme similare de la Dolby Labs . Tehnologiile DTS principale sunt :

- DTS 70 mm ( special conceput pentru redare în cinemtaografe cu proiectie de pe peliculă de 70mm și sunet surround pe 6 canale)
- DTS - ES ( Extended DTS Surround ) include două variante , DTS - ES Matrix ( 5.1 canale diferite ) și DTS - ES Discrete 6.1 ( 6.1 canale diferite ), în funcție de modul în care sunetul a fost inițial editat si stocat . Ambele variante sunt puse în aplicare în moduri care sunt compatibile cu decodoarele DTS care nu includ suport pentru DTS-ES.
- DTS Neo:6, asemănător cu Dolby's Pro Logic II, poate prelua conținut stereo și converti apoi în 5.1 sau 6.1 canale. Neo:6 este un decodor multi-band , ceea ce înseamnă că decodorul poate amplifica un semnal predominant la un moment dat, cu condiția ca fiecare semnal predominant să se afle într-o bandă de frecvență diferită față de celelalte.
- DTS Neo:X poate prelua semnal stereo, 5.1, 6.1, 7.1 și să îl redea ca semnal cu până la 11.1 de canale, inclusiv spațializate pe înălțime.
- DTS 96/24 permite livrarea de 5.1 canale de 24 - bit, 96 kHz audio. DTS 96/24 poate fi de asemenea folosit în zona de video de pe discuri DVD-Audio , ceea ce face posibilă redarea acestor discuri pe toate DVD playerele compatibile DTS.
- DTS-HD cu audio de înaltă rezoluție, împreună cu DTS-HD Master Audio, reprezinta extensii pentru formatul audio DTS original. Aceastea oferă până la 7.1 canale de sunet la o frecvență de eșantionare de 96 kHz și rezoluție de adâncime 24 bits. Acestea sunt folosite ca format de sunet surround opțional pentru discuri Blu-ray și HD DVD, cu rate de biți constante de până la 6.0 Mbit/s și respectiv 3,0 Mbit/s.
- DTS - HD Master Audio, cunoscut anterior ca DTS++, este tot un format audio DTS - HD. Acesta susține un număr practic nelimitat de canale de sunet surround, pentru care se poate face downmix la 5.1 sau la 2 canale și poate oferă calitate audio la rate de biți care se extind până la 24 - bit , 192 kHz. DTS - HD Master Audio și Dolby TrueHD sunt singurele tehnologii care oferă un sunet surround comprimat fără pierderi pentru Blu-ray și HD DVD, asigurând cea mai mare performanță audio de calitate disponibilă în noile standarde .
- DTS Connect este un nume utilizat in sistemele PC, pentru a converti audio în format DTS, transportat printr-un singur cablu S/PDIF, prin doua componente denumite DTS Interactive și DTS Neo:PC . Implementarea se găseste pe diverse plăci de sunet CMedia și pe placi audio Realtek cu ALC883DTS/ALC889A/ALC888DD-GR/ALC892-DTS-CG, pe placi SoundMAX cu chipset AD1988, precum și pe mai multe placi audio bazate pe chipset-ul X-Fi , cum ar fi seria Titanium SoundBlaster și Auzentech X- Fi Forte, Prelude X-Fi, X-Fi Home Theater HD și X - Fi Bravura.
- DTS Surround Sensation - Anterior cunoscută sub numele de Virtual DTS, acesta permite ca un sunet virtual de surround 5.1 să fie ascultat printr-o pereche standard de căști.
- DTS Headphone:X permite ca un sunet virtual 11.1 surround să fie ascultat printr-o pereche de căști standard.


Un comentariu despre subiectul „Ce înseamnă DTS ?”:
Anonim

like dts

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile