luni, 10 martie 2014

Animalele pot percepe imagini de pe ecranul televizorului ?

Contrar opiniei generale, pisicile și câinii pot intelege o mulțime de informații vizuale în timp ce privesc la televizor. Cu siguranță preferințele de telespectator ale prietenilor noștri necuvântători nu se limitează doar la Animal Planet.

Câinii pot vedea unele culori. Ei văd culorile din spectrul albastru destul de bine, dar sunt orbi la culorile rosu si verde, având doar două tipuri de celule cu conuri la ochi, în comparație cu noi, oamenii, care avem trei tipuri. Noi avem de asemenea o densitate de 10 ori mai mare a acestor celule necesare percepției culorii, comparativ cu tovarășii noștri cu blană, ceea ce ne oferă avantajul de a ne bucura de întreaga gamă de culori oferită de ecranul televizorului.

Pisicile văd un spectru complet din culorile albastru, verde și galben, în comparație cu câinii ( probabil acesta este unul dintre multele motive pentru care pisicile se cred superioare câinilor :) ), dar roșu văd foarte puțin.

Animalele noastre de companie au o capacitate limitată ( aproximativ o șesime din capacitatea noastră ) de a vedea detalii fine. Le lipsește o zonă a retinei formată din conuri foarte concentrate, pe care toti oamenii o au. Din aceasta cauză, animalele au o acuitate de numai 20/75 din ce pot vedea oamenii, ceea ce înseamna ca daca noi vedem clar un obiect la 75 metri distanță, animalele il vor vedea la fel de clar ca noi abia de de 20 de metri distanță.

Un câine sau o pisică au o maimare capacitate în privința detecției mișcării. Animalele se concentrează mai bine pe marginile și conturul obiectelor si personajelor pe care îi urmăresc pe ecran ( sau în viața reală). Acest lucru este deosebit de important pentru animale, nu doar pentru interacțiunea cu oamenii, ci si pentru interactiunea cu alte exemplare ale speciei sau pentru vânătoare.

Pisicile și câinii au o zonă de reflexie a ochiului, care stimulează mai bine lumina să ajungă la nivelul retinei, dar si alte elemente în partea inferioara a globului ocular, care permit o vedere mai bună pe timp de noapte, de șase ori mai performantă decât a oamenilor.

Câinii insă nu pot aprecia distanta la fel de bine ca și noi, din cauza unei poziții mai laterale de ochilor, dar au avantajul că au o vedere periferică mai bună, tocmai potrivită pentru a detecta picicile enervante care se furișează pe lângă ei. Din cauza imposibilitatii de a aprecia foarte corect distanța, atunci când privesc la un ecran de televizor, de multe ori sunt derutati, crezând ca este ceva real.

Pe de altă parte, pisicile au o profunzime 3D chiar mai bună decât a noastră, dar care scade brusc la distanțe mari.

Pisicile văd la fel de clar ca oamenii și au chiar o mai bună vedere nocturnă decât "prietenii" lor canini.

Pisicile proceseza informațiile vizuale mult mai rapid decât oamenii ( deci din nou un motiv să se creadă superioare rasei umane :)  ). Din această cauză, imaginea de la ecranele televizoarele pe 50Hz va apărea de obicei proiectată in mintea pisicilor ca una care pâlpâie.

Studiile au arătat însă că viteza de procesare variază semnificativ între indivizii speciei feline și că unele pisici sunt mai lente în perceptie si astfel pot vedea cursiv aceste imagini la 50Hz, la fel cum le văd și oamenii.

Totusi, cele mai multe pisici ar prefera să priveasca imagini la 100Hz, probabil un motiv suficient ( pentru toti iubitorii de animale ) să îsi cumpere un nou televior LCD mai performant, cu minim 100Hz, pe care sa redea filme de actiune cu mișcare rapidă, cu personaje in albastru sau pe decor albastru. Probabil scene subacvatice cu pești sau filmul Ștrumfii ar fi in regulă pentru pisica sau câinele dvs. :)


Niciun comentariu despre subiectul „Animalele pot percepe imagini de pe ecranul televizorului ?”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile