luni, 11 iunie 2018

La Liga a recunoscut că utilizează aplicația sa oficială, prin intermediul microfonului și GPS-ului telefonului, pentru a detecta pirateria tv

La Liga de Fútbol Profesional, asociația care administrează cea mai importantă competiție sportivă din Spania, folosește telefoanele mobile ale fanilor pentru a spiona în baruri și alte unități publice care difuzează meciuri pentru clienții lor, anunță eldiario.es. Milioane de oameni din Spania au instalat această aplicație pe telefoanele lor. Aplicația are peste 10 milioane de descărcări, potrivit datelor de la Google și Apple.

Toți acești oameni pot deveni informatori sub acoperire pentru La Liga și pentru proprietarii drepturilor de televizare a acestor meciuri de fotbal: dacă își dau consimțământul pentru ca aplicația să utilizeze microfonul dispozitivului (solicitare obișnuita în multe aplicații), utilizatorii acordă de fapt permisiunea pentru ca La Liga să activeze de la distanță microfonul telefonului, pentru a încerca să detecteze dacă barul sau locația publică unde se află utilizatorul oferă vizionarea unui meci de fotbal fără plata taxei stabilite de către cei care dețin drepturile de difuzare. În plus, este transmisă și localizarea geografică a telefonului, determinata prin tehnologia GPS, pentru a afla exact unde se află acest bar.

eldiario.es a contactat pe reprezentanții La Liga, care au confirmat aceste informații, dar au precizat că "nimeni nu accesează înregistrările audio captate de microfon“, ci că sunetul "este transformat automat într-un cod binar", care este transmis un sistem informatic capabil să compare sunetul meciurilor, dar "fără a stoca înregistrarea". Aplicația este folosită doar în Spania și "numai împotriva pirateriei în localurile publice, piraterie care ne provoacă pierderi de peste 150 de milioane de euro", mai explică La Liga.

Experții în tehnologie Jorge Morell și Esther Botella sunt cei care au dezvăluit pe rețelele sociale cum procedează La Liga. Când este instalată sau actualizată aplicația la cea mai noua versiune, în partea de jos a ecranului există două întrebări prin care se solicită acordul utilizatorului.

Prima este clasicul "Am citit și accept" Condițiile de utilizare. A doua solicitare este o expresie mai tehnică pentru care utilizatorul este întrebat dacă „e de acord ca La Liga sa prelucreze detaliile personale, inclusiv cele obținute prin intermediul microfonul (..), precum și amplasarea geografică, pentru detectarea fraudei în unitățile publice neautorizate". Fără a accepta prima solicitare, nu se poate continua utilizarea aplicației; al doua solicitare este opțională, dar mulți utilizatori o acceptă.

La Liga nu a explicat publicației eldiario.es de când este utilizat acest mecanism de spionaj. Dar au fost nevoiți să anunțe procedeul de moment când a devenit obligatorie înștiințarea utilizatorilor, prin noua Directiva europeană ( cunoscută sub numele de Regulamentului General privind protecția Datelor, ce au intrat în vigoare pe 25 mai 2018) care impune obligația tuturor companiilor și organizațiilor care administrează baze de date să-și notifice utilizatorii în ce fel de utilizare datele, dacă le utilizează. La Liga a trebuit să precizeze acești termeni la ultima actualizare a aplicației.

"La Liga va putea să activeze microfonul dispozitivului dvs. pentru a vedea dacă vizionați meciurile de fotbal ale echipelor La Liga. Microfonul va capta fragmente audio cu singurul scop de a detecta dacă vizionați meciuri de fotbal. Aceasta funcționalitatea va fi utilizată pentru date statistice privind consumul de fotbal, dar și pentru detectarea operațiunilor frauduloase ale retransmisiilor meciurilor de fotbal La Liga (piraterie)", mai precizează La Liga.


Niciun comentariu despre subiectul „La Liga a recunoscut că utilizează aplicația sa oficială, prin intermediul microfonului și GPS-ului telefonului, pentru a detecta pirateria tv”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile