sâmbătă, 14 decembrie 2013

Chinezii cu iepurele pe Lună, iranienii cu maimuța în spațiul cosmic

Chinezii sunt un popor care se pot mândrii că a atins solul lunar. Nu cu picior de chinez, ci cu sondă de chinez cu denumire mitologică simbolică.

Sonda spatiala chineza Chang'e-3 ( după numele zeiței chineze a lunii ) a ajuns pe Lună, China devenind astfel a treia țară din lume care a reusit o aselenizare lentă, dupa SUA si fosta URSS.

Sonda a ajuns intr-o zona denumita Golful curcubeului, unde va plasa un vehicul de explorare teleghidat ( rover ) denumit Iepurele de jad ( mitologic, "Iepurele de camp al Lunii" traieste pe Luna, unde pisează elixirul nemuririi intr-un recipient.)

Este vorba de prima aselenizare lenta efectuata de la misiunea sovietica Luna 24, din august 1976.

Iepurele de jad va fi alimentat energetic cu panouri solare si va efectua analize stiintifice, precum si imagini 3D cu satelitul natural al Terrei.

Viteza iepurelui lunar va fi de minim 200 de metri pe ora.

China aloca multe miliarde de dolari misiunilor de cucerire a spatiului, perceputa ca un simbol al puterii de care dispune și doresște să trimită si un astronaut pe Lună, in anul 2025 si chiar o stație orbitală permanentă.

Si alte tari din Asia au ambitii spatiale care vizeaza Luna, incepand cu India, care a reusit sa plaseze pe Luna o sonda, pe 14 noiembrie 2008 - o premiera, de la lansarea programului spatial indian (1963).

Tot astazi, iranienii au anuntat că au reusit sa trimită o maimuță in spațiul cosmic.

Iranul a trimis a doua maimuţă în spaţiu în cadrul unui program ce vizează un zbor spaţial uman.

Conform site-ului preşedintelui iranian, Hassan Rouhani, în lansarea rachetei numite Polo sau Cercetare în Farsi, Iranul a folosit prima dată combustibil lichid. Maimuţa a revenit pe Pământ în condiţii de siguranţă. Pe site nu se spune când a avut loc lansarea şi nu sunt oferite nici alte detalii, scrie Agerpres.

Iranul pretinde frecvent progrese tehnologice, care sunt imposibil de verificat în mod independent. Republica Islamică a spus că încearcă să trimită un astronaut în spaţiu, ca parte a unui ambiţios program aerospaţial.

Iranul a anunţat că a trimis prima maimuţă în spaţiu în luna ianuarie, ajungând la o altitudine de 120 de km. Unul dintre cele două seturi oficiale de fotografii cu maimuţa trimisă în spaţiu arătau o altă maimuţă, ridicând îndoieli din partea observatorilor internaţionali în legătură cu succesul lansării, după cum s-a susţinut.

SUA şi aliaţii lor sunt îngrijoraţi că tehnologia folosită în programul spaţial ar putea fi folosită şi pentru a dezvolta rachete cu rază lungă de acţiune care potenţial ar putea fi înarmate cu focoase nucleare.


Top 5 articole în ultimele 7 zile