luni, 3 martie 2014

Peste 300.000 routere au fost compromise de hackeri

O rețea de routere compromise în intreaga lume a fost descoperită de cercetatorii in securitate.

Rețeaua implică peste 300.000 de routere casnice sau folosite in întreprinderi mici, routere asupra carora a fost preluat controlul din cauza unor lacune în software-ul lor de bază.

Descoperită de catre cercetatorii de la echipa Cymru, rețeaua este considerată a fi una dintre cele mai mari care implică astfel de dispozitive.

Nu este încă clar pentru ce vor folosi cei din spatele atacului routerele compromise.

Echipa Cymru a anuntat ca a descoperit primele routere compromise, apartinand de producători diferiti, inca din ianuarie 2014.

Primele victime au fost din Europa de Est, dar apoi atacul s-a extins in restul Europei până în Vietnam si alte țări.

Odată ce routerele au fost compromise, instrucțiunile interne au fost schimbate astfel incat acestea nu mai localizează site-uri pe care dorește sa le acceseze utilizatorul legitim, ci pot redirectiona utilizatorul oriunde doresc atacatorii, pot injecta propriile banere in alte pagini web vizitate sau pot modifica rezultatele căutărilor respectivilor utilizatori, efectuate de pe dispozitive necopromosie, dar conectate la routere compromise.

Echipa Cymru a spus că motivul pentru crearea rețelei de routere compromise este încă "misterios" și ca nu pare să se fi abuzat încă de controlul lor în scopuri rău-intentionate.

Atacul este asemanator cu un incident din Polonia, care a implicat routere compromise ce au redirecționat utilizatorii către site-uri infectate, controlate de hackeri dornici de a obține date de autentificare bancare.

"Este o evoluție clară în tehnologia de hacking, prin preluarea controlului routerului, ca poartă intermediară, dar nepreluând controlul computerului final. Vedem astfel de salturi în conceptele din criminalitatea informatică la fiecare câțiva ani", a concluzionat echipa Cymru, care a anuntat autoritatile cu privire la posibilul viitor atac, dar si pe o parte din furnizorii de servicii de internet, pentru a avertiza clientii că au routerele compromise.


3 comentarii despre subiectul „Peste 300.000 routere au fost compromise de hackeri”:
Anonim

valeu ,nui bine de loc

Unknown

asta e demult in grecia cu 5 euro iti sparge imediat un cod

Anonim

Nu e vorba de faptul ca sparg unii parola retelei Wifi de la un Router, e vorba de cu totul altceva. Hackerii iti preiau controlul routerului si fac ce vor cu el, ii schimba chiar firmwareul cu unul care le permita sa faca ce vrea cu el sau cu dispozitivele conectate la tine in casa la acel router, prin cablu sau wireless.

Deci NU e vorba doar de PAROLA la Wifi, aia e doar 1% din ce pot sa iti faca la router.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile