miercuri, 8 februarie 2017

Acord privind portabilitatea serviciilor media online în Uniunea Europeană

Europenii vor avea în curând posibilitatea de a utiliza abonamentele lor online la servicii de filme, evenimente sportive, cărți in format electronic, jocuri video, muzică sau tv online, atunci când călătoresc în țările din Uniunea Europeană. Acesta este acordul la care au ajuns negociatorii Parlamentului European, statele membre ale Uniunii Europene și Comisia Europeană. Este primul acord de modernizare a normelor UE privind drepturile de autor, propus de Comisie în cadrul strategiei privind piața unică digitală.

Vicepredesintele Digital Single Market a precizat: "Acordul de astăzi va aduce beneficii concrete pentru europeni. Cei care s-au abonat de exemplu la serviciii care ofera seriale online, muzică sau sport vor fi în măsură să se bucure de acestea atunci când călătoresc în Europa. Este un nou pas important în înlăturarea barierelor din piața unică digitală. Îi mulțumesc călduros Parlamentului și tuturor celor implicați în realizarea acestui pas. Vor mai exista si alte acorduri cu privire la alte propuneri ale noastre de a moderniza normele UE privind drepturile de autor, care să asigure un acces mai larg la conținutul creativ la nivel transfrontalier. Mă bazez pe statele membre și pe ajutorul Parlamentului European să facă si acesti pasi".

Potrivit Comisiei Europene, în anul 2016 un procent de 64% dintre europeni au folosit internetul pentru a reda sau descărca jocuri, filme sau muzică, din ce in ce mai des prin intermediul dispozitivelor mobile. Într-un studiu desfasurat în anul 2015, unul din trei europeni dorea portabilitate transfrontalieră a serviciilor media. Pentru tineri, această posibilitate este chiar mai importantă. Jumătate dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 39 de ani consideră că este foarte importantă portabilitatea și accesarea serviciului la care sunt abonați atunci când călătoresc în Europa.

Viitorul regulament va permite consumatorilor să acceseze serviciile de conținut online atunci când călătoresc în UE, în același mod în care le-ar accesa de la domiciliu. De exemplu, atunci când un român este abonat la servicii de filme online din Romania, utilizatorul va putea accesa filmele și seriale disponibile până acum doar în Romania, atunci când acesta va merge în concediu în Franța sau pentru o călătorie de afaceri în Germania.

Furnizorii de servicii online de conținut, cum ar fi Netflix si altele, vor trebui sa verifice doar țara de reședință a abonatului prin utilizarea unor mijloace cum ar fi detaliile de plată, existența unui contract de internet sau prin verificarea adresei IP de acasă a abonatului. Toți furnizorii care oferă servicii de conținut online cu plată vor trebui să urmeze noile reguli. Singura exceptie sunt serviciile furnizate fără plată (cum ar fi serviciile online ale radiodifuzorilor de televiziune sau de radio publice), care vor avea posibilitatea de a decide daca oferă sau nu oferă aceasta portabilitate a continutului.

Acordul trebuie acum să fie reglementat în mod oficial de către Consiliul UE și Parlamentul European. Odată adoptate, regulile vor deveni aplicabile în toate statele membre ale UE până la începutul anului 2018. Furnizorii de servicii și titularii drepturilor de difuzare vor beneficia de o perioadă de gratie de 9 luni, pentru a se pregăti pentru aplicarea noilor norme.

Noile norme europene vizează acele servicii de conținut online unde drepturile de autor sunt cele mai relevante. Caracteristica principală a acestor servicii este aceea de a oferi acces la conținutul protejat prin drepturi de autor și conexe, precum și la servicii mass-media audiovizuale. Aceste servicii pot sa fie de exemplu platforme video la cerere (Netflix, HBO Go, Amazon Prime, Mubi, Chili TV etc), servicii de televiziune online (Sky Now, Voyo, Digi Online, Horizon Go etc), servicii de streaming audio (Spotify, Deezer etc) sau servicii de jocuri (Steam, Origin etc).

Posibilitatea de a avea acces la servicii de conținut online, în cazul celor care calatoresc in UE, va fi chiar mai importantă incepand cu 15 iunie 2017, atunci cand intra in vigoare si noile norme de roaming. Din acel moment, abonatii care călătoresc în UE vor plăti pentru internet mobil prețurile de pe piața internă, sub rezerva utilizării corecte, indiferent de locul în care aceștia se deplasează în UE.

UPDATE 18 mai 2017: Parlamentul European a aprobat portabilitatea serviciilor media online. Detalii găsiți AICI.


3 comentarii despre subiectul „Acord privind portabilitatea serviciilor media online în Uniunea Europeană”:
Unknown

Și Orange TV GO încă NU permite vizionarea conținutului platformei decît din rețeaua mobilă națională proprie. Am renunțat la serviciu după o lună din cele 2 luni de probă (gratis)
Mai e mult pînă departe...

Anonim

Pai scrie ca abia din 2018 plus inca 9 luni...

Anonim

Deja cei care ofera aceste servicii au inceput sa isi manifeste dezacordul cu aceste noi principii, deoarece nu corespund concurentei practice de pe piata. De exemplu, nu vor avea posibilitatea sa achizitioneze drepturi de difuzare pentru foarte multe productii recente de succes, pentru difuzare in intreaga Europa, deoarece va fi mult mai costisitor, si vor fi nevoiti sa ofere productii mai slabe, dar mai ieftine. Deci furnizorii cu adevarat premeium vor avea o calitate mai scazuta, la fel cum e cea pe care o au alti furnizori globali de astfel de servicii, care au in biblioteca VOD producti slabe sau veche, probabil unii din acelasi motive ale costurilor mai mari pentru difuzare continentala, comparativ cu difuzarea intr-o singura tara.

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile