marți, 14 august 2018

ANCOM: Utilizarea echipamentelor radio fără marcaj CE - amendă între 500 și 5.000 lei

ANCOM a anunțat că echipamentele radio fără marcajul CE (Conformitate Europeană) trebuie scoase imediat din funcțiune întrucât prin interferențele produse cauzează disfuncționalități serviciilor de radiocomunicații autorizate, inclusiv celor destinate pentru salvarea de vieți omenești. Echipamentele radio fără marcaj CE, care provin, de regulă, din afara Uniunii Europene, nu respectă standardele de alocare a frecvențelor radio la nivel european, provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de radiocomunicații autorizate, iar utilizarea poate fi sancționată conform legii. De aceea, Autoritatea derulează o campanie de monitorizare a frecvențelor radio afectate de emisiile echipamentelor radio neconforme, de identificare a acestora și de informare cu privire la ilegalitatea folosirii acestor echipamente.

Echipamente radio care pot provoca interferențe prejudiciabile

Printre cel mai des întâlnite echipamente care provoacă interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații mobile sunt telefoanele fără fir, de tip DECT 6.0 fără marcaj CE.

Alte echipamente radio răspândite și care trebuie să aibă marcajul CE sunt: telefoane mobile, echipamente de supraveghere a copiilor (baby monitoare), desktop PC-uri, tablete, laptopuri, telecomenzi radio, routere, jucării teleghidate prin radio, drone, console și controllere pentru jocuri video etc.

Importanța marcajului CE

Marcajul CE este un indicator al conformității unui produs cu legislația Uniunii Europene și permite libera circulație a acestuia în spațiul țărilor membre și al celor partenere. Marcajul certifică faptul că un produs îndeplinește cerințele esențiale privind siguranța și sănătatea utilizatorilor și a oricărei alte persoane și poate fi comercializat și pus în funcțiune pe piața Uniunii Europene.

În cazul echipamentelor care funcționează prin emisii în spectrul de frecvențe, lipsa conformității poate determina interferențe prejudiciabile care afectează funcționarea serviciilor de telefonie mobilă ori a altor servicii de radiocomunicații din cauza neconcordanței în alocarea benzilor de frecvențe dintre Uniunea Europeană și restul statelor care nu au armonizată legislația cu cea europeană.

De ce produc interferențe

Unele echipamente radio, aduse, de regulă, din America de Nord sau Asia, funcționează în benzile de frecvențe care în România sunt destinate altor servicii, ca de exemplu celor de telefonie mobilă. În momentul în care un astfel de aparat este pus în funcțiune pe teritoriul României, el produce interferențe prejudiciabile care afectează în mod grav funcționarea serviciilor de telefonie mobilă.

Interferențele prejudiciabile pot afecta serviciile de comunicații pe o rază de la zeci de metri (în cazul jucăriilor teleghidate, spre exemplu) până la peste 500 de metri (în cazul telefoanelor de tip DECT 6.0). În imediata apropiere a echipamentelor fără marcaj CE este afectat semnalul telefoanelor mobile, ceea ce poate genera dificultăți în continuarea sau inițierea apelurilor sau a navigării pe internet, în unele cazuri fiind imposibilă apelarea numărului de urgență 112.

Obligațiile utilizatorilor

Atunci când achiziționează sau primesc, din afara spațiului UE, un echipament ce funcționează prin intermediul undelor radio, utilizatorii trebuie să verifice existența marcajului CE pentru a se asigura ca produsul este compatibil cu piața românească.

În cazul în care echipamentul nu are marcaj, acesta trebuie scos imediat din funcțiune! Spre exemplu, în cazul telefoanelor fără fir de tip DECT 6.0, chiar și conectarea la o sursă de alimentare de la rețeaua electrică poate produce interferențe prejudiciabile serviciilor de comunicații electronice.

Sancțiuni aplicabile

Persoanele care deţin astfel de echipamente radio şi le folosesc încalcă prevederile Hotărârii Guvernului nr. 740/2016 privind punerea la dispoziţie pe piaţă a echipamentelor radio şi pot fi sancționate cu amendă contravențională cuprinsă între 500 şi 5.000 lei.


6 comentarii despre subiectul „ANCOM: Utilizarea echipamentelor radio fără marcaj CE - amendă între 500 și 5.000 lei”:
Anonim

Si de unde gasesc marcajul asta CE pe el ca sa stiu daca-i conform sau nu cu normativa asta? Asa orice om poate fi amendat, fara sa stie ca detine un aparat fara marcaj CE

Anonim

In general, marcajul CE se gaseste pe alimentator sau pe spatele aparatului...

Anonim

Și dacă marcajul este în interior? Să demontez capace? Ăsta e cretinism, doar le-am cumpărat de pe piața românească.

Anonim

@Tibi RDS, nu exista astfel de marcaje in interior, nici la europene, nici din afara UE, ci marcajul e numai la exterior. In plus, mai e specificat CE si in manualul de instructiuni.

Anonim

poate nu stiti dar si produsele din China au marcaj CE si este fff asemanator cu marcajul european CE. Cei din China justifica ca fiind prescurtarea de la China Export (CE). Puteti sa va uitati pe diverse produse ca au aceast marcaj CE si scrie Made in China.

Anonim

Pai poate sunt facute pentru export, pentru Europa, si respecta standardele CE?

Trimiteți un comentariu

☑ Comentariile conforme cu regulile comunității vor fi aprobate în maxim 10 ore.

Top 5 articole în ultimele 7 zile