marți, 3 iunie 2014

Devil’s Canyon, primul procesor Intel cu frecvența standard de 4GHz

A cincea generație din familia de procesoare Core, cu numele de cod Broadwell, ar putea fi dezvaluită in curând. Insa compania a pregatit o serie nouă din clasa de procesoare desktop Haswell. Cu numele de cod Devil’s Canyon, Intel a prezentat la evenimentul la Computex noile procesoare Core i7-4790K si Core i5-4690K. Intel marchează de asemenea 20 de ani de procesoare Pentium, prin introducerea noului Pentium G3258.

Core i7-4790K este de remarcat pentru capacitatea sa de a rula toate cele patru nuclee, la o frecvență de ceas de bază de 4.0GHz. Alte procesoare Intel au reușit să ajungă la această frecvență cu unul sau mai multe nuclee, dar pentru perioade scurte de timp (cu ajutorul unui modul burst al Intel, identificat ca "frecvență Turbo"), dar acest nou procesor va functiona in mod constant la 4 GHz și oferă o frecvență turbo de până la 4.4GHz.

Celalalt model, noul Core i5-4690K, va functiona la o viteza de ceas de bază de 3.5GHz, cu o frecvență de până la 3.9GHz in modul turbo.

Ambele procesoare au deblocați multiplicatori de ceas, ceea ce va permite utilizatorului final să overclockeze frecvențele de operare a aceste procesoare.


Lisa Graff de la Intel a precizat că procesorul Devil’s Canyon a fost dezvoltat foarte rapid, începând din decembrie 2013: "Am dat sarcina echipei noastre de ingineri. Le-am explicat că dorim ca toate cele 4 nuclele sa functioneze la 4GHz. Dar am pus de asemenea o mulțime de restricții: nu se poate schimba soluția de răcire, nu se poate schimba socketul și trebuie să lucreze cu chipset-urile noastre existente."

Aceasta înseamnă că noile procesoare se vor putea conecta la placile de baza existente, cu soket LGA 1150 și chipset Z87 sau seria Intel 9.

Procesoarele folosesc noua soluție termică NGPTIM (Next-Generation Polymer Thermal Interface Material). Atunci când un radiator și ventilator (într-un sistem de răcire cu aer) sau un bloc de apă (într-un sistem de răcire cu lichid) este fixat pe CPU, solutia termică se extinde peste partea de sus a radiatorului și eficientizează transferul căldurii de la procesor la radiatorul sau blocul de apă, astfel încât să poată fi disipată mai eficient.

Consumatorii vor putea să cumpere noile procesoare cu sau fără radiator si ventilator propriu Intel, avand posibilitatea să opteze pentru soluții de răcire de la producatori terți.

În timp ce ambele procesoare sunt quad-core, varianta i7 Core asigură opt fire de execuție, desi modelele Core i7 standard acceptă numai patru.

Core i7-4790K va avea 8MB de cache, iare Core i5-4690K va avea 6MB.

Dar ambele procesoare vor avea aceleași grafică integrată ( un HD Intel 4600 ) și ambele vor fi capabili de utilizeze memorii DDR3/1600, pe două canale. Intel se așteaptă să vanda noul Core i7 cu 339 dolari, iar Core i5 cu 242 dolari (prețul este pentru cantități de 1000 bucati, fără un radiator și ventilator).

Compania a prezentat de asemenea un procesor Pentium deblocat, respectiv Pentium G3258. Acesta va funcționa la o frecvență de bază de 3.2GHz, dar va avea un multiplicator deblocat pentru a atrage entuziaștii de overclocking. Este dual-core si va avea integrată o placa Intel HD Graphics. Procesorul este capabil sa recunoască memorii DDR3/1333 pe două canale ( dual channel ). Acesta va fi compatibil cu placi de baza cu Socket 1150, cu chipset seria Intel 8 sau 9 și va avea un consum de 53 wați. Intel se așteaptă ca prețul acestuia să fie de 72 dolari/ bucată (în cantități de 1000, fără un radiator sau ventilator).


13 comentarii despre subiectul „Devil’s Canyon, primul procesor Intel cu frecvența standard de 4GHz”:
Alexyss

Super! abia il astept sa apara si la noi, probabil prin septembrie!

Anonim

n-ai tu bani de ala mah :)

Anonim

Ba am mah!

Anonim

De unde stii tu ca nu are? Il cunosti personal ?

Johnny_GL

242 dolari... foarte probabil pe la noi va costa in jur de 1000 de lei....

Anonim

i7 339 de dolari la noi 15 mil probabil

Anonim

4GHz e ceva nou pentru Intel, AMD au facut chestia asta demult...
Si un procesor decent Intel il puteai ridica la 4Ghz cu putin overclock facut si mergea struna.
Chestie de marketing.

got

Arata-mi si mie un procesor Intel care lucra la frecventa de BAZĂ la 4Ghz, fara overclock, asa cum lucreaz asta ( care poate fi urcat si mai mult prin overclock ).
In al doilea rand, arata-mi si mie un procesor AMD cu 4 nuclee care lucreaza la frecventa de baza, fara overclock, pe TOATE 4 nucleele, la 4Ghz, cum lucreaza asta.
Procesoarele AMD au trecuta frecventa maxima, ca dovada ca nu pot fi overclockate mai mult de 200 mhz ( de exemplu un procesor de 4Ghz de la AMD lucreaza de fapt la frecventa de baza 3,0-3,4 Ghz si nu poate depasi 4,2 Ghz, pe cand asta de 4 Ghz urca lejer la 4,8 ghz prin overclock.
Deci nu vorbi de Intel, ca AMD sunt maestri la marketing si la prajit ouă pe procesoare ( daca nu se prajesc singure :)) .

Anonim

Stiu ca fanboy-ul din tine n-a reusit sa citeasca pana la capat, dar daca ai mai arunca o privire ai vedea ca NU AM SPUS ca un procesor Intel poate rula la 4Ghz frecventa de BAZA, ci chiar opusul.
Iar la faza cu 200Mhz maxim overclock pentru AMD vorbesti prostii, poate doar cu acea prastie de cooler stock cu care vin, dar daca adaugi unul decent poti face un overclock destul de mare si stabil.
Folosesc AMD si Intel de ani de zile si, da, normal ca ai dreptate, Intel ruleaza la temperaturi mult mai mici dar niciodata nu mi s-a "prajit" vreun CPU, asta mi se pare inca o exagerare inutila.
Iar inainte de a-mi da vreun raspuns sa stii ca nu port vreo batalie AMD vs Intel aici, ambele sunt bune pentru ce ai nevoie.

Anonim

Eu altceva nu inteleg. De-a lungul timpului toate calculatoarele puternice la acel moment ori procesoare avea in denumire ceva de genul diabolo, devil, demon, fire, etc. doar ceva legat de diavol si flacarile iadului. Daca asta cu flacarile iadului am inteles-o ca un procesor se incalzeste cand e solicitat, asta cu diabolo, si devil etc. n-am inteles-o. De ce un procesor ori calculator puternic trebule legat de diavol. Probabil ca digitalizarea e legata de partea rea din om intrucat permite guvernelor sa-si monitorizeze si controleze cetatenii mult mai eficient (apropo de ascultarea telefoanelor si monitorizarea internetului). Era digitala inseamna era antihristului care va conditiona accesul la comert, cumparaturi de pecetea care probabil va fi digitala. Cum zice la biblie: Nimeni nu va putea vinde ori cumpara fara pecetea de pe frunte ori mana dreapta iar o lume digitala face posibil acest lucru. Daca voi gasiti alta explicatie asocierea puterii calculatoarelor cu divoli demoni si chestii rele astept opiniile voastre.

Anonim

E simplu: Diavolul este asociatul cu Iadul, iar Iadul are flacări si cazane incinse, in gandirea religioasa clasica. Asta e explicatia la prima vedere.

In al doilea rand, diavolul are puteri supraomenesti, la fel ca si procesorul asta, care are puteri supraprocesuale. :)))

Putem reveni la discutii mai tehnice ?

Alexyss

robert dud , in momentul de fata sistemul meu actual costa 120 mii roni daca tu crezi ca, eu nu am bani pentru acel amarat de procesor....ca, idee placa video din unul din sistemele mele actuale a costat..1.206,59 RON...asa ca..lasa-ma cu, comentarii de 2 lei.

Anonim

Dar si ingerii buni au puteri supraomenesti si n-am vazut nici un procesor ori computer numit Heruvim ori Serafim, ori chiar Arhanghel... Dar vorba ta.. sa revenim la probleme tehnice, si ma gandesc ca peste 10 ani vom rade de performantele ale actualelor computere. Ma uit si acum uneori (nu-mi vine sa le arunc) pe revistele de acum multi ani (peste 10 ani) si ma minunez cand vad ce "supercomputere" erau atunci si acum performantele alea sunt deja in telefoanele ieftine. Cand mi-am luat primul PC cu HDD de 1,2GB sau nu mai zic de AMD-ul Athlon cu HDD de 80GB pe care ziceam ca efectiv nu-l voi umple niciodata ca n-am cu ce... sau reclame de genul: Internet cu viteza luminii de 128kbps... Peste 10 ani vom rade de procesoarele care n-au macar 100 nuclee. sau poate ca nimeni nu va mai avea computere performante pentru ca vom fi toti in cloud iar laptopurile si computerele vor fi doar terminale la cloud. Sa mai zic de viteza netului de acum 10 ani (128kbps avea UPC pe cablu, am avut printre primii in orasul meu). De aceea zic ca in viitor televiziunea nu va mai exista prin CATV clasic. deja RDS-RCS are net de 1Gbps. peste 10 ani va fi de 100Gbps? sau net mobil de 1Gbps? Cine va mai dori atunci cablu cand bagi stick-ul in tv si ai net si automat milioane de canale tv posibile prin aplicatii gen seenow? Deja lumea muzicala se orienteaza spre streaming nu download de muzica. Platesti ca sa ai acces la o baza de date uriasa cu muzica pe care o poti reda de pe orice dispozitiv.

In concluzie care vom mai fi vom vorbi peste 10 ani de computerul Intel de 4GHz ca de Pentium 2.. la cateva sute de MHz... Oricum ma bucur ca tehnica evolueaza dar asa m-a apucat o melancolie de sambata seara... ce vremuri ce amintiri...ce mandru eram eu de pentiumul meu si de cei 128Kbps de net.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile