joi, 16 iunie 2016

Bluetooth 5: viteză dublă pe distanță de patru ori mai mare

Special Interest Group (SIG), care definește standardul Bluetooth, a anuntat la sfarsitul anului trecut următoarea mare schimbare, iar acum a prezentat detalii suplimentare despre Bluetooth 5, care este așteptat la sfarsitul anului 2016 sau începutul anului 2017. Bluetooth 5 va mări de patru ori distanta conexiunilor, care vor avea viteze duble ( o capacitate de transfer date de până la 8 ori mai mare ), fara nici o creștere a consumului de energie față de standardul actual ( care are un consum mai mic decat cel al tehnologiei Wi-Fi).

Noi telefoane si ceasuri smart, boxe, căști audio, becuri inteligente, camere video conectate, echipamente electronice pentru sportivi si alte dispozitive vor beneficia de conexiuni Bluetooth 5. În prezent există peste 30000 de companii care colaboreaza cu Bluetooth SIG, astfel că se așteaptă o implementare pe scara largă în producție a noii versiuni a standardului.

"Creșterea distantei de operare va permite conectarea la dispozitive care sunt localizate cu mult dincolo de pereții unei locuinte obisnuite, in timp ce viteza mai mare va suporta transferuri de date mai rapide și chiar actualizări de software pentru dispozitive". a precizat Mark Powell, director executiv al Bluetooth SIG.

Anterior au fost lansate următoarele versiuni de Bluetooth: 1.0, 1.0b, 1.1, 1.2, 2.0 + EDR, 2.1 + EDR, 3.0 + HS, 3.0 + EDR, 4.0, 4.1 și, pe 2 decembrie 2014, Bluetooth 4.2. Tehnologia Bluetooth, care este prezenta in 8,2 miliarde echipamente utilizate in prezent, este un standard wireless global pentru conectivitate simplă si sigură, de fapt un set de specificații pentru a crea o rețea personală pe baza undelor radio. Schimbul de date este realizat pe distanțe scurte (prin intermediul undelor radio cu lungimi de undă scurtă UHF în banda ISM de la 2,4 la 2.485 GHz ) intre dispozitive fixe și /sau mobile. A fost inventat de către angajatii Ericsson în anul 1994 si a fost inițial conceput ca o alternativă fără fir la cablurile de date RS-232.


3 comentarii despre subiectul „Bluetooth 5: viteză dublă pe distanță de patru ori mai mare”:
mradu

In articol se vorbeste de ultima versiune 4.1!
Huawei P9 si IPhone 6s au BT 4.2.

HD Satelit România

Multumesc, am completat, specificând toate versiunile anterioare de Bluetooth.

Bogdan

Ei n-au reusit sa stabilizeze aceste standarde de versiuni existente in sensul ca daca se transfera date intre 2 dispozitive cu versiuni diferite de bluetooth exista mari blocaje intre echipamente si vor sa lanseze versiunea 5
Va dau un exemplu pe care l-am intampinat si nu sunt singur, probat de mine pe mai multe echipamente sa vad undei problema... am un laptop cu bluetooth 4.0 si 2 telefoane unu cu 2.0 si altu cu versiunea 3.0 .. pur si simplu cu greu se conecteaza intre ele si cand o face descarca datele cu cativa kilo ca-mi vine sa folosesc cablu de date decat BT

Sunt curios cati se vor conecta pe dispozitivele cu BT 5 cand o sa apara.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile