luni, 24 februarie 2014

Hotărâre de Guvern privind acordarea licențelor de televiziune digitală terestră

Astăzi a fost publicată în Monitor Oficial al Romaniei Hotărârea privind acordarea licenţelor de utilizare a frecvenţelor radio în sistem digital terestru de televiziune. Textul este aproximativ identic cu proiectul hotararii, despre care am discutat anterior în articolul de AICI.

Art. 1. — Prezenta hotărăre are ca obiect:
a) stabilirea modulul de desfăşurare a procedurii de selectie si a condițiilor de acordare a licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru, denumite în continuare licente;
b) stabilirea cuantumulului taxei de licentă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio în banda de frecvente radio 174-218 MHz, in vederea obtinerii licentei conform pct. 3.2.1 din Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogică terestră la cea digitală terestră si implementarea serviciilor multimedia digitale la nivel național, aprobată prin Hotărărea GuvernuluI nr. 403/2013, denumită în continuare Strategia;
c) stabilirea cuantumulul taxei de licentă pentru acordarea dreptului de utilizare a frecventelor radio în banda de frecvente radio 470-790 MHz, in vederea obtinerii licentelor conform pct. 3.2.2 din Strategie;
d) stabilirea cuantumului taxel de licentă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio, în vederea obținerii licentelor regionale si locale conform pct. 3.2.5 dIn Strategie.

Art.2.— Drepturile de utilizare a frecvețelor radio prevazute la art. 1 lit. b)—d) se acordă prin procedură de selectie competitivă, definită in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (2) din Ordonanta de urgentă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012.

Art. 3. — Drepturile de utilizare a frecventelor radio conferite prin licenta prevăzută la art. 1 lit. b) se acordă cu respectarea conditiilor prevăzute la pct. 3.2.1 din Strategie.

Art. 4. — Participarea la procedura de selectie este condiționată de indeplinirea criteriilor de calificare şi depunerea scrisorii de garanție bancară, in conformitate cu prevederile caietului de sarcini.

Art. 5. — (1) Taxa de licentă pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio prevăzute la art. 1 lit. b)—c) este egală cu echivalentul in lei a 300.000 euro.
(2)Taxa de licenta pentru acordarea drepturilor de utilizare a frecventelor radio prevăzute la art. 1 lit. d) este egală cu echivalentul in lei al sumelor prevăzute in anexa care face parte integranta din prezenta hotărăre.

Art 6. — (1) In vederea acordării licentelor, câştigătorii drepturilor de utilizare a frecventelor radio prevăzute la art 1 lit d) vor transmise Autorităti Nationale pentru Administrare si Reglementare în Comunicatii, denumită în continuare ANCOM, in termen de cel mult 90 de zile calendaristice de la data anuntării rezultatelor procedurilor de selectie, o copie a dovezii achitarii către bugetul de stat a taxelor de licenţă.
(2) Nerespectarea termenulul de plată prevăzut la alln. (1) atrage decăderea din drepturile căştigate in urma procedurilor de selecție şi executarea scrisorii de garantie bancară.

Art. 7. — Obligatia de plată a taxelor de licentă prevăzute la art. 5 se execută la cursul de schimb comunicat de Banca Natională a Romăniei, valabll pentru ziua plăţii, in conformitate cu instructiunile transmise de către ANCOM fiecarui căştigător.

Update 4 iunie 2014ANCOM va organiza joi, 5 iunie, începând cu ora 10.00, primele runde de licitaţie în vederea acordării celor cinci multiplexuri de televiziune digitală disponibile în România. La licitaţie sunt inscrise RCS & RDS S.A. şi Societatea Naţională de Radiocomunicaţii S.A. Detalii AICI.

Update 5 iunie 2014: Licitatia pentru licentele de televiziune digitala va continua vineri, 6 iunie, dupa ce joi, in urma a doua runde, cererea nu a mai depășit oferta in niciuna dintre categoriile de licente (multiplexuri), dar exista inca licente neadjudecate. Insă inițial cererea a depășit oferta, deci 100% au existat modificări in opțiunile de adjudecare. Ori RCS-RDS, ori SNR, ori ambii au renuntat la unul sau mai multe multiplexuri pe care doreau sa le adjudece.

"Se incheie astfel faza rundelor primare, iar licitatia va continua cu organizarea unei runde primare suplimentare in care participantii pot licita pentru multiplexurile ramase neadjudecate. Runda primara suplimentara va fi organizata vineri, 6 iunie, de la ora 10:00. La runda primara suplimentara pot participa ambii ofertanti, indiferent daca au obtinut sau nu multiplexuri in rundele anterioare", se arata intr-un comunicat al ANCOM.

Update 6 iunie 2014În urma rundelor primare desfăşurate ieri şi a rundei primare suplimentare susţinute astăzi în cadrul licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor de televiziune digitală, au fost determinaţi câştigătorii şi preţurile de bază pe care aceştia trebuie să le achite. Licitaţia continuă cu o rundă de alocare care va avea loc marţi, 10 iunie, de la ora 10.00. Detalii AICI.

Update 10 iunie 2014: SNR a câștigat 3 multiplexuri de televiziune digitală terestră. RCS-RDS nu a câștigat nici un multiplex ? Un comunicat Ancom aunta ca SNR a castigat 3 dintre cele 5 multiplexuri de televiziune digitala terestra in Romania. Nu este specificat exact că RCS-RDS nu a castigat niciunul, ci că SNR a castigat trei dintre acestea. Deci rămân doua multiplexuri despre care nu se stie exact daca au fost alocate RCS-RDS sau râmân deschise pentru noi licitatii. A renuntat RCS-RDS la licitatie ? In acest caz, care sunt oare motivele ? Nu mai dorește RCS-RDS să se implice in proiectul de televiziune digitală terestră din România ? Mai multe detalii gasiti AICI.


10 comentarii despre subiectul „Hotărâre de Guvern privind acordarea licențelor de televiziune digitală terestră”:
Anonim

Asteptam,Asteptam..........si iar Asteptam pina cind nu se stie anul acesta nu cred ca se va transmite ceva , e an europarlamentar,presidentialele plus ca se cearta in fiecare ziii. GREU!!!

Anonim

Consider introducerea televiziunii digital terestru un mare avantaj pentru piata media, vom iesi din imperiul cablistilor si va exsista o oferta noua si probabil in cea mai mare parte free...

Anonim

Exat asa este cum o aparut si in italia si apoi mai toti care erau abonati la dth-ului SKY italia au reziliat contractele.astept cu drag incetarea analogica.flutur italia

Anonim

ANCOM-ul se misca cu legislatia si cu tranzitia dar Radiocom-ul ( cei care trebuie sa schimbe tehnologia analogica in cea digitala nu se misca deloc. Poate de acum incolo...

Anonim

Italia avea deja foarte multe canale in analogic, Sky nu a pierdut...pur si simplu nu a mai castigat abonati noi...Italia nu avea, nici are televiziunea prin cablu dar o gramada de televiziuni regionale si alti operatori care au umplut multiplexuri, deseori cu multe prostii. Oferta a fost realizata totusi de Mediaset, Rai si Discovery media care sigur au inceput sa schimbe piata media din Italia....Dar Italia este un caz aparte in panorama televizata....Acolo, fiacare televiziune analogica si a optinut un multiplex si in anumite cazuri chiar mai multe...Aici in Romania se va intempla la fel ca in Spania si Franta, unde au fost create putine multiplexuri nationale si regionale si toate canalele au fost puse acolo...Deci putin spatiu si putine canale, chiar anumite codate

Anonim

AVETI DREPTATE Anonim 19:43 si 19:31 .Sa scapam o data de uni cablisti ,care scot programe si introduc altele cum vor ei,CNA-UL ce face DOARME iau bani degeaba si NU fac controale pe teren. De ce nu se autosesizeaza NIMEI impotriva Radiocomului ,interesele sunt foarte mari.Sa auzim de bine.

Anonim

Ho ! Stati usurel ! Deocamdata nu este dispus nimeni sa investeasca in extinderea retelei DVBT.
Chiar daca se vor gasi acei ce vor miza pe televiziunea digital terestra,fiti convinsi ca nu vor transmite programele degeaba cum gandesc multi.Vor fi receivere cu card de acces.Nu va face nimeni investitii in retele ,pentru a oferi programele "free".
Eu am avut contract cu Radiocom pentru vanzare si instalare servicii internet.Desi teoretic vor expansiune, nu au facut nici o investitie pentru extindere.Desi serviciul de internet la 2 mb era varza,am facut sute de precontracte si asa a ramas ! "Este prea costisitor sa ne extindem in mediul rural",asta a fost raspunsul !Numai chiriile percepute de Radiocom operatorilor prezenti in piata, pentru retransmisia prin relelele proprii, se ridica la sume fabuloase !Ce sa faca radiocom-ului ?Este companie de stat !
Nu va entuziasmati ! 20 de ani de acum incolo nu se va schimba nimic notabil !Cine vrea calitate va opta pentru DTH.Cine vrea ieftin si bun merge la CATV.
Da ,poate se vor transmite digital terestru tvr-urile,protv,prima si antena1 ce sunt emise la nivel national "free" analogic si in prezent.Programele de interes major nu le veti vedea niciodata gratis in dvbt.

In Romania sunt UPC(upc DTH),RCS&RDS(digiDTH),AKTA,Romtelecom,Orange !
Toti detin peste 7 milioane de abonati !Care companie este dispusa sa renunte la bani ?

Anonim

chiar daca ai plati o suma modica pe anumite programe rom.se merita decit la cabu 28ron cu purici,no signal si mai stiu eu ce, mai bine direct de la sursa

Anonim

Mâine, 27 februarie 2014, la CNA:

Criterii de selecție pentru acordarea licențelor audiovizuale digitale terestre
(însoțesc caietul de sarcini asignare multiplex)

Anonim

Mersii ,asteptam in continuare sa vedem ce se intimpla ,poate anul acesta vedem si noi DVB-T

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile