Guvernul României a adoptat, miercuri, Acordul cu Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, care prevede obligativitatea operatorilor de cablu din cele două ţări de a prelua TVR, respectiv Moldova 1, anunta intr-un comunicat MAE.
Acordul dintre Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici a fost semnat la Chişinău, in martie 2014, de către ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi de către ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman.
După publicarea în Monitorul Oficial a Hotărârii Guvernului pentru aprobare, Ministerul Afacerilor Externe va notifica autorităţile din Republica Moldova cu privire la îndeplinirea, de către partea română, a procedurilor interne pentru intrarea în vigoare a acestui Acord.
Acordul prevede obligativitatea operatorilor de cablu din România şi Republica Moldova de a prelua serviciile de programe ale societăţilor publice de televiziune din cele două state. Sunt create astfel condiţiile pentru retransmiterea în România a programelor postului Moldova 1, prin cablu (în regim must carry).
Anterior, MAE a solicitat si primit avizul CNA asupra acordului. CNA a aprobat in unanimitate Adresa nr.6952/23.05.2014 de la Ministerul Afacerilor Externe prin solicită avizul C.N.A. referitor la Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind colaborarea în domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, semnat la Chișinău in martie 2014.
De asemenea, Acordul vine să întărească termenii pentru retransmiterea programelor TVR în Republica Moldova, prin cablu şi respectiv în modul digital, aşa cum au fost stabiliţi prin Înţelegerea amiabilă semnată la 12 septembrie 2013, la Bucureşti, care a fost validată ulterior prin Decizia Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) din 7 noiembrie 2013, precizează MAE.
Totodată, Ministerul de Externe reaminteşte faptul că Deciziile Curţii au putere executorie obligatorie, prevalând în faţa oricăror reglementări naţionale.