marți, 26 iunie 2018

WPA3, noul protocol de securitate pentru Wi-Fi

Wi-Fi Alliance a lansat protocolul WPA3 (Wi-Fi Protected Access 3), o nouă generație de securitate care implementează îmbunătățiri ale protecției în rețelele personale și în cele ale companiilor. Bazându-se pe WPA2, care a fost adoptat la scară largă de peste un deceniu, WPA3 adaugă noi caracteristici pentru a simplifica securitatea Wi-Fi, pentru a permite o autentificare mai sigură și pentru a oferi o criptografie avansată pentru aplicațiile de date extrem de sensibile.

WPA3 are două moduri diferite de funcționare: WPA3-Personal și WPA3-Enterprise. Toate rețelele WPA3 utilizează cele mai recente metode de securitate, interzic protocoalele vechi care pot fi compromise și necesită utilizarea Protected Management Frames (PMF).

Funcțiile cheie ale WPA3 includ:

 - WPA3-Personal: autentificare bazată pe o parolă mai sigură, chiar și atunci când utilizatorii aleg parole care nu corespund recomandărilor tipice de complexitate. WPA3 utilizează Simultaneous Authentication of Equals (SAE), un protocol sigur de stabilire a cheilor între dispozitive, pentru a oferi protecții mai puternice împotriva tentativelor de ghicire a parolelor de către terțe părți.
- WPA3-Enterprise: oferă echivalentul unei criptări de minim 192 de biți sau mai puternică, furnizând protecții suplimentare rețelelor care transmit date sensibile, cum ar fi cele ale autorităților publice sau ale instituțiilor bancare.

Wi-Fi Alliance a introdus la începutul acestui an îmbunătățiri și noi caracteristici pentru Wi-Fi Protected Access, familia esențială a tehnologiilor de securitate Wi-Fi CERTIFIED, pentru a garanta că WPA2 menține o protecție puternică de securitate pe măsură ce peisajul wireless evoluează. WPA2 continuă să fie obligatoriu pentru toate dispozitivele Wi-Fi CERTIFIED, dar, prin adoptarea pe piață a WPA3, noua generație de securitate Wi-Fi va deveni necesară pentru toate dispozitivele Wi-Fi CERTIFIED. WPA3 menține interoperabilitatea cu dispozitivele WPA2 printr-un mod de funcționare tranzitoriu.

"WPA3 preia conducerea în furnizarea celor mai puternice protecții din industrie, într-un mediu în care măsurile de securitate sunt în continuă schimbare", a precizat Edgar Figueroa, președinte și CEO al Wi-Fi Alliance.

Wi-Fi Alliance lansează, de asemenea, Wi-Fi CERTIFIED Easy Connect, un nou program care reduce complexitatea conectării la rețelele WIFI a dispozitivelor cu interfață de afișare limitată sau fără afișare (IoT), menținând în continuare standarde ridicate de securitate. Wi-Fi Easy Connect permite utilizatorilor să adauge în siguranță orice dispozitiv într-o rețea Wi-Fi, utilizând un alt dispozitiv cu o interfață mai robustă, cum ar fi un smart-phone, scanând pur și simplu un cod al produsului (QR).

"Evoluția Wi-Fi trebuie să aibă loc înaintea evoluției pieței. Este o condiție critică pentru ca Wifi să rămână una dintre cele mai frumoase povești de succes ale tehnologiilor fără fir", a precizat Phil Solis, director de cercetare pentru IDC.

Wi-Fi Alliance a introdus recent Wi-Fi CERTIFIED Enhanced Open, un program de certificare care oferă noi beneficii utilizatorilor din rețelele Wi-Fi deschise. În scenariile în care nu se dorește autentificarea utilizatorilor sau distribuția acreditărilor este impracticabilă (cum ar fi în restaurante sau pentru utilizatorii unui portal web din rețeaua internă a unui aeroport, hotel sau arenă sportivă), Wi-Fi Enhanced Open oferă acum o protecție îmbunătățită a datelor, menținând comoditatea și ușurința în utilizarea rețelelor deschise.

2018 este un an de schimbări pentru tehnologia Wi-Fi, cu noi standarde: WPA3, împreună cu eficiența standardului 802.11ax, va permite tehnologiei Wi-Fi să atingă niveluri de securitate și performanță de neimaginat doar cu câțiva ani în urmă.

Despre Wi-Fi Alliance

Wi-Fi Alliance este o asociere globală de companii care dezvoltă tehnologia Wi-Fi. Din anul 2000, Wi-Fi Alliance a finalizat peste 40.000 de certificări Wi-Fi. Emblema Wi-Fi CERTIFIED desemnează produse cu interoperabilitate verificată, compatibilitate cu dispozitivele care utilizează versiuni mai vechi ale standardului, dar și cele mai eficiente protecții de securitate din industrie.


Niciun comentariu despre subiectul „WPA3, noul protocol de securitate pentru Wi-Fi”:

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile