miercuri, 8 octombrie 2014

ANCOM propune schimbări în numerele de telefon

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a lansat astăzi o consultare publică cu privire la modalităţile de utilizare a resurselor de numerotaţie în viitor, în funcție de evoluțiile tehnologiilor din domeniu.


Autoritatea lansează un chestionar prin intermediul căruia urmărește să afle opinia industriei asupra unor subiecte precum: eliminarea semnificației geografice a numerelor de telefon, oportunitatea dedicării unui domeniu distinct de resurse de numerotație pentru comunicațiile „Machine-to-Machine” (M2M), respectiv, într-un orizont mai îndelungat, unificarea numerelor destinate serviciilor la puncte fixe și a celor la puncte mobile.

Eliminarea semnificației geografice a numerelor de telefon pentru servicii la puncte fixe ar permite ca utilizatorilor finali să le poată fi asignat orice format a unor astfel de numere, fără a mai conta județul în care se instalează terminalul telefonic. De exemplu, numerele de telefon care încep cu 021 sau 031, în prezent destinate utilizatorilor finali ai serviciilor la puncte fixe furnizate în municipiul București și județul Ilfov, să poată fi asignate utilizatorilor finali din orice alt județ sau chiar portate în afara ariei actualmente desemnată. Chestionarul ANCOM cuprinde o serie de întrebări cu privire la efectele unei asemenea măsuri asupra contractelor de interconectare, tarifelor cu amănuntul, procesului de portabilitate sau a accesului la numărul unic pentru apeluri de urgență 112.

De asemenea, având în vedere evoluția rapidă a comunicațiilor M2M, ANCOM consideră utilă evaluarea impactului pe care furnizarea acestor servicii l-ar putea avea asupra resurselor de numerotație, precum și oportunitatea dedicării unor resurse de numerotație specifice pentru aceste servicii. Comunicațiile M2M asigură transmiterea automată de date între diferite dispozitive sau aplicații, fără a interacționa sau în orice caz interacționând la un nivel minim cu factorul uman. Comunicațiile M2M sunt utilizate în aplicații pentru monitorizări şi măsurători automate (de exemplu, electricitate, apă, gaze), controlul parcului de autovehicule, securitate şi supraveghere, telemedicină, aplicații domestice, eCall. În prezent furnizorii de comunicații electronice din România nu oferă serviciile M2M prin intermediul unor resurse de numerotație specifice, dar Autoritatea analizează oportunitatea deschiderii unui subdomeniu de numerotație dedicat acestor servicii.

Documentul de consultare publică cu privire la modalităţile de utilizare a resurselor de numerotaţie în viitor, în acord cu evoluţia tehnologică poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate să formuleze şi să transmită observaţii şi propuneri până la data de 21.11.2014, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Nouă nr.2, sector 3, Bucureşti), direct la registratură sau prin intermediul direcţiilor regionale ale Autorităţii. Observaţiile pot fi transmise şi prin fax la numărul +40 372 845 402 sau prin poștă electronică la adresa: consultare@ancom.org.ro.


8 comentarii despre subiectul „ANCOM propune schimbări în numerele de telefon”:
DORU

mi se pare o aberatie treaba eliminarea semnificației geografice a numerelor de telefon. atunci cand sun stiu ca persoana aia sta intr-un anumit judet daca-i nr de fix sau daca-i intr-o anumita retea dupa prefix daca-i nr de mobil. o sa ajungem sa nu stim cu ce persoana din anumita parte a tarii vorbim in caz ca nu cunoastem numaru ba mai mult aceasta masura ofera si mareste sansele excrocilor sa insele oamenii prin telefon (spunand de exemplu ca sta in brasov si el de fapt suna din timisoara ca n-o sa mai am prefixul disponibil)

Anonim

Pai ce, excrocii suna de pe telefon fix ? :) Ei suna de pe telefon mobil, unde oricum nu stii locatia geografica cand esti sunat.

Anonim

"Escrocii" sunt aia de la firmele de marketing, sondaje sau vânzări prin telefon şi aia sună de obicei de pe fix. Cu cei din puşcării e ală povestea, aia într-adevăr sună doar de pe mobil.

George

Renuntarea la intreg prefixul geografic, asa cum e ilustrat in articolul tau nu e fezabila. S-ar imputina destul de mult resursele disponibile. Oportuna este renuntarea la cifra "0" din prefix - asta ar fi ceva. Oricum in acest moment toate numerele de telefon din RO incep cu 1, 2, 3, 7, 8 si 9, asta facand abstractie de "0".

Anonim

Eu am inteles ca intradevar se taie cifrelele acela, exact cum e in poza, la numerele de telefon fixe. Dar se vor adauga alte cifre in fata, care nu mai au relevanta geografica, de exemplu 7X, in functie de operator ( Telekom , RCS, UPC ). Vezi ca e link catre intreaga prezentare, cu explicatii detaliate.

Anonim

Pe fix oricum suna doar ciudatii.Eu l-am scos din priza chiar daca am abonament la romtelefon.
E o aberatie in 2014 sa obligi pe cineva sa aiba telefon fix daca vrea internet.

Anonim

Si eu am scos telefonul fix din priza. Ma sunau o gramada cu reclame sondaje, etc.

Anonim

Cred ca se doreste ca numerele de telefon sa fie ca si domeniile de internet. Vrei sa ai un numar atunci cumpara-l si apoi il poti porta in ce retea vrei fixa ori mobila. Daca nu esti proprietar pe numar atunci nu il poti porta. E ca la internet. Cumperi domeniul si apoi alegi hostingul. Nu-ti convine la un moment dat hostingul atunci pleci la alta firma care ofera hosting. Singura piedica in a vinde ANCOM numere de telefon este ca daca ai cumparat un numar de telefon fix dintr-un judet nu-l poti porta in alt judet sau la alt operator de telefonie fixa ori mobila. Cred ca asta-i spilul... sa mai ia ANCOM niste bani de la cei care doresc sa fie proprietari pe numarul lor de telefon.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile