miercuri, 8 octombrie 2014

Testează cu NETOGRAF ( aplicația ANCOM ) viteza și calitatea internetului

ANCOM a lansat astăzi Netograf, o aplicație pentru testarea și monitorizarea de către abonații români a vitezei și calității serviciului de internet.

Utilizatorii vor putea măsura viteza de transfer a datelor, întârzierea de transfer, variaţia întârzierii de transfer și rata pierderii de pachete prin raport cu cele ofertate de furnizor. Aplicația a fost deschisă publicului spre testare, fiind în etapa în care este populată cu ofertele de internet ale furnizorilor de servicii de acces la internet.

“Aplicația Netograf.ro a fost concepută de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor de internet din România un instrument independent, obiectiv și gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care îl plătesc. Ei vor putea să constate nu doar dacă serviciul de internet pe care îl au se ridică la calitatea promisă, ci și să compare parametrii înregistrați cu cei obținuți de abonații altor furnizori”, a declarat Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM.

Netograf.ro testează calitatea conexiunii între echipamentul terminal al utilizatorului final şi un server de test amplasat într-un nod de tip internet interexchange. Pentru testarea acestor parametri, utilizatorul trebuie să selecteze furnizorul, tipul de ofertă de care beneficiază și tipul de conexiune. Furnizorii autorizați de servicii de acces la internet au obligația de a-și introduce în aplicație datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfețe web.

Aplicația se diferențiază de alte instrumente de același tip și prin faptul că, pe baza testelor efectuate de utilizatori și a ofertelor introduse, va calcula și valorile medii ale parametrilor tehnici de calitate oferiți de un anumit furnizor. De exemplu, în ceea ce privește viteza serviciului de internet, aplicația va calcula valoarea medie națională înregistrată de fiecare furnizor sau valoarea medie pe localitate. Prin intermediul acestor informații suplimentare, utilizatorii vor putea evalua şi performanţa reţelei, aşa cum a fost ea experimentată de alţi utilizatori. Având în vedere faptul că valorile statistice vor rezulta în urma testelor efectuate de utilizatorii finali, aceste statistici vor avea relevanță în momentul în care vor fi înregistrate în baza de date a aplicației un număr suficient de teste. Pentru a evita erorile statistice, dacă utilizatorul alege un alt furnizor decât cel pre-selectat de aplicație, rezultatul măsurătorii nu va fi inclus în statistică.

Aplicația, care are în acest moment în baza de date ofertele unora dintre principalii operatori de pe piață, va fi actualizată permanent, fiecare operator autorizat având obligația de a introduce propriile informaţii privind parametrii de calitate ai conexiunilor comercializate, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011. Prevederile deciziei se aplică serviciilor de acces la internet, furnizate prin intermediul reţelelor publice fixe sau mobile de comunicaţii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizată.

Rezultatul testului poate fi influențat de o serie de factori, astfel încât, pentru obținerea unor rezultate cât mai corecte, înainte de începerea testului, utilizatorii trebuie să se asigure că nu folosesc și alți utilizatori simultan conexiunea la internet, că echipamentul terminal este suficient de performant astfel încât să permită atingerea vitezelor promise de furnizori, că se află poziționați în apropierea routerului dacă utilizează un echipament wireless sau că nu sunt active alte aplicații care pot altera rezultatul testului. În cazul serviciilor de comunicații electronice la puncte mobile, utilizatorii trebuie să se asigure că folosesc cea mai performantă tehnologie disponibilă în momentul efectuării testului, să știe dacă serviciul are un volum de trafic inclus, după epuizarea căruia viteza de transfer scade la un anumit prag sau să se asigure că au destul trafic inclus astfel încât efectuarea testului să nu genereze costuri suplimentare nedorite.

Aplicația pentru testarea parametrilor de calitate ai serviciului de acces la internet este una dintre măsurile luate de ANCOM pentru a facilita accesul utilizatorilor de servicii de acces la internet la informaţii comparabile, adecvate şi actualizate, alături de impunerea obligației furnizorilor de a include în contracte parametrii măsurați prin intermediul Netograf.ro și de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alți parametri administrativi.

Folosind Netograf.ro, ANCOM poate avea o abordare proactivă în ceea ce privește identificarea posibilelor degradări ale serviciului de acces la internet. Prin compararea ofertelor furnizorilor de servicii de acces la internet, precum și a evoluției în timp a parametrilor de calitate a serviciului, ANCOM poate realiza studii și rapoarte privind calitatea serviciului de acces la internet și poate evalua necesitatea de a interveni în piață prin alte măsuri de reglementare.

Aplicația lansată astăzi va fi îmbunătățită permanent pe baza feedback-ului primit din partea utilizatorilor.

Incepe testul conexiunii tale la internet, dand click AICI.

PS: Daca va ramane afisat PING mult timp, nu inchideti testul, acesta ruleaza. Am verificat functionarea pe Internet Explorer. Dupa efectuarea testului, dati click in partea din dreapta jos a ecranului, pe butonul "Informatii suplimentare", pentru a observa media nationala pe furnizor, media nationala pe conexiune furnizor, media pe furnizor si localitate si media pe conexiune si furnizor.


20 de comentarii despre subiectul „Testează cu NETOGRAF ( aplicația ANCOM ) viteza și calitatea internetului”:
Anonim

abia acum o sa aflam ADEVARATELE VITEZE de internet ca majoritatea pe care le platim sunt INTRANET

George

Noh! Au inventat si romanii (si oare pe ce bani?) speedtest.net.

Cristy

La mine nu merge, apare mesajul "Va rugam sa folositi o versiune mai noua a sistemului de operare"
Am Windows Xp.

Anonim

Probabil au activat un plugin sau o conditie de detectare a sistemului de operare, sa nu mearga pe Windows XP. Probabil s-au gandit ca suportul pentru XP a fost anulat de catre Microsoft, desi nu prea vad logica.

Anonim

merge windwos 7

Anonim

E urat si e prost facut si nu isi are rostul

Cosmin

De ce arunci niste vorbe fara argumente? Din cauza ca nu le ai ? Acest tester de internet ofera ceva ce altele nu ofera: de exemplu niste medii nationale pe oras, pe intern si extern, ale providerului tau.

Anonim

Eu am testat. Si mi-a zis 30Mbps. Cand am facut un test cu speedtest in Germania la Frankfurt a zis 50Mbps... ce sa cred. Cine minte? Cu speedtest mi-a zis aproape 90 in bucuresti. Eu n-am incredere in netograf.

Anonim

Mie mi-a aratat aproximativ tot ca pe Speed Test. Deci eu am incredere in Netograf.

Anonim

mai e de lucru la el,
lesina la 500+ mbps, iar la upload mai adauga vreo 30 mbps de la el.

Anonim

cel mai bun test e in serverul de la provaider,eu daca dau la mine test de la abonat ai da viteza exacta

Anonim

Acel test are operatorului tău iti masoara viteza pe intranet. Dar Netograf prezinta si viteza si prin conexiuni cu alti furnizori, pe extern, viteze si alte caracteristici medii in functie de operator si geografic.

Anonim

asta e viteza reala, va vine sa credeti sau nu exact atata va ofera firma de net, restu e vrajeala cu sute de mega si 1 giga viteza, intranet pur, atat, la internet sunt varza cu totii, iar aici autoritatile ar trebui sa se sesizeze deoarece nu mi se pare corect sa mi se spuna in contract ca am net de 200Mbps si pe test sa am 15Mbps, escrocherie pe fata. Exact din cauza asta a fost facut site-ul

Anonim

Ai dreptate, in afara unui aspect. In contractele de la toti furnizorii de internet, cu exceptia celor cu viteza garantata, care au preturi exorbtante, scrie ca asigura viteze de "pâna la" o anumita valoare. Asadar ei sunt acoperiti legal, pot sa iti ofere si 1 MB pe secunda pe extern. :-)

Anonim

Buna ziua,din pacate nu-mi functioneaza!Imi apare-VA RUGAM SA UTILIZATI O VERSIUNE MAI NOUA A SISTEMULUI DE OPERARE.Mentionez ca am un laptop LENOVO 3000 N200 achizitionat acum 6 ani si 2 luni.Am WINDOWS XP ca sistem de operare.Nu stiu ce sa fac?Deoarece am avut mai inainte WINDOWS VISTA,dar l-am schimbat cu XP,deoarece mi se bloca laptopul.

Anonim

Nu iti functioneaza ȚIE, pentru ca ai Windows XP.

Windows XP este foarte vechi, Microsoft nu mai asigura suport pentru el si deci nici altii, cum ar fi acest tester de viteza internet.

Instaleaza pe laptop Windows 7 SP1 sau Windows 8.1, va functiona la fel de bine ca Windows XP, daca ai RAM suficient ( macar 2 GB ). Ce ai avut tu inainte , Vista, a fost un sistem de operare esuat, nu il foloseste mai nimeni in ziua de azi, poate doar cei care nu constientizeaza cat de mult solicita computerul.

Anonim

bine spus Anonim:12,43 eu dau viteza garantata la un pret accesibil si cei care spun ca au 200Mbp/s la testele facute pe anumite servere si pe download e alceva ,acel provaider de net ati da din serverul lui viteza maxima

Anonim

cel mai bine sa descarcati de pe torente si atunci se vede citi Mbp/s aveti,de exemplu daca ai 50 Mbp/s Download, trebuie sa descarci cu 6.25 MBP/S,totul se imparte la 8

Anonim

Salut! Am un macbook pro cu OSX 10.9.5. Nu mi merge aplicatia, se deschide aplicatia dar nu ma lasa sa completez la niciun camp!

Anonim

Nu trebuie sa scrii nimic, doar alegi de acolo judetul, orasul etc, sunt gata completate, le alegi din meniurile autoderulante din stanga. Eventual incearca si pe alt browser de internet, cum ar fi Google Chrome, Mozilla, Opera etc.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile