duminică, 7 februarie 2016

Consultare pentru acordare frecvențe de radio digital T-DAB în România

ANCOM a lansat in ianuarie 2016 o consultare publică pentru a stabili necesitatea organizarii unei proceduri de selecție in vederea acordării de frecvențe pentru radiodifuziune digitală terestră T-DAB (Terrestrial Digital Audio Broadcasting) în banda 216 - 230 MHz.


Banda VHF 174-230 MHz a fost folosită pentru televiziune analogica terestra, in prezent in Romania fiind inca utilizata ( in segmentul 216 - 223MHz ) pentru difuzrea de programe ale televiziunii publice, dar care vor inceta transmisia in analogic la sfarsitul acestui an. Segmentul de banda 223-230MHz este neutilizat in Romania.

In anul 1995 a fost planificat sistemul T-DAB pentru Europa in banda VHF (174-230 MHz), iar Romania a obtinut dreptul de a dezvolta radio digital in canalul 12 ( 223 - 230MHz ). Ulterior, in 2006, sistemul T-DAB a fost planificat şi în banda 216-223 MHz, România avand astfel doua benzi pentru radio digital, cu acoperire in intreaga țară.

Caracteristicile T-DAB se regăsesc in Recomandarea ITU-R BS.1114-9 din 201, în care este denumit ca  “Digital System A” şi corespunde standardului Eureka 147 DAB system, fiind proiectat pentru a asigura o calitate superioara a sunetului si receptie robusta si flexibila pe receptoare mobile, portabile şi fixe. Sistemul permite transmisia unei game variate de programe şi date si de asemenea utilizează spectrul mult mai eficient prin tehnici digitale avansate de modulaţie şi codare (COFDM), permiţând de asemenea şi posibilitatea funcţionării mai multor emiţătoare care sunt sincronizate pe aceeaşi frecvenţă (SFN).

Data limita pentru primirea observatiilor trimise catre ANCOM este 19 februarie 2016.

PS: Până la posibila implementare a radio-ului digital terestru in România, puteți asculta radio online, chiar si aici, prin recomandările de pe HD Satelit.


Niciun comentariu despre subiectul „Consultare pentru acordare frecvențe de radio digital T-DAB în România”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile