vineri, 6 februarie 2015

Primul telefon cu Ubuntu, la vânzare în Europa

Primul smartphone care va avea ca sistem operare Ubuntu va ajunge in diverse magazine online din Europa începând de luni, 9 februarie 2015.

Telefonul Aquaris E4.5 va putea fi cumparat de doritori printr-o serie de "vânzări rapide" pe întregul continent. Telefonul nu este blocat pe niciun operator de telecomunicatii si va costa la vânzarea cu amănuntul 169,90 euro, fără a fi nevoie de vreun contract.

Această strategie unică de lansare a fost concepută ca o modalitate de a ajuta dezvoltatorii in evaluarea cererii și pentru a putea răspunde din timp la opiniile utilizatorilor, înainte de a oferi telefonul la vanzare pentru un public mai larg.

Sistem de operare al telefonului este bazat pe Linux a fost dezvoltat de Canonical din Marea Britanie, iar telefonul a fost proiectat si fabricate de BQ, un producator de tehnologie cu sediul in Spania, care deja a realizat o versiune similara, dar cu Android, al acestui telefon..

Aceasta este a doua încercare de a aduce telefonul la piață. Anterior, o campanie cofinanțată prin donatii online nu a reușit să genereze interes suficient și pierdut posibilitatea de a realiza obiectivelor campaniei. Deși acest efort anterior nu a avut succes, dezvoltatorii sistemului de operare cred că există o piață neexploatată pentru un astfel de telefon accesibil.

"Lansarea primelor smartphone-uri cu Ubuntu este o piatră de hotar", a declarat Jane Silber, CEO al Canonical.

"Putem oferi utilizatorilor o nouă experienta, precum și oportunități de diferențiere pentru producători și operatori, ceea ce reprezinta o schimbare convingatoare si atat de necesara față de ceea ce este disponibil în prezent pe piață", a adăugat Silber.

Aquaris E4.5 Ubuntu Edition are ca scop intrarea pe piața telefoanelor cu performante medii din Europa. Acesta dispune de un ecran de 4.5 inch, suport dual SIM, o camera de 5 megapixeli in față si o camera de 8 megapixeli in spate.


În timp ce sistemul de operare Ubuntu poate rula atat aplicații scrise în limbajul HTML5 si in alte limbaje de programare web ( si bineinteles in propriul cod nativ QML), interfața utilizatorului este proiectată în jurul tehnologiei Scopes de la Canonical si este concepută pentru a crea un sistem de carduri. Canonical a menționat că este o reinventare a interfetei mobile, care are scopul de a afisa legături către cele mai importante servicii din viata digitala a utilizator telefonului. Acestea includ servicii precum rețele sociale, websiteuri, fotografii, muzică și servicii locale, fiecare fiind plasate direct pe ecran.

Cu toate acestea, ca interfata dedicata pentru dispozitive mobile ar putea fi un dezavantaj impotriva calitatilor forte ale sistemului de operare Ubuntu, comparativ cu modul in care este rulat pe platformele desktop.

"Pentru a încuraja un ecosistem parte terță, am conceput sitemul în jurul experienței HTML5", a spus Ian Fogg, director senior și șef al echipei de telefonie mobilă și de telecomunicații de la IHS Screen Digest.

Pentru telefonul Aquaris E4.5 Ubuntul Edition, "Canonical a incheiat un parteneriat cu un mic producator de dispozitive, care a produs un smartphone cu un procesor modest. Aceasta este foarte diferit de ceea ce este de obicei oferit pe desktop utilizatorilor avizați de Linux. Cu sistemul de operare de la Canonical, telefonul se orienteaza intr-o directie foarte diferita", a declarat Fogg LinuxInsider."

Cel mai mare atu a lui Aquaris E4.5 este prețul său, chiar daca nu este suficient de performant pentru a-l tranformat intr-un telefon cu care sa dea lovitura pe piața.

"Acesta este un smartphone de nivel mediu, care vizează clienții ce doresc să facă parte din segmentul liber al sistemelor de operare", a adăugat Roger Enter, analist principal la Recon Analytics.

"Problema este că nu există încă foarte multe aplicații pentru acesta, ceea ce este o deficiență care pentru o lungă perioadă de timp a afectat lumea Linux / Ubuntu. Acum, ca Ubuntu a ajuns si pe telefoane, aceeasi problema va bântui și smartphone-urile", a declarat Entner LinuxInsider.

Chiar și cu avantajul unui preț relativ atractiv, Aquaris E4.5 s-ar putea confrunta în continuare cu numeroase probleme, nu în ultimul rând cu piața de smartphone-uri puternic concurentiala, cu posibilități limitate de intrare pe piata pentru producatorii mici.

"Piata smartphone este extrem de competitiva", a spus Fogg. "Toata lumea, de la BlackBerry la Microsoft, se luptă pentru a face progrese în piață, iar un gigant ca Microsoft are resurse mult mai mari decât o companie cum este Canonical. Deci va fi destul de greu pentru Canonical să pătrundă pe piață cu acest model", a subliniat Fogg.

"Este un alt concurent în cursa vanzarilor de telefoane smart. Liderii sunt Apple cu iPhone și Google cu Android", a declarat Kagan LinuxInsider. "Ei detin aproape 90% din piata", a adăugat Jeff Kagan, analist al industriei de telecomunicații.

Probabil insa că pentru fanii adevarati Ubuntu va fi cu siguranța un gadget pe care si-l vor face cadou.


6 comentarii despre subiectul „Primul telefon cu Ubuntu, la vânzare în Europa”:
OneTransistor

<<"Liderii sunt Apple cu iPhone și Google cu Android", a declarat Kagan LinuxInsider>>

Asta-i afirmație de amator. Compară un model de telefon, adică iPhone cu un sistem de operare, adică Android... Plus că dacă ar fi comparat sistemele de operare, trebuia să puna Android pe primul loc, apoi iOS. Dacă era vorba de producători mergea Apple urmat de Samsung.

Anonim

Ehh, a dat si specialistul ala niste exemple, nu cred ca le compara, nu se deduce ca le compara. Daca le-a fi comparat, asa era, ca tine, dar nu le compara, le listeaza prin identificatorul cel mai cunoscut de public in materie de telefoane mobile, adica iPhone de la Apple si Android de la Google. Si nu cred ca nici a vrut sa le puna in ordinea celor mai vandute produse, ci pur si simplu le-a listat pe amandoua. Oricum, sa nu deraiem de la subiectul principal, adica telefonul cu Ubuntu, ca asta cu ce a zis ala e o observatie secundara, careia nu ar trebui sa ii dam importanta prea mare, decat daca vrem sa discutam offtopic.

Anonim

Tableta cu linux?

Anonim

O alta chinezarie cu soft dubios si aplicatii zero.Un smartfone fara aplicatii valoreaza zero barat.
P.S. ubuntu nu ma convins nici pe desktop

Anonim

Soft dubios ? Cred ca glumesti, Ubuntu e un OS serios si foarte user-friendly, mult mai accesibil pentru userii veniti de pe Windows de ex decat alte OS-uri...
Aplicatii zero ? Iar vorbesti fara sa stii...
Ubuntu pe device-uri ar fi un pas enorm inainte, e un OS serios, stabil si preferat de multi, cum am zis si mai sus.

Anonim

Android e bazat pe Linux, oricine da un search pe google poate afla asta... asa cum si Ubuntu e sistem de operare Linux.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile