joi, 25 septembrie 2014

România va avea un satelit propriu de telecomunicații

Până in primavara anului 2015 va fi elaborat un plan pentru lansarea unui satelit propriu al României, ce va oferi toate tipurile de comunicatii. Acesta va asigura pentru intreprinzatorii privati posibilitatea de a inchiria capacitate de satelit, dar si comunicatii speciale, cum ar fi cele ale MAPN sau ale Ministerului de externe, precizeaza Pagina de Media, care arata ca anuntul a fost facut la International Digital Forum 2014 de catre Răzvan Coțoveleala, Ministrul Comunicațiilor.

Ministrul Comunicatiilor a subliniat că intrucat inchirierea de capacitate pe satelit este foarte scumpă, satelitul va fi o investitie profitabilă pentru statul român, într-un interval de timp de 4-5 ani.

Nu stie deocamdată care va fi valoarea investiei. Satelitul ar putea costa intre 70 milioane euro si câteva sute de milioane de euro.


14 comentarii despre subiectul „România va avea un satelit propriu de telecomunicații”:
Anonim

PROSTII.Satelirul e facut de Americani pentru spionaj,noi nu sintem in stare de DVB-T, daramite de sateliti sa fim seriosi.

cristi7

@Anonim, din ce film cu James Bond esti ? Si de unde stii tu ca va fi construit de catre americani si nu de catre europeni ?

E foarte bine ca s-a hotarat si Romania in sfarsit sa comande un satelit. Sper ca toate DTH-urile si canalele romanesti sa fie concentrate pe acesta.

DTH Fan

Sa speram ca proiectul se concretizeaza. Daca se va da comanda in 2015, satelitul va fi lansat probabil prin 2017.

Anonim

Si marmota invelea ciocolata in staniol...
Noi lansam sateliti dar nu avem dvbt ! Abureala !

Anonim

in 2015 se face planul... comanda...proiect... lansare... traim in romania cum puteti crede asa ceva

cristi7

Ce legatura are DVB-T2 - NU DVB-T, ca se pare ca nici nu stii care va fi standardul, anonim - cu lansarea unui satelit al Romaniei ?
Televiziunea digitala terestra nu se doreste a fi lansata din cauza ca ar scadea numarul abonatilor la televiziunea cu plata, pe cand un satelit ar face exact invers, ar ajuta la cresterea profiturilor operatorilor de televizune cu plata, prin practicarea unor preturi mai mici de inchiriere a transponderelor, plus canale romanesti cumulate pe acelasi satelit, inclusiv cele FTA, care ar trezi si mai mult interesul telespectatorilor pentru celelalte canale romanesti codate, din DTH urile de pe respectivul satelit. Ar fi ca o momeala sa ii atraga spre abonamente.
Deci nu confundati perele cu merele, ca e vorba de interese diferite.

Anonim

l-om imparti juma juma cu bulgarii ca si aia vor satelit :))

Anonim

Bulgarii deja l-au comandat si au obtinut fondurile lor proprii. Satelitul bulgaresc va avea denumirea care va arata ca este al Bulgariei. Satelitul romanesc va fi altul.

Anonim

Guvernul nu este în stare să tipărească Abecedare da visează sateliţi.
Să fim serioşi.
Ca şi avioanele alea F16, probabil vre-un rebut la preţ supraevaluat.
Tot ce-i interesează pe habarniştii de la Minister este comisionul.
Parcă anul asta i-au pus sub urmărire pe cei ce-au cumpărat licenţee Microsoft supraevaluate. Aşa şi cu satelitul asta.

cristi7

Satelitul asta va aduce in timp pofit statului roman. Deci nu e o cheltuiala inutila, e una care va produce mai multi bani decat au fost investiti, deci o afacere.

Anonim

Mai bine ar pune mana de la mana toti DTH-istii din Romania si posturile TV care transmit pe satelit separat si ar plati ei satelitul respectiv. Nu de alta dar daca esti post de opozitie nu ti se va da accept de emisie pe acel satelit ca de, e condus de un minister care e parte dintr-un guvern care e pus pe criteriu politic. O sa fie un fel de CNA tehnic. Ti se baga bete in roate...

Anonim

Au aparut mai multe info pe Agerpres.ro:

România poate avea propriul satelit de comunicaţii, iar lansarea acestuia ar putea avea loc în cel mult 3-4 ani, a declarat, miercuri, ministrul pentru Societatea Informaţională, Răzvan Cotovelea, într-o conferinţă de specialitate.
În premieră, vreau să vă anunţ că ne gândim foarte serios ca, în anul 2015, să elaborăm un plan foarte clar prin care România să aibă la finalul unei perioade de 3-4 ani pentru prima oară un satelit şi va utiliza comunicaţiile în acest context. Deci, vorbim de propriul satelit, în care Radiocomul va avea un rol important', a spus Cotovelea.
Ulterior, ministrul a precizat că satelitul va ajuta România să renunţe la facturile mari pe care companiile din mediul privat le plătesc la ora actuală pentru închirierea de linii de comunicaţii de la alţi întreprinzători.
'Este vorba de un satelit care poate să aibă toate tipurile de comunicaţii, de la comunicaţiile speciale ale Ministerului Apărării Naţionale, comunicaţii specifice Ministerului de Externe şi, de asemenea, posibilitatea de a închiria spaţiu, linii de comunicaţii către orice întreprinzător privat. În acest moment, atât noi, atât mediul privat, cât şi instituţiile statului, utilizează servicii de comunicaţii de la diverşi furnizori. La nivel naţional am observat că aceste facturi sunt foarte mari în comparaţie cu ce am putea avea. Important este că putem să reducem aceste costuri de până la două ori şi jumătate. Prin urmare, un business plan foarte, foarte simplu demonstrează faptul că statul român va avea de câştigat pe un interval de timp de 4-5-6 ani dacă va avea propriul satelit şi dacă va putea comercializa propriile linii de comunicaţie', a explicat oficialul.
Acesta a menţionat, totodată, că dispozitivul ar putea fi construit de companii din Franţa, S.U.A. sau Rusia, iar costurile ar putea pleca de la 70-80 de milioane de euro, în funcţie de numărul liniilor de comunicaţii.
'Sunt cel puţin trei companii care ar putea construi acest satelit: una din Franţa, una din S.U.A. şi una din Rusia. De asemenea, sunt cel puţin zece companii care realizează sateliţi la comandă. Există sateliţi care costă 70-80 de milioane de euro şi sateliţi care costă de ordinul sutelor de milioane de euro, în funcţie de numărul de linii de comunicaţii. În cazul României, nu ştiu să vă spun cât va costa. Vă spun doar că, începând din iarna acestui an - primăvara anului viitor, o să elaborăm un plan de dezvoltare în acest sens să vedem cam de ce capacitate avem nevoie, care sunt costurile. Dorim să facem o investiţie care să fie profitabilă şi nu dorim să avem un satelit numai să ne lăudăm că avem unul. Acest plan ar putea fi finalizat în decursul anului 2015, iar ca termen de lansare nu pot să vă spun decât despre experienţa Azerbaidjanului, care şi-a construit şi şi-a lansat propriul satelit de putere medie într-un interval de 3 sau 4 ani', a subliniat Răzvan Cotovelea.
Ministrul pentru Societatea Informaţională a participat, joi, la cea de-a V-a ediţie a conferinţei International Digital Forum 2014, organizată de Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale /ACD/, la Bucureşti.

Anonim

e bine ca mai apar niste aberatii sa avem ce comenta,daca satelitul Bulgaresc e mai ieftin nu vad de ce posturile tv sa se mute pe el, ar insemna ca satelitul rom sa spunem e inutil .va ramine pentru alte operatiuni

Anonim

Neaparat sa fie tricolor! Ca asta e important...

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile