duminică, 25 ianuarie 2015

100 de ani de la primul apel telefonic transcontinental

Pe 25 ianuarie 1915, AT&T a efectuat primul apel telefonic transcontinental, inaugurand o noua etapa in comunicatiile de voce.

" Ahoy Ahoy, domnule Watson, ești acolo, mă auzi ?", l-a intrebat Alexander Graham Bell pe Thomas Watson, printr-o linie telefonică lunga de 5800 km, marcând prima convorbire transcontinentală prin telefon.

"Da, domnule Bell, te aud perfect. Mă auzi bine?", a raspuns Watson.

Acum 100 de ani, aceste cuvinte au fost primele care au strabatut distanta dintre continente, o piatră de hotar tehnologică, stimuland un secol de inovație in telecomunicații.

Cele patru telefoane originale utilizate pentru primul apel telefonic transcontinental au fost expuse la California Historical Society.

Finalizarea liniei transcontinentale a fost o realizare extraordinara de inginerie pentru acele vremuri. Tronsonul de la Denver la San Francisco a fost deosebit de dificil de acoperit și a reprezentat o provocare unică, liniile traversand Munții Stâncoși și vaste întinderi complet nedezvoltate din Nevada si Utah. A fost vestul sălbatic, literalmente, pentru telefonie.

În anul 1908, președintele de atunci al AT & T, Teodor Vail, si-a propus să extindă infrastructura de telecomunicații cu o linie transcontinentala. Nu a fost doar o problemă de bani si timp, ci si de tehnica, pentru ca tehnologia necesara nu exista in totalitate.

AT & T a început să studieze amplificarea semnalelor electrice, și în cele din urmă, cu ajutorul inventatorul Lee de Forest, a dezvoltat amplificatoare cu tuburi vidate, inovația cheie care a făcut posibilă extinderea circuitului telefonic.

"Vorbim peste 5800 km la fel de ușor și clar cum am fi vorbit la distanta de două mile, în urmă 38 de ani", a spus Bell în acele prime momente istorice.

În 1914, o călătorie de vapor prin Canalul Panama dura 16 zile. Prin 1915, călătoria transcontinentală redusese timpul la 90 de ore.

Dar AT&T, prin dezvoltarea linie sale telefonice transcontinentale, a redus timpul comunicației până la doar a cinsprezecea parte dintr-o secundă.

Primul apel comercial a fost efetuat mai târziu, în acea noapte, de catre o persoana din San Francisco, care a apelat-o pe mama sa. Serviciul transcontinental fusese lansat oficial în aceasi seara, la ora 21:00.

Un apel transcontinental de 3 minute costa 20.70 dolari, aproape 400 dolari la valaorea de astăzi.


Un comentariu despre subiectul „100 de ani de la primul apel telefonic transcontinental”:
ROmanul

Ma intreb in 100 de ani unde va fi tehnica. Sau daca va mai fi... ca zicea cineva ca nu stie cum va fi al III-lea razboi mondial dar al IV-lea sigur se va purta cu bate, sulite si sabii.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile