marți, 10 decembrie 2013

Demarează implementarea televiziunii digitale terestre? Vezi primele opt orașe din România cu DVB-T2.

Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) intentioneaza sa demareze la inceputul anului viitor prima faza a proiectului de dezvoltare la nivel national a unei noi platforme de televiziune, in format digital terestru, care sa concureze cablul si satelitul, si isi propune sa ofere acoperire cu servicii TV in opt mari orase: Bucuresti, Constanta, Craiova, Galati, Arad, Brasov, Sibiu si Iasi si zonele din jurul lor, a declarat marti Eugen Brad, director tehnic in SNR, pentru Hotnews.ro.


Circa 14 programe TV in format Standard Definition (SD) sau 2 programe HD (High Definition) si 6-7 programe SD vor fi receptionate gratuit (free to air) in semestrul doi din 2014, iar Brad sustine ca pe langa posturile Televiziunii publice exista discutii si interes din partea posturilor Kanal D, National, Realitatea TV, Prima TV sau Antena.

"La demararea proiectului pe care speram sa-l demaram la inceputul anului viitor vor fi emitatori cu putere mare - care dau posiblitatea receptiei fixe - receptie fixa cu antena yagi. Vrem sa implementam in 3 faze acest proiect. Suntem in situatia caietului de sarcini, suntem in discutii cu diversi furnizori. In prima faza vrem sa acoperim 8 orase mari - 38% din populatie. Estimam ca vom finaliza faza intai a proiectului undeva in semestrul doi - probabil octombrie 2014", a declarat Eugen Brad, in cadrul evenimentului Gala Comunicatii Mobile.

Romania este ultima tara din Uniunea Europeana care nu a implementat pana acum tranzitia de la televiziunea analogica terestra (receptionata acum free to air printr-o simpla antena) la televiziunea digitala terestra. Ce obstacole mai sunt pentru demararea acestui proiect?

"Ca sa dai drumul unui proiect nu poti sa faci o investitie fara aprobarea actionarului (n.a statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala). In strategia de trecere la televiziunea digitala terestra se spune ca operatorul care transmite programele Televiziunii Publice (n.a SNR) 'poate sa implementeze' acest proiect, nu ca 'va implementa'. Pentru asta avem nevoie de aprobarea actionarului majoritar. SNR a facut un studiu de fezabilitate, care a trecut de Consiliul de Administratie. Am stabilit ca bugetul se ridica la aproximativ 20 milioane de euro. Acum AGA (Adunarea Generala a Actionarilor) trebuie sa ne dea aprobarea", a spus oficialul SNR.

Compania ia in calcul sa ofere spre inchiriere populatiei si set-top box-uri necesare receptionarii semnalului digital terestru.

"Intentionam sa oferim spre inchiriere set-top boxuri pentru receptionarea televiziunii digitale terestre, la un tarif modic de 1,5 euro pe luna", a mai spus Eugen Brad.

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.

UPDATE 11 noiembrie 2016: A fost publicată harta cu emițătoarele și canalele de emisie în DVB-T2 pentru luna noiembrie 2016. Detalii găsiti AICI.


18 comentarii despre subiectul „Demarează implementarea televiziunii digitale terestre? Vezi primele opt orașe din România cu DVB-T2.”:
Anonim

Sa codeze TVR si sa plateasca abonamentul doar cei care vor sa vada tvr-ul.
Cei care au televizoare vechi care n-au receptor digital vor mai plati abonamentul la tvr? Poate n-au chef sa plateasca acei 1.5 euro plus tva.

Anonim

E o veste buna momentan .dar tare mica ca 0 sa vedem DVB-T in 2017 ,va dati seama cit de tare va interveni MAFIA .O sa vedeti dupa aceste informatii daca se va mai auzi ceva pina in anul 2017,mai discutam.Ma-si bucura enorm de DVB-T ,receptie GALATI.

Anonim

nu fiti incuiati.. ideea e buna.. concurenta a dus mereu la costuri mici si calitate mare... asa ca... eu personal...abia astept sa scap din captivitatea firmei de cablu...ar trebui sa plateasca doar reclamele.. receptia posturilor trebuie sa fie gratis... cu exceptia celor care nu dau reclame si atunci consumatorul achita factura(HBO etc..) personal .. sincer.. daca prind Discovery.. restul nu ma mai intereseaza... asa ca... de ce sa nu incurajam ...? doar pt ca Lenutza de la 5 are tv vechi si nu prinde? imaginati-va cum ar fi sa prindem posturile de radio.. doar prin cablu.. v-ar placea? :))

florin

Anonim, las-o frate mai moale cu paranoia, vara 2015 e termen limită impus de UE pentru finalizarea tranzitiei la DVB-T2.

Anonim

Abia astept sa scap de cablu ,imagine proasta,purici,no signal etc.La DVB-T au o imagine impecabila.

gean

Va fi DVB-T2, nu DVB-T, deci trebuie sa iti cumperi receiver DVB-T2 sau sa il inchiriezi cu 1,5 euro pe luna :))))) Televizorul tau cu tuner DVB-T nu va receptiona altfel acesta canale.

Anonim

in vaslui.. prinde semnal de la iasi.. de la galati, prinde????? cineva stie..

Anonim

Până nu se lanseaza, nu are nimeni cum sa stie. Dar e posibil sa se prinda, cu antene acordate pe canal si cu multi elementi.

Anonim

Vasluiul e la mijloc ,eu zic ca se receptioneaza cu antene yagi acordete pe canal,un amplificator tot pe canal (traiect.ro)si receptoare care se gasesc la elstar.

Anonim

PAI ce va spuneam mai inainte ,mai fac si ei cite o declaratie la tv sa zica ca se misca ceva NISTE ABERATII

Anonim

Avem alegeri euro si prez ,iar certuri ,iar nu mai vedem DVB-T anul acesta

Anonim

Ще огасят ли DVB T Skoro?

администратор

Колкото по-късно, на 17 юни 2015 г., ще престане експериментални DVB-T предавания.
Ще има само DVB-T2 трансмисии.

Anonim

Zasto v ruse izlizat moldovski tv"prima1"a,59 i tozi kodiraniq30k.?koga ste ima pone edna tv v dvb t2?

администратор - Administrator

За съжаление, аз не разбирам. Напишете на английски език.

I do not completely understand the question. Please post comments in English.

Anonim

Prima tv moldova c 29analog tv ruse? !59 30 kanali dvb t no sgnal?

Anonim

Bg ruse/()

Laurentiu

You cannot receive channels from Moldova in Bulgaria through DVB-T / DVB-T2. From Bucharest there are now only a few channels transmitted in DVB-T experimental and two in DVB-T2 encrypted (Pro TV HD and Sport.ro HD). Television DVB-T2 will be in Romania in late 2014 or summer 2015.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile