luni, 6 iulie 2015

Noua Zeelandă a aprobat legea trollilor de internet, cu închisoare de până la 5 ani

Noua Zeelandă a legiferat agresiunea online de tip trolling ca infracțiune individualizată, fiind sanctionata cu amendă sau pedepsită cu închisoare de 2-5 ani, in caz că este utilizat în mod deliberat de limbaj dăunător, amenințător sau ofensator. Legea "Harmful Digital Communications Bill" a fost aprobată de Parlament săptămâna trecută și este de așteptat să intre în vigoare saptămâna aceasta. O agenție va fi desemnata pentru a colabora cu companii precum Facebook, Google sau Twitter, pentru a elimina conținutul specific trollilor, daca autorii sau administratorii nu il vor elimina în 24 de ore, la solicitarea agentiei.

Criticii spun că legea este prea cuprinzatoare și ar putea limita libertatea de exprimare, dar alții cred că pragul urmăririi penale va fi echilibrat. Aprecierea că un comentariu este de prost gust, controversat sau nepopular, desi poate provoca o ofensă unor persoane fizice sau unei comunități specifice, nu este un motiv suficient pentru a se atrage aplicarea legii penale. De asemenea, comentariile trebuie să fie mai mult decât o glumă sau umor, pentru ca urmărirea penală sa inceapă.

Desi in alte tari nu există nicio infracțiune specifică activitatii de trolling, totusi, de exemplu in Anglia și Țara Galilor, trolii pot sa fie urmăriti penal prin trei legi existente: Malicious Communications Act, Communications Act si Protection from Harassment Act. Scoția și Irlanda de Nord au legislație similară.

Noua lege a stabilit si cazurile in care se aplică:
- Sunt dezvăluite fapte personale sensibile despre un alt individ.
- Comentariul contine amenintari, intimidari sau punere in pericol
- Comentarii extrem de ofensatoare pentru o persoană rezonabilă aflată în poziția individului afectat.
- Comentariul adresează expresii indecente sau obscene.
- Este folosit pentru a harțui o persoană.
- Face o afirmație falsă privind o persoană.
- Conține informatii divulgate prin încălcarea încrederii.
- Incită sau incurajează pe oricine pentru a trimite un mesaj unei persoane în scopul de a provoca efecte nefaste asupra individului.
- Incită sau încurajează un alt individ să isi ia viața.
- Denigrează o persoană din cauza culorii sale, a rasei, originii etnice sau naționale, religiei, handicapului, genului sau atractiei fizice.


10 comentarii despre subiectul „Noua Zeelandă a aprobat legea trollilor de internet, cu închisoare de până la 5 ani”:
Anonim

Pai si cum ramane cu ”libertatea de exprimare” gen Charlie Hebdo. Adica unii pot sa-si bata joc de diferite valori iar altii nu?

Anonim

hooo jos cenzura !!!! eu vreau sa injur pe cine vreau eu !! nu e o lege normala, sper sa nadopte si in Romania !!! e libertate de exprimare iar libertatea de exprimare inseamna ca comentez ce vreau eu! jos cenzura !!!

fany

Libertatea de exprimare are limite, nu ati invatat inca asta nici dupa 25 de ani ? Dreptul în sine nu este unul care opereaza la infinit ci, conform principiului "Libertatea ta se oprește acolo unde începe a mea", are anumite limite. Pe acestea le găsim chiar si în textul Constituției Romaniei, asa ca si Romania e la un pas de aceasta lege:
- Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.
- Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
Deasemenea, Codul Civil reglementează abuzul de drept:
Niciun drept nu poate fi exercitat în scopul de a vătăma sau păgubi pe altul ori într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe.
Astfel, s-a deschis drumul posibilității sancționării acelor persoane care ar abuza de drepturile lor, folosindu-le într-un alt sens decat cel pe care legea îl recunoaște. În speță, atunci cand în numele libertății de exprimare, o persoană urmărește să aducă atingeri imaginii sau reputației unei alte persoane, se încalcă limitele liberei exprimări. Legea română recunoaște un drept numai dacă este exercitat în scopul de a satisface interesele personale, materiale și culturale, în acord cu interesul comunitar, potrivit legii și regulilor de conviețuire socială.

fany

”Libertatea de exprimare” gen Charlie Hebdo poate ca este inclusa la categoria umor, desi nu prea as vedea-o doar ca umor, in opinia mea. Oricum, Din cate vad, legea din Noua Zeelanda specifica ca umorul si glumele nu intra la trolling, probabil atata timp cand nu aduce una din acele atingeri, adica nu este umor cu unic scop principal de atac direct sau rea-vointa ori urmarirea altor interese meschine. Exercitarea acestor libertati ce comporta indatoriri si responsabilitati poate fi supusa unor formalitati, conditii, restringeri sau sanctiuni prevazute de lege, care constituie masuri necesare, intr-o societate democratica,inclusiv pentru prevenirea infractiunilor, protectia sanatatii sau a moralei, protectia reputatiei sau a drepturilor altora sau pentru a impiedica divulgarea de informatii confidentiale. Eu una as fi de acord cu astfeld e lege, as vedea televiziunile si siteurile curatate de mizerii ce sunt postate sub platoșa unei libertati de exprimare fara limite. Poate am vedea si citi astfel ceva mai util, ca oricum trolii scriu si spun de obicei inutilitati.

Anonim

”Libertatea de exprimare” gen Charlie Hebdo ia vietile oamenilor. Bineinteles ca m-am referit cu ironie la ”libertatea” de exprimare.
In orice caz, libertatea este subiectiva. Unele comunitati vor drepturi egale si le obtin. Urmeaza cumva altii? Dar cu libertatea de a-mi apara sotia si copilul de toxinele unor comunitati cum ramane?

Anonim

Mi se par discutabile punctele:

"- Comentarii extrem de ofensatoare pentru o persoană rezonabilă aflată în poziția individului afectat
- Face o afirmație falsă privind o persoană."

Prima lasa loc la interpretari... cand se foloseste expresia persoana rezonabila. Si apoi mai e cuvantul "ofensatoare" care e foarte relativ.

Nu mai zic de faptul de a face o afirmatie falsa despre o anumita persoana. Daca-i zic unuia ca e urat e afirmatie falsa sau adevarata? Uratul si frumosul e relativ. Unora le place ceva foarte mult altora acelasi lucru li se pare ingrozitor de urat. Cum poate demonstra cineva ca nu e urat? Prin sondaj? Sau cum?

Eu as introduce altceva: Posibilitatea de a da in judecata un forum sau site pentru ca moderatorul nu a respectat propriul regulament sau l-a aplicat abuziv. De asemenea regulamentele forumurilor ar trebui reglementate de stat precum sunt si drepturile consumatorilor. Sa nu te trezesti ca regulamentul unui site este: Moderatorul poate face ce vrea...

Anonim

PS: Organele de reproducere cu denumirile stiintifice sunt cuvinte obscene?
Exista o lista cu cuvintele considerate obscene in vreo lege? Apropo de afirmatii false despre o anume persoana. Exista o anexa la lege care sa specifice cat trebuie sa fie ca sa fie considerata normala?
Si asa mai departe... Ca in chestii de-astea se vor impotmoli cand vine vorba de concret. Cum e si cu textul constitutiei care e plin de bla bla bla.... cu dreptul la un trai decent, etc...

Anonim

Afirmatie falsa inseamna probabil, in viziunea zeelandezilor astora, sa ii spui cuiva ca e hot sau corupt si el sa nu fie, sa ca a facut o infractiune care nu este dovedita legal in privinta lui. Asta deja interzice legea si in Romania, desi nu prea se aplica, si nu se refera ca ii spui tu chestii subiective, ca ar fi frumos sau urat cineva.
Legat de regulamentul comentariilor de pe forumuri, e simplu: tu daca inviti pe cineva in casa ta sau chiar in magazinul tau, care sunt proprietatea ta, si ala incepe sa te injure sau sa injure pe alti invitati de la tine de acasa sau pe alti clienti de la magazin, nu ii spui frumos individului sa paraseasca casa ta sau magazinul tau? Crezi ca el iti va spune apoi ca vrea dreptul sa te dea in judecata ca tu nu l-ai lasat sa te injure pe tine sau pe invitatii tai, pe proprietatea ta, sau ca nu l-ai lasat sa ii agreseze verbal pe ceilalti clienti din magazin ? Mergi in orice alta tara civilizata din Europa si fa asta intr-un magazin sau la unul acasa si apoi refuza sa pleci cand te invita proprietarul, sa vezi cum te ridica Politia imediat.

Anonim

Forumul e un loc public. A se vedea cazul cand niste elevi si-au batut joc de un profesor pe un grup privat pe facebook cu cateva sute de persoane si s-a considerat ca era loc public.
Cat despre injurat hai las-o moarta ma referam la cazurile cand daca unui moderator ii semnalezi ca alt user a facut exact ce-ai facut tu si n-a primit atentionare .... de exemplu pentru ca userul respectiv este prieten cu moderatorul... adica unii trebuie sa respecte regulamentele si altii nu...
Atat timp cat postarile sunt publice nu e la tine acasa .... sau magazinul tau da?
Si nu e vorba ca nu te-a lasat sa injuri ci ca altii te-au injurat si nu s-au luat masuri da ?

De exemplu in regulament scrie ca nu trebuiesc postate mai multe mesaje succesive. Unul face 7 si nu primeste nici o atentionare si altul o face pentru prima data si primeste warning de exemplu. Daca vrei sa consideri un forum la tine acasa atunci fa-l accesibil doar membrilor si nu prea multi... ca iar e loc public dupa aia. Asa a considerat justitia...

Un regulament e ca un contract care trebuie respectat de ambele parti nu?

Cat despre chestia cu hotia si coruptia vezi... asta era de fapt scopul. Ca despre politicieni sa nu se mai poata spune ca sunt hoti si corupti. Si chiar cand justitia dovedeste asta iarasi sa se invoce dreptul la propria imagine si la dreptul de a ti se sterge trecutul de pe internet. Adica un excroc sa poata face din nou ce-a facut...un vilator un criminal....

Anonim

Nu iti convine respectivul magazin, nu mai insisti sa te reintorci in el. Asa si cu acel forum. Nu iti mai convine, nu mai intri pe el. Daca intri din nou si accepti marfa nasoala de pe rafturi si privitul stramb al vanzatoarei, cred ca decizia ta de a te reintoarce nu e de fapt buna. Eu unul asa as face. Legat de spatii comerciale si altele spatii similare pubice, sa stii ca au dreptul de a selecta clientii, am vazut prin occident multe cluburi publice cu astfel de anunturi inca de la intrare.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile