marți, 29 aprilie 2014

CNA somează operatori de tv cablu, pentru neincluderea în grilă a unor canale din lista must-carry

In acest moment, mai multi furnizori de servicii tv cu plata prin cablu din Romania nu transmit unele canale tv incluse in lista must-carry, precum Digi24, Mynele Tv si altele.

După analiza situaţiei controalelor efectuate (până la data de 24.04.2014) ca urmare a verificării de către CNA a modului de respectare a principiului must-carry de către distribuitorii de servicii, Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să aplice somaţii publice societăţilor care nu respectă prevederile art. 82 din Legea audiovizualului nr. 504/2002 cu modificările şi completările ulterioare.

De asemenea, în aceeaşi şedinţă s-a hotărât sancţionarea cu somaţii publice a societăţilor care nu au depus actele pentru modificarea avizelor de retransmisie în temeiul Deciziei nr. 72 din 02 februarie 2012 privind condiţiile de eliberare şi modificare a avizului de retransmisie (art. 13 alin. 4), mai precizeaza CNA.

CNA a decis la inceputul lunii aprilie să verifice, până pe 24 aprilie, dacă principalii operatori de cablu din România (RCS&RDS, UPC, Romtelecom - Next Gen şi Digital Cable Systems) difuzează în grilele lor din principalele oraşe din ţară televiziunile obligatorii la retransmisie, potrivit principiului must carry.

Astfel, inspectorii de specialitate ai CNA au verificat dacă în oraşele reşedinţe de judeţ principalii operatori de cablu respectă articolul 82 din Legea audiovizualului şi retransmit televiziunile obligatorii potrivit listei "must carry", publicată de CNA pe site-ul propriu în data de 4 februarie.

Insa controlul CNA s-a efectuat la mai multi operatori de cablu tv, somatiile fiind adresate catre 20 de furnizori de astfel de servicii de televiziune cu plată. Au fost verificate peste 100 capete de reţea.

Dintre societatile mari de televiziune prin cablu, au fost somate:

- RCS-RDS, care are 33 de capete de reţea în oraşe din România, pentru că nu transmite cu preponderenţă în grila analogică televiziunea muzicală Mynele TV, iar in grila digitală nu tranmsite Mynele TV, Alfa Omega TV, Credo TV şi studiouri regionale ale SRTv (TVR Târgu-Mureş şi TVR Cluj).

- UPC România, pentru că nu transmite cu preponderenţă Digi 24 în grilele analogice şi digitale, iar in grilele digitale nu retransmite studiouri regionale ale SRTv.

- Romtelecom - Next Gen, pentru că nu retransmite cu preponderenţă în grilele analogice şi digitale Digi 24, dar nici în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

- Digital Cable Systems, pentru că nu retransmite cu preponderenţă în grilele analogice şi digitale Digi 24, dar nici în grilele digitale studiouri regionale ale TVR.

Au mai fost somați si alti 15 cablisti mai mici, pentru ca nu respecta principiul must carry: Intersat SRL Rom First SRL, Telecablu&Net SRL, Telecom Electra SRL, Diabi Com SRL, Teleplus SRL, Telesat Rural SRL, Lidas Prod SRL, Multimedia Network SRL, Interaction Blue SRL, Tour Imex Tel Net, Canal 7 SRL, Canal S SRL, Deyvid Com SRL, Kety Prod SRL.

Lista "must carry", ce cuprinde televiziuni care s-au declarat libere la retransmisie, se aplică doar operatorilor de cablu, nu şi platformelor de satelit (DTH).

Distribuitorii de servicii de programe din România aveau obligaţia ca, până pe 7 aprilie, să introducă în oferta lor televiziunile care îndeplinesc condiţiile regimului "must carry", potrivit unui anunţ postat pe site-ul CNA.

UPDATE 10 martie 2015: Licența Mynele Tv a fost retrasă de către CNA. Detalii găsiți AICI.


15 comentarii despre subiectul „CNA somează operatori de tv cablu, pentru neincluderea în grilă a unor canale din lista must-carry”:
Guppy

...7 Aprilie?!

Anonim

a trecut :))

Anonim

Da, 7 aprilie, e corecta data. Ca nu au introdus cablistii pana atunci canalele, asta e problema lor. Sau mai precis a CNA-ului. Eu le retrageam instant licenta. Pai ori e lege ori ce e ? Sau sa desfiinteze principiul asta must-carry, daca tot e o lege care nu valoreaza valoreaza nici cat o hartie igienica.

Sèfull

TRAIASCA TARA LUI PAPURA VODA
MADE IN ROMANIAN

Anonim

DREPTATE,DREPTATE.Anonim 22:58.Cei care NU respecta legea trebuie SANCTIONATI DRASTIC.Cablisti scot si introduc programe cum vor ei si pe deasuprea introduc programe cu plata fara avea contract cu acestia(preluate din dolce,focus etc.CNA-ul sa faca CONTROALE la toti cablisti ,aici se invirt sume de bani care STATUL pierde sume mari de bani,tva 24%

Anonim

Scuze Anonim, referire la 23:01.Da este adevarat ,avem o firma care a fost amendata pentru asa ceva 5000 ron ,e convenabil ca aceasta suma sa dat o data la 6 ani ,normal ca e bine , lunar ai ramine 10000 ron.Asociatia Cablistilor din Romania e capul MAFIEI

Anonim

Pentru Administratorul saitului ,In tara sunt mai multe firme nu numai 3,4.Legea e pentru TOTII

Anonim

N-ati inteles nici unul nimic. Voua trebuie sa va deseneze cineva sa pricepeti substratul unei stiri. Dar faza tare e ca acum chiar vi s-a desenat. Ia uitati-va la imaginea din stire. Ce vedeti acolo ? Un cablist SOMAT de CNA, care se preface ca se sperie, dar de fapt e doar mirat. :-))) Pai asta e ideea. Ca somatia nu e eficienta. Cablistul il doar in pix de somatie, atata timp cat nu i se ia licenta pentru nerespectarea legii .Adica masurile CNA sunt asa , de ochii lumii, fara rezultate eficiente in respectarea principiului must-carry. Hai, ca sper ca acum ati priceput. :-)

Anonim

Pricepui de la inceput,sa se taie in carne vie,legea e lege,nar fi mai bine ca cei CORECTI sa dea in JUDECATA CNA-ul ,s-au sa sesireze DNA-ul ca ceva e putred

Anonim

In orasul Brasov RCS&RDS refuza sa introduca in grila sa de programe 6 posturi TV must-carry (PrimaTV - este in alte orase, Alfa&Omega, MyneleTV, Credo, Travel MIX si TVR Cluj). Motivul? Nu avem spatiu... O scuza de 2 bani care sper sa fie sactionata de CNA iar astfel de scuze sa si le pastreze pentru ei.

Anonim

TOTI CABLISTI tebuie SANCTIONATI (care nu sunt in regula),legea nu spune altceva(spatiu,nu incape etc.).Trebuie SANCTIONATI conform Legi, ce e greu asa,s-au sunt interese,DNA-ul ce face!!!!!!

Anonim

Bun am inteles ,alte firme au fost somate ,dar stie cineva cit va tine somatia!!!.EU cunosc o firna care a primit doua somatii si o amenda simbolica din 2004 pina in prezent.Tot sa traiesti asa,pai de cit sa platesca la posturile cu plata 10.000ron lunar mai bine le introduce din DTH. ROMANIA TE IUBESC

Anonim

in jud.Arad nici pana astazi nu se prinde trevel mix,maynele tv,alfa si credo din lista must carry,ar trebuii sanctionati drastic ca nu respecta legea

Anonim

faceti sesizari la CNA. google-cna formulare sesizare

Anonim

Daca ai bani Ei cred ca pot face orice,DNA-ul de ce nu se autosesizeaza!!

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile